Strona 65 z 76 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 753

Wątek: u43 - co robi konkurencja?

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Iwo - ty naprawdę chciałbyś nosić puszkę wielkości powiedzmy Nex czy G3 z podpiętym ef-s 17-55IS?
    Po pierwsze to już noszę puszkę z podpiętym niewiele mniejszym ZD 14-54mm i czekam naiwnie na wersję mZD, bo nadchodzące 14-50mm OIS pewnie będzie mieć zaporową cenę.
    Po raz kolejny napiszę: nie jestem w stanie sobie wyobrazić gdzie polegnie mikro z moją nową trójcą: 12/2, 25/1.4, 45/1.8 jeśli chodzi o zwykłe pstryki (target konsumer/prosumer)
    Powoli sam się zastanawiam, czy swojego klocka 14-54mm nie wymienić także na 14mm, 20mm i 45mm,
    ale jakby nie było wychodzi dużo drożej nie tylko przy wymianie ale i kupowaniu nowych i na razie pas.
    No i co z tego jak gdy przyjdzie co do czego to mam gdzieś klamora i biorę GF1@20, GF1@14 czy GF1@45 w zależności od humoru.
    Mikro jest cudne bo to jest optimum. [....] To proste. 5D2 i 135L czy 200/2IS lub D700 i 200/2VR classic - chyba wyjdzie taniej... zawsze też można poczekać na Voitka.
    No i widzisz, sam się ze mną zgadzasz. Tak - mikro4/3 jest nie tylko optimum ale i naj naj*
    ---------------------
    * - do 45mm
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 6.07.11 o 17:18
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    No i widzisz, sam się ze mną zgadzasz. Tak - mikro4/3 jest nie tylko optimum ale i naj naj*
    * - do 45mm
    No, ale chyba nie wątpisz, że jakbym tylko miał nawet 350D (DOF by zablokować przysłonę) to bym sobie kupił adapter EF->m43 by używać (chyba nie muszę mówić na jakiej przysłonie) swojego Tamrona 60/2 makro a to już taki lekki hardcore (otwarte 135@5D).

Innymi słowy: gdyby ten nowy Olek był 65 zamiast 45 to zabrakło by ci argumentu/ów
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A EF 28 f/1,8 USM to co?
    Wiekowy mocno co by mnie drażniło, gdyby coś się popsuło serwis mógłby wykręcić się tak jak w przypadku 80-200L, 50/F1 czy ulubionego (mniam mniam) 200/1.8. Optyka (mellan CB) ztcp mocno odstaje od 30/2NX...

A mało to jest szkieł UWA do Canona? Pewnie ze trzy marki są na rynku, do wyboru, do koloru.
    1. Fakt, zapomniałem (zwracam honor) o tym szkle z typowo Canonowskiego powodu: pierwszy egz. miałem mega fajny optycznie.
    2. Drugi był tragedią aka wizytówką kontroli jakości Canona...

Są na rynku dużo mniejsze zoomy w tym zakresie ogniskowych.
    Epi jak cię bardzo proszę... jak kupowałem 17-85 porównywałem toto do ztcp 17-70 Sigmy, nie skomentuję optyki (Sigmy), o AF wszyscy wszystko wiemy... większy roamer niż (nowe) 50L...

Dowolny obiektyw f/2,8 i ekw. 28 mm.
    To co najbliżej jest nowy La Ogór 24L II. Sorki jest jeszcze niby super fajny (pominę USM) 24/2.8, ale on jest... kapryśny. Raz był rzeźnią (otwarty 5D), drugi raz mydlący roamer. Odpada.

Poza tym żadnego z w/w szkieł nie schowam sobie do kieszeni (l. mn.) i nie będę popychał cały dzień na luzie po mieście.

