Strona 127 z 239 PierwszyPierwszy ... 2777117125126127128129137177227 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.261 do 1.270 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Sensownie to wygląda. Brawo dla Olympusa i oby tak dalej. AF w nowych PEN-ach jest już całkiem niezły, wyszły fajne obiektywy. Coraz mniej powodów do narzekania

A swoją drogą G3 + 14-42 jest w nowej gazetce FJ za 2222 zł. A komplet G3 + 14-42 + 45-200 za 2999 zł.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie są długie. Po prostu są niższe.
    Jak mawiał Zenon Laskowik, traktor ma jedno zepsute koło albo trzy koła dobre ...

Niższe, przez co obrazek w proporcji 4:3 ma przekątną około 2" a nie "dumnie" brzmiące w opisie 3" ...

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Jak się okaże że 14-54mm II równie szybko śmiga a 70--300mm chociaż jak z e-520, to będę happy
    EP-3 + MMF-1 + ZD12-60
    Na filmie jest "małe" oszustwo, gość przekadrowuje, chwilę czeka, po czym ostrzy ... Owa chwila jest potrzebna aby aparat sam z siebie wstępnie wyostrzył ... no i mamy wrażenie (zmysł) super szybkiego AF ze szkłami z E-systemu

Ten sam "myk" jest w LX5 i NEX. W NEX fajnie to widać po wgraniu softu z "zebrą"/krawędziami pokazującymi wyostrzony fragment kadru. I tak, po przekadrowani, przez chwilę nie ma zebry, po czym aparat ostrzy i zebra się pokazuje, wciśnięcie spustu migawki ostrzy w czasie "jak lustrzanka" ... tak więc:
    http://starsipanowie.republika.pl/prysly-zmysly.htm
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 5.07.11 o 10:21

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    To nie jest takie zle, Panas od G1 to stosuje.

Aczkolwiek - jak piszesz - trzeba byc tego swiadomym, gdyz nie raz takie podejscie sie nie sprawdzi.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    To nie jest takie zle, Panas od G1 to stosuje.

Aczkolwiek - jak piszesz - trzeba byc tego swiadomym, gdyz nie raz takie podejscie sie nie sprawdzi.
    Nie napisałem, że jest to złe. Sam uważam, że jest to b. dobry mechanizm, w wielu typowych sytuacjach znacznie skraca czas pracy AF.
    Niestety pewnie zwiększa to zużycie prądu, co np. w przypadku NEX ma niemiłe konsekwencje w postaci tzw. "słabego" akumulatora.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Jak mawiał Zenon Laskowik, traktor ma jedno zepsute koło albo trzy koła dobre ...

Niższe, przez co obrazek w proporcji 4:3 ma przekątną około 2" a nie "dumnie" brzmiące w opisie 3" ...
    Pisałem o wielkości korpusu, który nie jest szerszy, tylko niższy - po prostu ekran zajmuje więcej miejsca tam, gdzie są przyciski.

A używanie ekranu LCD o proporcjach 16:9 do matrycy 4:3 to poroniony pomysł. W Olku ktoś na głowę upadł.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Pisałem o wielkości korpusu, który nie jest szerszy, tylko niższy - po prostu ekran zajmuje więcej miejsca tam, gdzie są przyciski.
    W związku z takim korpusem (szerokim i niskim) bardziej pasuje ekran o proporcjach 16:9

A używanie ekranu LCD o proporcjach 16:9 do matrycy 4:3 to poroniony pomysł. W Olku ktoś na głowę upadł.
    czytaj wyżej ... oraz to, ze nowe Olki mają filmy FullHD, czyli są bardziej "filmowe" od poprzedników i w takim przypadku LCD 16:9 ma sens.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    W związku z takim korpusem (szerokim i niskim) bardziej pasuje ekran o proporcjach 16:9
    Wymiarami pasuje, ale użytecznością to już nie.

...nowe Olki mają filmy FullHD, czyli są bardziej "filmowe" od poprzedników i w takim przypadku LCD 16:9 ma sens.
    Wszystkie aparaty teraz mają Full HD, co nie znaczy jeszcze, że są bardziej filmowe, niż fotograficzne. Te Olki też nie są bardziej filmowe od innych aparatów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Widać nowe Olki nie są dla każdego, np. Ciebie, pozostaje Ci więc pozostać przy dużych klockach z klapiącym mirrorkiem, one mają ładne LCD o proporcjach 3:2 ... no i punktu AF nie trza w nich ustawiać paluchem na touche-screenie.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    ...one mają ładne LCD o proporcjach 3:2 ...
    Nie, one w większości mają ekrany 4:3. I co teraz?

...no i punktu AF nie trza w nich ustawiać paluchem na touche-screenie.
    A to akurat te nowe Olki z ekranami 16:9 byłyby dla mnie. One nie mają dotykowego ekranu. Zobacz pan, jaka ironia losu...

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Nie, one w większości mają ekrany 4:3. I co teraz?
    Ciu...wo, takie kiepskie proporcje.

A to akurat te nowe Olki z ekranami 16:9 byłyby dla mnie. One nie mają dotykowego ekranu. Zobacz pan, jaka ironia losu...
    Ale czym w nich przestawiać pkt AF jak nie ma dżojstika... kupa panie kupa.