Strona 64 z 76 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 631 do 640 z 753

Wątek: u43 - co robi konkurencja?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Dziękuję. Właśnie używam ZD cięższego od wspomnianej eLki i sobie chwilę to rozwiązanie,
    powiem więcej - czekam na niusa, że ZD 50-200mm lub S 70-200mm śmiga ładnie pod E-p3/e-pl3
    Iwo,
    absolutnie nic zlego w Twoim podejsciu, ale wiekszosc ludzi oczekuje mniejszych i lzejszych natywnych rozwiazan.
    Chodzi mi o to, ze nie tacy jak Ty zdecyduja, czy Canon pozamiata, czy nie.

Po to m.in. wywalono lustro, zeby zmniejszyc odleglosc matrycy od szklarni i zmniejszyc srednice szkiel.

Canon ma większy potencjał szkieł EF z AF do zaadoptowania niż Oly już teraz.
    Iwo,
    mowimy o nowej szklarni, jak u43, Sony E i czekamy na odpowiedz od Canona.
    Maja to byc nowe, ostre, z szybkim AF szkla. Szybkim i plynnym AF w wideo.

To pozwoli pozamiatac lub nie. Nie istnienie jakichs szkiel robionych pod AF fazowy w dSLR APS-C.

W przypadku u43 najwiekszy boom byl na poczatku, jak ludzie zaczeli podpinac sporo jasnych, malych, lekkich, ostrych szkiel dalmierzowych, np. Voigtlandera. Jest to duzo przyjemniejsze i lepsze optycznie (z body z oslabionym filtrem AA) - z uzyciem EVF albo focus peaking w NEX - niz szkla Canona...

* * * * * *
    PS: Moim zdaniem - przed Canonem DUZY WYBOR i DECYZJA:
    1) czy strzelic w koncu w kolano entry level dSLR - i moim zdaniem przyspiesza to SONY, moze wkrotce Fuji, Pentax, nie u43, zobaczymy
    2) czy wypuscic dobry produkt, ale dla ludzi siedzacych w systemie C, tak zeby popodpinali sobie swoje posiadane szkla.

Target 1) - jak najszerszy
    Target 1) - glownie systemowcy C

Ryzyko 1) - uwalenie sprzedazy luster APS-C
    Ryzyko 2) - zbyt maly kawalek tortu amatorskiego

Canon W KONCU zdal sobie sprawe, ze za chwile wyjdzie Sony A77 i NEX-7.

SONY - w przeciwienstwie do Olympusa (i po czesci Canona) - podejmuje smiale, odwazne, zdecydowane ruchy.
    EVF, polprzepuszczalne lustra lub zupelny brak. Oswiadcza to, zapowiada. I powoli, ale to robi.

Tak jak PANASONIC - produkt bezlustrowy nie konkuruje wewnetrzenie.
    Olympus i Canon - u nich wystepuje sprzecznosc interesow.

Ma za chwile Canon wypuscic bezlustrowiec, reklamujac jego zalety nad lustrami i nadal rownolegle sprzedawac lustra APS-C?
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 6.07.11 o 14:31

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Bezlustrowiec i duze i ciezkie L'ki?? Powodzenia
    Też tak uważam, jaki jest sens przypinania dużych obiektywów do małego korpusu - nie lepiej uzyć lustrzanki?
    Canon JUZ DZIS w lustrach entry level nie daje lepszego obrazka niz u43. Wiec uwazasz, ze ich bezlustrowiec cos tu poprawi? Moze, pozyjemy, zobaczymy, moze Sony i Fuji go przydusi

Jak dla mnie - na dzien dzisiejszy - dla amatora - nie ma najmniejszegoi sensu kupowac lustra APS-C, przy tym co ma w u43.
    Zgadza się, efekt ten sam, cena podobna, a lepiej mieć mniejszy sprzęt. Jedynie FF ma pewien sens.
    Nie sadze tez, ze Canon wypusci bezlustrowca z lepsza optyka, niz to co oferuje dzis z APS-C.

