Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 101

Wątek: 40. rocznica misji Apollo 11

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    RE pisał o zdjęciach z Neilem i Buzzem, że Neil jest tylko na jednym.

mi się podoba motyw o oddawaniu moczu i o tym że Każdy z nich w czyms był pierwszy

„Jest bardzo mało zdjęć z Księżyca na których widać Neila” – pisze Aldrin – „To on robił większość zdjęć. Także to najsłynniejsze, na którym stoję przodem do kamery. Akurat w tym momencie oddawałem mocz do specjalnego pojemnika. Neil był pierwszym człowiekiem, który postawił stopę na Księżycu. Ja natomiast pierwszy się wysikałem.”

Ogladałem kiedys film jak wybierano flagi które miały polecieć na księżyc aby firma nie mogła się pochwalićże ich flaga jest na srebrnym globie.

NASA zamówiło kilkanaście flag z ktorych losowo wybtrano tę co ma polecieć. tak aby nie wiadomo było kto ją szył... Dziwne, bo zegarki i aparaty jakos sie moga poszczycić a krawcowa nie

| OlyJedi Awatar rafakk
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A na cyberfoto znowu jeden przeciwko wszystkim prowadzi krucjatę w temacie i szuka linek podczepionych do astronautów. Nie żeby dyskusja, która tam się toczy była jakaś porywająca, ale obserwację psychologiczną można całkiem ciekawą prowadzić hehe.

zonkinho
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rafakk Zobacz posta
    A na cyberfoto znowu jeden przeciwko wszystkim prowadzi krucjatę w temacie i szuka linek podczepionych do astronautów. Nie żeby dyskusja, która tam się toczy była jakaś porywająca, ale obserwację psychologiczną można całkiem ciekawą prowadzić hehe.
    To ten sam toczy krucjatę, z którym ostatnio prowadziłem tam daunobójkę. Twierdził, że każdy obiektyw podpięty pod APS-C ma lepsze parametry optyczne, w tym rozdzielczość od obiektywów 4/3.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Oprócz tego, kto był pierwszy na Księżycu, warto zastanowić się, jakim wyzwaniem mentalnym jest dla człowieka polecieć na Księżyc, ale nie mieć możliwości postawienia na nim nogi. Co musiał czuć Michael Collins wisząc na orbicie, podczas gdy tamci dwaj skakali po Księżycu?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emc2 Zobacz posta
    Oprócz tego, kto był pierwszy na Księżycu, warto zastanowić się, jakim wyzwaniem mentalnym jest dla człowieka polecieć na Księżyc, ale nie mieć możliwości postawienia na nim nogi. Co musiał czuć Michael Collins wisząc na orbicie, podczas gdy tamci dwaj skakali po Księżycu?
    To proste -- Collins czuł się podobnie jak ja przed telewizorem Czasem wydaje mi się, że zgodziłbym się polecieć na Ksieżyc z biletem w jedną stronę... (podobnie powiedziała Walentina Tiereszkowa)
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 25.07.09 o 14:43

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Gdyby 100 lat temu Louis Bleriot nie przelecial nad kanalem to i na ksiezyc 60 lat pozniej by nie lecieli.Kolosalny postep w dziedzinie w ciagu tych lat.Az sie boje pomyslec jakimi osiagneciami pochwala sie za lat 60.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Gdyby 100 lat temu Louis Bleriot nie przelecial nad kanalem to i na ksiezyc 60 lat pozniej by nie lecieli.Kolosalny postep w dziedzinie w ciagu tych lat.Az sie boje pomyslec jakimi osiagneciami pochwala sie za lat 60.
    Nieco poetyckie lub pokrętne logicznie jest Twoje pierwsze zdanie... Dlaczego by nie polecieli? Przecież Bleriot by im drogi nie zastąpił --Ale rozumiem, co masz na myśli -- postęp naukowo-technologiczny jest fantastyczny. Obecnie czekam na realizację projektu windy na orbitę geostacjonarną po taśmie wykonanej z nanorurek węglowych --ma być gotowa za 15-20 lat...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 25.07.09 o 16:14

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    To proste -- Collins czuł się podobnie jak ja przed telewizorem Czasem wydaje mi się, że zgodziłbym się polecieć na Ksieżyc z biletem w jedną stronę... (podobnie powiedziała Walentina Tiereszkowa)
    Chodziło mi o to, że będąc tak blisko wiedział, że zapewne nigdy w życiu nie dostanie już drugiej szansy, aby pospacerować po Księżycu. Tak blisko i tak daleko zarazem - to musi działać na ambicję. Choć z drugiej strony napisał książkę dla dzieci - "Latając na Księżyc i do innych dziwnych miejsc", co może świadczyć o poczuciu humoru i pogodnym usposobieniu.

Irek, napisz więcej o atmosferze wokół tego lotu w ówczesnych latach, czy mówiło się o tym wśród ludzi, czy czekano na to niecierpliwie, jak to było zobaczyć nagle w tv transmisję z... Księżyca? Jak to oficjalnie komentowano w tv, prasie?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emc2 Zobacz posta
    Irek, napisz więcej o atmosferze wokół tego lotu w ówczesnych latach, czy mówiło się o tym wśród ludzi, czy czekano na to niecierpliwie, jak to było zobaczyć nagle w tv transmisję z... Księżyca? Jak to oficjalnie komentowano w tv, prasie?
    Coś o atmosferze tamtych dni w Polsce powie fakt, że tylko Polska z bloku komunistycznego transmitowała to wydarzenie na żywo.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Coś o atmosferze tamtych dni w Polsce powie fakt, że tylko Polska z bloku komunistycznego transmitowała to wydarzenie na żywo.

Pozdrawiam
    Atmosfera była taka, że cały obóz żeglarki na ,którym wtedy byłem, czedł pieszo 30km do osrodka wczasowego. Dla nas dzieciaków - żeglarzy to była ujma chodzić pieszo jak harcerzyki, a nikt nawet nie miałknął. Jasne, że sie o tym mówiło i czekało. Plan rejsu został tak ustawiony by być bliko TV. Nie lubiło sie wtedy ruskich i lot na księżyc robił wrażenie. Pamietam, że w ośrodku wczasowym, ktory pozwolił nam obejrzeć lądowanie to wiekszość facetów narąbała sie jak bombowce z tej okazji.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.