Świetne ma oczyAle nie nawidzę tego tałatajstwa!!!!
Świetne ma oczyAle nie nawidzę tego tałatajstwa!!!!
Ładnie wyszedł![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
Dzięki za odwiedziny, postanowiłem że w końcu muszę zapolować na ważki, strasznie ruchliwe te bestie więc starym dobrym zwyczajem wstałem sobie skoro świt koło 4 rano (o dziwo musiałem ubrać polar - wyjątkowo zimno było tego ranka), mgła taka że pies sąsiada się dusił podczas szczekania.
Wyglądało to mniej więcej tak:
72.
Poszedłem nad kanał, przedzierałem się przez różnego rodzaju pajęczyny,
73.
Mówiłem sobie że dziś je dorwę, wyszukam je w tej mokrej od rosy trawie słońce zaczynało wschodzić - mówię sobie szkoda czasu przyłożyłem sprzęt do oka i trach w pierwszą napotkaną:
74.
Była jednak nie śmiała i nie chciałem jej niepokoić podczas porannego mycia głowy, poszedłem dalej
i znów ciach
75.
Jednak ona też nie była zadowolona, spojrzała na mnie z bykiem kiwnęła głową ku górze podniosłem wzrok i ją zobaczyłem,
Lśniła w słońcu jak złoto, przyłożyłem się do zdjęcia, bałem się że nie będzie chciała pozować, poprosiłem szeptem o zgodę na zdjęcie, kiwnęła głową twierdząco i poszła pierwsza seria:
76.
Potem zbliżenie na jej oczy:
77.
Potem był już szał ujęć, i uściski dłoni 78.
Potem każdy wrócił do swoich zajęć - one grzać się na słońcu ja do pracy, może kiedyś znów się spotkamy.....
Serdecznie dziękuję za wasze wizyty i zapraszam do komentowania
Informuję iż podczas sesji nie ucierpiał żaden owad, wszystkie dalej cieszą się wolnością i ładną pogdą.
Ostatnio edytowane przez nipo80 ; 20.07.10 o 20:30
Ależ piękna opowieśća ważka z wschodzącym słońcem w tle najpiękniejsza.
Pozdrawiam, Jola
Dla mnie jedynie nr 76 akceptowalny. Choc napisales, ze lsnila w sloncu jak zloto, a tu tego nie widac - szkoda. No i skrzydelka (te nieostre, co wylazly z GO) wlaza w oczy i burza kompozycje - zle sie to oglada. Tak, wiem, ze ciezko ustawic sie w makro, no ale....
Pozostale zdjecia z wazkami - IMHO zaprzepasciles na calej linii. W ogole wazek tam nie widac. Poupychales je w brzegach kadrow - mowa tu o 74 i 75. 77 tez kadrowanie nieszczegolne. Pomimo ciekawych oczu wazki (ladnych, ostrych) uwaga skupi sie automatycznie na tym brazowym, nieostrym pąku/zdzble bardziej w centrum kadru (a tam wlasnie byloby dobrze zeby byly oczy wazki).
Prosze wrocic tam jeszcze raz i powtorzyc sesje!
Thomasso
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Ciekawa fotograficzna opowieść.
Mnie najbardziej podobają się foty 76 i 77.
OMD, kilka puszek i wiadro słoików
Dzięki wszystkim za komentarze i uwagi a co do:
Bardzo dziękuję za rzeczowe uwagi.
Nie żebym się bronił lub miał ci za złe ale w takiej perspektywie nie da rady złapać całej ważki w GO choć bym się nie wiem jak starał moim sprzętem nie da rady,
Robiłem z innej perspektywy ale miałem za dużą ogniskową i nie mieściła mi się w kadrze.
Może to się Tobie bardziej spodoba.
79.
Dzięki postaram się bardziej następnym razem
Na pewno tam wrócę bo jest do czego
Np. by zapolować nie tylko na ważki ale i na motyle..
80.
![]()
Z poprzedniej wrzuty najbardziej podobają mi się 73 i 76. Co do 79 i 80 to moim zdaniem wyszłyby lepiej gdyby było więcej światła lub tło bardziej kontrastowe. Wiem, że pora wykonywania zdjęć nie sprzyja lepszemu światłu ale w obecnej postaci wydaje mi się, że wszystko jest zbyt jednolite i zlewa się. Całość jako opowieść/reportaż fajnie się komponuje![]()
79 bardziej mi sie juz podoba. Choc faktycznie za mroczne, ale wiemy ze warunki mocno bojoweMoznaby wyciagac cos jasniej, ale na tle juz widac paskudny, kolorowy szum.
Tom
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Bardzo fajna opowieść.