Nie mowimy tu o FF i L'kach jako o targecie. Jak Canon wypusci FF bez lustra - wtedy porozmawiamy.
    Canonowi/Nikonowi nie zostało za duzo miejsca do manewru,
    1) Mogą pójść w minimalizację, wypuscić cropa 2.5 i od tej strony przycinać m43 - ale tutaj jest już E-PM1 i GF3.
    2) Z drugiej strony można użyć matrycy APS-H i spróbować kierunku podobnego do X100 - to wiąże się z mniejszą sprzedażą.
    3) Trzecia możliwość to kompakty bez wymiennej optyki, ale z dużymi matrycami - ale to i Panasonic i Olympus może bardzo łatwo skontrować.
    4) No i kompakty FF - drogie, ale jest czas na wydanie szkieł, a w przyszłości krzem może stanieje.
    5) bezpośrednia konkurencja, APS, ale wszystko musi być szybsze, mniejsze, jaśniejsze, nie wydaje mi się, żeby sama marka tutaj pomogła - tym bardziej, że m43 są już dość długo na rynku.
    Ostatnio edytowane przez GrzegorzMaj ; 6.07.11 o 14:33

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jest to (...) lepsze optycznie (z body z oslabionym filtrem AA) - z uzyciem EVF albo focus peaking w NEX - niz szkla Canona...
    Niż jakie szkła Canona (czy jakiejkolwiek innej marki) i z jaką puszką? Podaj źródło takich informacji.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Dla tego przeciętnego, który nie wie czego chce i kupuje body z kitem, najważniejsze będzie to, co mu konsultant w sklepie sprzeda.
    a wtedy najlepszym wyborem będzie po prostu znana marka, by się nie nagadać,
    lub model firmy na który oferujący dostaje najwięcej prowizji od sprzedaży...
    i cała filozofia jasnych stałek, zoomów, super duper szklarni schodzi na bok.
    Chodzi mi o to, ze nie tacy jak Ty zdecyduja, czy Canon pozamiata, czy nie.
    Ja tylko dałem konkretne założenie i tezę. Nic więcej. Kto będzie zamiatał okaże się dopiero.
    Cytat Zamieszczone przez GrzegorzMaj Zobacz posta
    Też tak uważam, jaki jest sens przypinania dużych obiektywów do małego korpusu - nie lepiej uzyć lustrzanki?
    Też bym mile widział serię EVILów wielkości amatorskich lustrzanek, no ale to już nie mnie musisz tłumaczyć.
    Cytat Zamieszczone przez GrzegorzMaj Zobacz posta
    3) Trzecia możliwość to kompakty bez wymiennej optyki, ale z dużymi matrycami - ale to i Panasonic i Olympus może bardzo łatwo skontrować.
    Nie mam nic przeciwko. Najlepszym przykładem jest Sony R-1 - dziś aparat legenda.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 6.07.11 o 14:40
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Niż jakie szkła Canona (czy jakiejkolwiek innej marki) i z jaką puszką? Podaj źródło takich informacji.
    Szkla projektowane pod i sprzedawane z APS-C, ktore mozesz podpiac do 1100D, 600D, 60D.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    a wtedy najlepszym wyborem będzie po prostu znana marka, by się nie nagadać,
    lub model firmy na który oferujący dostaje najwięcej prowizji od sprzedaży...
    i cała filozofia jasnych stałek, zoomów, super duper szklarni schodzi na bok.
    Dokładnie. Dla wielu amatorów z praktycznego punktu widzenia lepszy byłby dobry kompakt albo bezlusterkowiec, ale oni są przekonani, że liczy się tylko Canon i Nikon (ewentualnie sprzedawca w przekona ich, że jeszcze Sony to też sprzęt na wypasie). Czasem przy różnych okazjach słucham wypowiedzi znajomych, którzy na fotografii nie znają się w ogóle, ale jak widzą mnie z aparatem, to prędzej czy później temat schodzi na fotografię i kończy się z ich strony stwierdzeniem, że "no, bo Canon i Nikon to dobre są".

Póki co marketing, jaki prowadzą producenci bezlusterkowców, nie jest w stanie osłabić statystyk sprzedaży lustrzankowych gigantów. I jak długo sytuacja ta będzie trwać, tak długo Canon nie wejdzie w bezlusterkowce, no bo po co? Plebs chce lustrzanek z napisem Canon, to je dostanie.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Szkla projektowane pod i sprzedawane z APS-C, ktore mozesz podpiac do 1100D, 600D, 60D.
    Konkretnie które?
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 6.07.11 o 14:41 Powód: Automatyczne scalenie postów

