Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 101

Wątek: 40. rocznica misji Apollo 11

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Mnie zastanawia czystosc na fotkach czesci ladownika co wyladowal-ani grama pylu na nim,co sie stalo z tumanem kurzu jaki powstal przy ladowaniu?
    Nie mnie o tym gdybać, jednak. Czytałem że Aldrin miał ogromne problemy z ustawieniem flagi a później z pobraniem próbek regolitu. Warstwa sypka jest płytka i nie sprawdziły się przedwyprawowe obawy, że się zapadną w regolit.
    Tam nie ma atmosfery, więc kurz nie "kręci się" po podniesieniu, tylko odlatuje tam, gdzie go gazy wydmuchnęły.
    Jak facet wyzwalal spust migawki majac tak duze rekawice,pomimo specjalnie powiekszonego spustu.
    Nie sądzisz, że sprawdzili możliwość robienia zdjęć na ziemi, zanim wysłali ekspedycję na księżyc? Nad programem pracowało pół miliona ludzi, wydano miliardy dolarów. Tylko radziecki lądownik mógł by być wyposażony w aparat, który zdjęć nie robi, bo ktoś zapomniał sprawdzić jak wyzwolić migawkę w rękawicy. Ale i ten problem pokonali by sowieccy lunonauci.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Mnie zastanawia czystosc na fotkach czesci ladownika co wyladowal-ani grama pylu na nim,co sie stalo z tumanem kurzu jaki powstal przy ladowaniu?Jak facet wyzwalal spust migawki majac tak duze rekawice,pomimo specjalnie powiekszonego spustu.
    1. Inne ciążenie, pył rozchodzi sie inaczej

2. miał specjalny mechanizm, aparat był zamontowany na piersiach, nie mogli specjalnie kadrować
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    icelander: Dlatego nie należy pochopnie wybierać ludzi, którym się wierzy - swoje dotychczasowe poglądy też warto oceniać krytycznie...
    --------------------------------------------
    Radek: Jam mam ciągle przed oczami Armstronga stojącego na drabince. Długo nie decydował się na ten skok na powierzchnię Księżyca...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Radek: Jam mam ciągle przed oczami Armstronga stojącego na drabince. Długo nie decydował się na ten skok na powierzchnię Księżyca...
    Przecież widział już i czuł doskonale na ile sie lądownik zagłębił.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ciekawe ile osób opracowywało jego spontaniczne "mały krok dla człowieka..."
    -w końcu to afirmacja kolosalnego wydarzenia nie mającego precedensu.
    Nie wierzę by z tych 400 000 ludzi nikt nie wpadł na pomysł małej "reklamy".

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Przecież widział już i czuł doskonale na ile sie lądownik zagłębił.
    Ja nie uważam, że się bał się o zapadnięcie, bo jak piszesz, lądownik się nie zapadł. Może czekał na potwierdzenie, że transmisja dochodzi na Ziemię, bo przez parę godzin był czarny ekran...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    ciekawe ile osób opracowywało jego spontaniczne "mały krok dla człowieka..."
    -w końcu to afirmacja kolosalnego wydarzenia nie mającego precedensu.
    Nie wierzę by z tych 400 000 ludzi nikt nie wpadł na pomysł małej "reklamy".
    Przypuszczam także, że to zdanie było wcześniej uzgodnione -nie widzę w tym nic złego...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 21.07.09 o 15:17 Powód: Automatyczne scalenie postów

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fideista Zobacz posta
    @irek50

Irku, Irku... Wybacz, ale w ten sposób podważasz istnienie teologii jako takiej, która przecież jest nauką. Poza tym - twierdzisz, że nie podobna wierzyć jednocześnie papieżowi i Einsteinowi, co jest nieprawdą. Oficjalna teologia katolicka nigdy nie negowała poznania naukowego. Co więcej - oficjalnie (vide np. Fides et Ratio Jana Pawła II) z niego korzysta i na nim buduje fundament wiary dojrzałej.

Był taki irlandzki biskup, Berkeley, który mówił, iż świat istnieje o tyle, o ile ja na niego patrzę... Później byli inni - m.in. Baudrillard, Adam Wiśniewski, autor "Snerga" i najbardziej chyba popularni - bracia Wachowscy, którzy zbudowali na tym całkiem niezła teorię...
    Nie mam Ci co wybaczać - po prostu mamy zupełnie inne poglądy... Dla mnie ani teologia, ani filozofia nie są nauką. Słowo filozofia oznacza umiłowanie wiedzy, a to nie to samo. Za naukę uważam tylko te dziedziny umysłowe, które stosują skutecznie i sprawdzalnie matematykę. Resztę (czyli całą humanistykę) traktuję jako wyraz duchowości i kultury nie zaprzeczając w żadnym wypadku ich wartości... Ale to są dla mnie zupełnie inne bajki
    --------------------------------------
    ps: Z faktu, że teologia katolicka próbuje (z trudem) zbliżyć swój punkt widzenia z naukami przyrodniczymi wynikają jedynie lepsze warunki pracy dla przyrodników, którzy nie muszą się już obawiać spalenia na stosie za nieprawomyślne teorie...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 21.07.09 o 16:48

| OlyJedi Awatar Fideista
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Nie mam Ci co wybaczać - po prostu mamy zupełnie inne poglądy... Dla mnie ani teologia, ani filozofia nie są nauką. Słowo filozofia oznacza umiłowanie wiedzy, a to nie to samo. Za naukę uważam tylko te dziedziny umysłowe, które stosują skutecznie i sprawdzalnie matematykę.
    To nie jest kwestia poglądów, tylko niewiedzy. Brakuje Ci kryteriów oceny zgodności danej dziedziny życia z faktem przynależności jej do tego, co jest nauką. Naukowość i nienaukowość nie jest kwestią subiektywną.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Fideista: A ty jesteś pewny, że masz monopol na tę wiedzę co jest nauką, a co nią nie jest? Przecież to tylko słowa. Dla mnie ważny jest tylko podział na fakty i mity ---pozdrawiam
    -------------------------
    Jeśli powołujesz się na naukę, to przedstaw w skrócie teorię naukową, na podstawie której został spalony na stosie Giordano Bruno z wyroku zatwierdzonego przez papieża KlemensaVIII...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 21.07.09 o 17:09