Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 101

Wątek: 40. rocznica misji Apollo 11

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

40. rocznica misji Apollo 11

Lądowanie na księżycu - ciekawy zestaw zdjęć sprzed 40 lat.
    http://www.boston.com/bigpicture/200...apollo_11.html
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	a22_11405880.jpg
Wyświetleń:	337
Rozmiar:	256,4 KB
ID:	21054  

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ciekawe zdjęcia, warto poświęcić czas na ich obejrzenie. Musi to być coś nieprawdopodobnego, zobaczyć całą Ziemię w otchłani kosmosu...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dodaję jeszcze link do "relacji na żywo 40 lat później":

http://www.wechoosethemoon.com/

Kto się pospieszy, ten zobaczy jeszcze dziś po godz. 22 lądowanie na Księżycu - dokładnie 40 lat później, co do sekundy...

diabolique
    Gość
    Wiecie co jest w tym wszystkim najpiękniejsze? Że ludziom się wtedy chciało i że inni, zwyczajni, szarzy ludzie cieszyli się z ich sukcesów.
    W dzisiejszych czasach, w Polsce, kwadrans po transmisji zebrałaby się grupa polityków i przypisywała sobie sukcesy, a potem domorośli pozaparlamentarni lewacy przy zachęcie M. Olejnik przeliczyliby ile za to można by kupić obiadów dla biednych dzieci...

(to oczywiście szkic a nie przyczynek do dyskusji politycznej, mam nadzieję, że zrozumieliście intencję mojej wypowiedzi)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Co racja to racja Diabolique. Teraz dodatkowo jeszcze reklamy zajęłyby pół transmisji, a najdalej po kilku dniach kilku domorosłych "znawców" stwierdziłoby, że to niemożliwe, mistyfikacja.

Jak czytam o tym wyścigu na Księżyc, to wierzyć się nie chce w niektóre rzeczy, np. że mieli komputer słabszy od tych obecnie w komórkach, pamięć 140 kb na rdzeniach z drucików, które przeplatały emerytowane włókniarki...ale zarazem była rygorystyczna kontrola jakości. Łącznie szacuje się, że około 400 tysięcy ludzi przyczyniło się do przygotowania programu Apollo. Potężna motywacja na wielką skalę, chęć zrealizowania marzenia - i udało się!

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Oglądałem tę transmisję 40 lat temu od początku do końca nie odchodząc od telewizora...po prostu brak słów, aby przekazać wrażenia...
    ---------------------
    Oto informacja o konstruktorze pojazdu księżycowego prof. Bekkerze ze Strzyżowa (powiat Hrubieszów ) Pojazd został wykorzystany dopiero w misji Apollo 15.
    http://belweder.republika.pl/lotnict...ty/fakty03.htm
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 20.07.09 o 22:33

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emc2 Zobacz posta
    Łącznie szacuje się, że około 400 tysięcy ludzi przyczyniło się do przygotowania programu Apollo.
    W tej masie, dwóch Polaków miało swój znaczący wkład - w konstrukcję lądownika i opracowanie jednego z paliw używanych w czasie lotu.

W promocji załączam zdjęcie - to przerpbiony na fotografię kadr z filmu nakręconego przez kamerę zamontowaną na lądowniku.
    Pokazane po raz pierwszy właśnie z okazji czterdziestej rocznicy.
    Zdjęcie zawdzięczamy Spacecraft Films - firemce z Ohio, która zajmuje się tego typu fotografią.
    Zdjęcie jest charakterystyczne o tyle że jest bodaj jedynym, na którym widać twarz astronauty.

Szczegóły TU
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	apollo11-496x411.jpg
Wyświetleń:	261
Rozmiar:	28,9 KB
ID:	21109  

zonkinho
    Gość
    To teraz pytanie za 100 pkt?

Skoro światło padało z prawej strony (cienie pod statkiem ciągną się w lewo), to czemu "księżyconauta" jest dobrze oświetlony? Drugi kolo używał blendy? :P

czemu tutaj cienie nie układają się równolegle do siebie? choć w sumie może to być spowodowane niby "rybim okiem" jakim było akwarium kasku tego Pana...

Mamy też flagę, która nie rzuca cienia...

Wesołego świętowania życzę!

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho Zobacz posta
    Skoro światło padało z prawej strony (cienie pod statkiem ciągną się w lewo), to czemu "księżyconauta" jest dobrze oświetlony? Drugi kolo używał blendy? :P

Mamy też flagę, która nie rzuca cienia...
    To musiało być fotografowane na ziemi, bo jak to ktoś gdzieś w internecie zauważył, na ziemi flagi nie rzucają cienia.

A jak byś się przyjrzał brzegowi tego zdjęcia, to widać tam cień masztu.

ps. Nie padło tylko standardowe pytanie, dlaczego nie widać gwiazd, ale to by dawało odpowiedź na pierwsze pytanie z powyższej serii .

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 21.07.09 o 03:11
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

zonkinho
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    To musiało być fotografowane na ziemi, bo jak to ktoś gdzieś w internecie zauważył, na ziemi flagi nie rzucają cienia.

A jak byś się przyjrzał brzegowi tego zdjęcia, to widać tam cień masztu.

ps. Nie padło tylko standardowe pytanie, dlaczego nie widać gwiazd, ale to by dawało odpowiedź na pierwsze pytanie z powyższej serii .

Pozdrawiam
    Gwiazdy dają zbyt mało światła, aby je było widać. Nie ta ekspozycja. W tamtych czasach nie znali takiej sztuczki technicznej jak hot piksele.