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Dokładnie. Dla wielu amatorów z praktycznego punktu widzenia lepszy byłby dobry kompakt albo bezlusterkowiec, ale oni są przekonani, że liczy się tylko Canon i Nikon (ewentualnie sprzedawca w przekona ich, że jeszcze Sony to też sprzęt na wypasie). Czasem przy różnych okazjach słucham wypowiedzi znajomych, którzy na fotografii nie znają się w ogóle, ale jak widzą mnie z aparatem, to prędzej czy później temat schodzi na fotografię i kończy się z ich strony stwierdzeniem, że "no, bo Canon i Nikon to dobre są".
    Nie do końca, tak jest może teraz w Polsce, ale nie w Japonii, wszystko zależy od udziału w rynku:
    Jeśli przekroczy się "Early Adopters" to nawet w MM obsługa będzie świadoma bezlusterkowców, a w tym segmencie jak na razie nie ma Canona i Nikona. (W Japonii bezlusterkowce mają ponad 30% rynku). I nawet po pojawieniu się Canona i Nikona trochę czasu minie zanim pozbędą się opinii: że są nowi na rynku, i że ich rozwiązania są niedporacowane.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Canon jest zbyt dużym graczem, by go nie doceniać. Zrobi system który sprawniej niż Oly z ZD będzie współpracował pod względem AF ze swoimi eLkami i cała resztą swojej szklarni, lepsze matryce i może być pozamiatane.
    No i co z tego jak gdy przyjdzie co do czego to mam gdzieś klamora i biorę GF1@20, GF1@14 czy GF1@45 w zależności od humoru.
    Mikro jest cudne bo to jest optimum.

a kto ma ochotę na jasne cokolwiek powyżej 45mm jasnego - to co ma do wyboru?
    To proste. 5D2 i 135L czy 200/2IS lub D700 i 200/2VR classic - chyba wyjdzie taniej... zawsze też można poczekać na Voitka.

Iwo - ty naprawdę chciałbyś nosić puszkę wielkości powiedzmy Nex czy G3 z podpiętym ef-s 17-55IS?

Konkretnie które?
    Nie wiem czy was chłopcy dobrze rozumiem, ale ja nie widzę czegoś czym mógłbym zastąpić 20/1.7* - można powiedzieć extreme aggression od pełnej dziury
    Proszę nie pisz mi tu elaboratów nt.
    - Sigmy 30/1.4 (trzy sztuki przerobiłem, 2 pod D90), na Nikonie knockout'ował ją Nikkorek 35DX oczywiście celnością AF.
    - 50/1.4 - już nie pamiętam ztcp trzy sztuki na pewno, tylko ostatnia nie mgiełkowała aż tak jak poprzednie
    - Sigmy 20/1.8 - kolega z CB wybrał mi najlepszy egz. pod 350D - ta Sigma po przebraniu rządzi na cropie, ale to wciąż... OGÓR, choć z bardzo fajnym (wciąż wolnym AF)... makro.

Co zamiast 9-18?
    Co z ef-s 18-200IS? Kolejny OGÓR i to jeszcze bzyczący, którego pięknie kroi Olo Chuderlak aka 14-150

To nie prowokacja : co zamiast 14/2.5?*
    OK, w drugą stronę: nie ma pod mikro super szkieł typu Sigma 8-16, Tamron 60/2.0 makro i póki co 17-55 IS o Sigmie 150/2.8 OS nie marząc...

Jakby nie patrzeć (nie interesuje mnie ile ludzi w Amsterdamie biega z Rebelami na szyi) mikro43 A.D. 2011 imho zamyka temat dla entuzjastów fotografii jeśli tylko chcą pstrykać a nie patrzeć na napis na dekielku swoim i towarzystwa. Po raz kolejny napiszę: nie jestem w stanie sobie wyobrazić gdzie polegnie mikro z moją nową trójcą: 12/2, 25/1.4, 45/1.8 jeśli chodzi o zwykłe pstryki (target konsumer/prosumer) za wyjątkiem digi extendera czyli kupno 7D tylko dlatego, że ma największą gęstość pikseli i podpinamy supertelasy typu 400/2.8 czy 800/5.6 by wydrukować większego koliberka. Fajnie by też było gdyby nie wspominano przy okazji tej półki w foto dla której Wielcy zaprojektowali 1D/D3
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    OK, w drugą stronę: nie ma pod mikro super szkieł typu Sigma 8-16
    Podpialem ta Sigme poprzez adapter do NEX. Porownalem do 7-14mm w u43.
    Polegla z kretesem.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Nie wiem czy was chłopcy dobrze rozumiem, ale ja nie widzę czegoś czym mógłbym zastąpić 20/1.7* - można powiedzieć extreme aggression od pełnej dziury
    A EF 28 f/1,8 USM to co?

Co zamiast 9-18?
    A mało to jest szkieł UWA do Canona? Pewnie ze trzy marki są na rynku, do wyboru, do koloru.

Co z ef-s 18-200IS? Kolejny OGÓR i to jeszcze bzyczący, którego pięknie kroi Olo Chuderlak aka 14-150
    Są na rynku dużo mniejsze zoomy w tym zakresie ogniskowych.

To nie prowokacja : co zamiast 14/2.5?*
    Dowolny obiektyw f/2,8 i ekw. 28 mm.