Strona 152 z 239 PierwszyPierwszy ... 52102142150151152153154162202 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.511 do 1.520 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

A kto napisal, ze nastepca E-5 bedzie w standardzie 4/3? Obstawiam mocowanie m43 a do tego w komplecie uszczelniona przejsciowka na szkla 4/3. Tak bym obstawial.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez PiterM Zobacz posta
    A kto napisal, ze nastepca E-5 bedzie w standardzie 4/3? Obstawiam mocowanie m43 a do tego w komplecie uszczelniona przejsciowka na szkla 4/3. Tak bym obstawial.
    Też tak kombinowałem, ale jeśli nie będzie AF 'na fazie' i będzie to ostrzyło ze starymi szkłami jak PENy, to bym następcą E-5 tego nie nazywał. Dochodzi też kwestia ergonomii. Następcę powinien charakteryzować progres, nie regres. Chociaż różnie z tym bywa

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Mogliby zapodać taką przejściówkę z fazą jak Sony do Nexa, nie obraziłbym się.

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Mogą zrobić matrycę podobną do Nikosia w 1kach. Wbudowali w matrycę czujniki AF fazowego dzięki temu szybkość AF wzrosła.
    Gdzieś na Optyczne.pl widziałem taki patent Olympusa.
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Patent z czujnikami fazy na matrycy miało już Fuji w f550 exr, ale w kolejnych modelach się z tego wycofali, więc chyba wymaga to jeszcze sporego dopracowania.

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

A "misie" wydaje że następca E-piątki może być taki sam jak teraz tylko, z zazdrości do Sony, zmienią wizjer na półprzepuszczalne lustro i będzie wtedy d...pa blada - 4-letnie, te same, matryce w wydmuszce z kilka kilo i będzie regres Dopóki któryś z producentów nie wyłamie się z kanonu krzemo-matrycy na rzecz nowych rozwiązań materiałowych "foto-czułek" to dalej będziemy oglądać POPIS programistów, taka prawda...
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez merti Zobacz posta
    Dopóki któryś z producentów nie wyłamie się z kanonu krzemo-matrycy na rzecz nowych rozwiązań materiałowych "foto-czułek" to dalej będziemy oglądać POPIS programistów, taka prawda...
    Te nowe materiały na matryce to chyba jeszcze niedopracowane są, więc raczej nie ma co liczyć na szybką rewolucję.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez merti Zobacz posta
    A "misie" wydaje że następca E-piątki może być taki sam jak teraz tylko, z zazdrości do Sony, zmienią wizjer na półprzepuszczalne lustro i będzie wtedy d...pa blada - 4-letnie, te same, matryce w wydmuszce z kilka kilo i będzie regres Dopóki któryś z producentów nie wyłamie się z kanonu krzemo-matrycy na rzecz nowych rozwiązań materiałowych "foto-czułek" to dalej będziemy oglądać POPIS programistów, taka prawda...
    Przyczyna jest głębsza, na starych maszynach można jeszcze klepać podobne do dzisiejszych matryce do zestarzenia się wytwórni, zmiany będą potem.
    A na dziś trzeba zaimplementować wideo i AF po kontraście z PEN-ów trzecich. Poza tym matryca choć taka sama jednak różni się od tych sprzed 2- 3 lat.
    Będzie taka E-5s - mała modernizacja.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Te nowe materiały na matryce to chyba jeszcze niedopracowane są, więc raczej nie ma co liczyć na szybką rewolucję.
    Ja będę się cieszył, jak w ogóle będzie nowa matryca w końcu, nie musi być rewolucyjna od razu.

PS Tak sobie pomyślałem oglądając super fotki z 45mm 1,8, gdyby Oly tak sobie wypuścił mZD 50mm f/2.0 1:2 ...
    w cenie ZD... to bym nie myślał ani o za drogim 45mm f/2,8 ani o tanim mZD tylko od razu 50mm makro kupił.
    Tyle że nie daje mi (nam) szansy... nawet na rumorsach nic nie plotkują o tym.
    Zadziwia mnie gdzie jest problem, by przerobić gotowe i własne szkło będące jednym z najlepszych, dodać MSC i sprzedawać.

No chyba, że 12-50mm to był taki unik, by pokazać, że szkiełko makro już jest i nie trzeba więcej do makro... to by było smutne.
    No i cały czas nie mogę się nadziwić, po co Oly stworzył dual kit ciemnozoomów (12-50mm i 75-300mm). Tak zmarnowany potencjał.
    75-300mm na pewno jest megahitem sprzedaży, w końcu tyle w galerii z niego zdjęć jest powstawianych...
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Jak ma być makro to z odwzorowaniem 1:1. Może być ciemniej niż f/2. Byle było 1:1.