Szkoda, że Oly nie ma? w planie szerokiego budżetowego naleśnika typu 17/2.8 za małą kaskę. Kto by chciał skręciłby go na 5.6-8, kto nie skorzystałby z otwartej dziury z takiej za jaką zapłacił. Szeroki naleśnik dopełniłby budżetową linię m/43 (wraz z 14/2.5; 17/2.8; 20/1.7 i 45/1..
    Ciekawe co wtedy przeszkadzało wszystkim krytykującym mikro? Tradycyjne szumy są imho przeszłością - np. z GF/H1 na 3200 dla np. fullHD
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 6.07.11 o 18:32 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Innymi słowy: gdyby ten nowy Olek był 65 zamiast 45 to zabrakło by ci argumentu/ów
    Gdyby Olek był 65 bym pisał że jest naj naj do 65mm po prostu,
    a tak dopóki nie ma fajnych jasnych teleobiektywów m43
    i w ogóle w mikro4/3 i 4/3 dłuższych w mm obiektywów makro, to jest bida już powyżej 45mm
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    gietrzy, jak ja Ci współczuję... Miałeś już połowę szklarni Canona, w tym najdroższe eL-ki oraz połowę puszek tej marki, zarówno cropy, jak i FF. I wszystko do d..., kompletnie bezużyteczne, mydło i beznadziejny AF... Nawet Leica Ci się popsuła (dobrze kojarzę, że to Tobie?). Ło matko, tyle kasy w to utopić...

Ale z drugiej strony cieszę się, że odnalazłeś szczęście w m4/3 i jego kitowych obiektywach. Mam nadzieję, że teraz, w końcu ze sprawnym sprzętem, pokażesz gdzieś swoje zdjęcia.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    gietrzy, jak ja Ci współczuję...
    Ja sobie bardziej. Co by nie mówić: dzięki za ten post.

Pentax Q = Nikon Q na poziomie sensora.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 6.07.11 o 21:28
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Wlasnie wrocilem z marketu. Zerknalem na polke z szumna nazwa LUSTRZANKI. Entry level S, C, N i Pentaxa.
    Duze ogory przypiete do kazdego. Dla mnie duze - z perspektywy bezlustrowcow u43 oraz APS-C.

W tenze weekend bylismy z User_Jgora w Bieszczadach. Wzialem troche od niechcenia (nie byl to plener, wyjazd typowo fotograficzny) NEX'a. Zapialem 16mm + adapter wide.

User_Jgora mial GF1 z 14mm oraz z jasnym manualem, bodajze 75mm. Plus mielismy po iPhone'ie.

A nasz trzeci znajomy bodajze 450d z jakims zoomem Sigmy.

Kazdy z nas interesuje sie fotografia, nie tylko sprzetem. Warunki byly rozne, po zmrok i cien w starej hali naprawczej kolejki bieszczadzkiej.

Wsrod naszej trojki nie bylo zadnego sprzetu, ktory wyroznialby sie na jakis strasznie duzy plus.
    Poza jednym, ktory mocno wyroznial sie rozmiarem i waga.
    Na minus...

A, niechze CANON wypusci co ma wypuscic, jak chyba Tymczasowy napisal - im wiecej konkurencji, tym lepiej.
    I juz!

* * *
    PS: Epicure,
    Leica sie nie popsula, tylko pojechala na bezplatna kalibracje z jasnymi stalkami do producenta. Jednorazowa operacja.
    Od tamej pory ostrzy za kazdym razem w punkt.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    A, niechze CANON wypusci co ma wypuscic, jak chyba Tymczasowy napisal - im wiecej konkurencji, tym lepiej.
    Skoro Nikon i Pentax Q mają mieć ten sam sensor, nie widzę powodów by Canon wyskoczył z czymś bliskim m43/apsc.
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Nikon

wbudowany EVF
    http://nikonrumors.com/wp-content/up...era-patent.gif

bagnet
    http://nikonrumors.com/wp-content/up...ens-patent.gif

"However, the camera which does not have a movable mirror for a miniaturization and slimming down of a camera is developed in recent years. In such a camera, the point of contact and the shutter are close.

The problem of this invention is attaining the further miniaturization of a camera using the physical relationship of a point of contact and a shutter.

This invention solves said problem by the following solving means. In order to understand easily, the mark corresponding to the embodiment of this invention is attached and explained, but it is not limited to this."
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jest już prototyp modułu Ricoha z bagnetem Leica M:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13144&skad=news
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Proba ratowania systemu, moze sie skusze, zawsze mi chodzil po glowie ten Ricoh, miejmy nadzieje, ze cena nie zabije...

pozdrawiam serdecznie
    Janek