Strona 58 z 76 PierwszyPierwszy ... 848565758596068 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 753

Wątek: u43 - co robi konkurencja?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Ja myślę, że funkcję jasnego "standardu"* w E-Sony pełnić będzie Zeiss 24/1.7 - no i oczywiście będzie zwalał z nóg pod każdym względem
    Ja rowniez, konkurencja dla tego Zeiss'a z NEX'em - jest X100.

Wiec powinno byc lepiej - jesli chodzi o optyke, gdyz oczywiscie funkcjonalnosci korpuse na razie zaden NEX nie zastapi, moze dopiero NEX-7 (ale raczej i tak bez OVF\EVF, jedynie z EVF).

Ciekawa kombinacja to bedzie ten Zeiss i 24 Mpix w NEX-7.
    Pytanie jak sobie bedzie radzil AF zarowno przy zdjeciach, jak i w wideo.
    W NEX-3\5 nie mozna niestety zmniejszyc rozmiaru punktu ostrzenia, jak w u43.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Pytanie jak sobie bedzie radzil AF zarowno przy zdjeciach, jak i w wideo.
    W NEX-3\5 nie mozna niestety zmniejszyc rozmiaru punktu ostrzenia, jak w u43.
    Tak jest to pewien problem, ale w ostateczności można przełączyć się w tryb MF, który całkiem fajnie funkcjonuje z systemowymi obiektywami.

PS
    Co do "ubogości" NEX-3/5 pod względem przycisków i kółek nastaw, to ja bym dyskutował, mi do amatorskiego robienia zdjęć całkowicie wystarcza.
    Jak dla mnie jedna rzecz wymagałaby poprawki, a mianowicie połączenie elastycznego punktu AF z pomiarem ekspozycji w trybach CW i punktowym.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Nex E30/3.5 macro - $260
    http://ww3.sonyalpharumors.com/wp-co...5/nex_30mm.jpg

Srebrzanka, więc zobaczymy co to znaczy budżetowe macro wg Sony.
    Obiektyw moim zdaniem bez sensu. Do makro ma zbyt krótką ogniskową. Natomiast jako standard jest zbyt ciemny. Rozmiary obiektywu oraz cena też nie są powalające. Jestem ciekaw kto się na niego zdecyduje.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Obiektyw moim zdaniem bez sensu. Do makro ma zbyt krótką ogniskową.
    To nic, przecież to obiektyw do NEXa. Ten target nie zawraca sobie głowy takimi rzeczami, jak ogniskowa. Ważne, żeby obiektyw ostrzył od 0 cm i żeby była to pierwsza informacja, jaka rzuca się w oczy na pudełku.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Obiektyw moim zdaniem bez sensu. Do makro ma zbyt krótką ogniskową. Natomiast jako standard jest zbyt ciemny. Rozmiary obiektywu oraz cena też nie są powalające. Jestem ciekaw kto się na niego zdecyduje.
    Z powyższym mógłbym się zgodzić gdyby był to obiektyw dla DSLR.

NEX to tania "zabawka" dla amatora, więc nowy obiektyw do robienia amatorskich zdjęć makro kwiatkom i motylkom będzie ok (spokojnie zastąpi Canona 5DmkII ). I jak najbardziej będzie pełnił rolę taniego "standardu". F=3.5 na APS-C da taką samą GO jak f=2.8 dla m4/3, podobnie będzie w dziedzinie "szumu". Zapowiadane 260$ wróży cenę realną na poziomie 500-600zł. Co do gabarytów to nie są one naleśnikowe, ale wg. mnie mieszczą się jeszcze górnych strefach rozmiarów maksymalnie dopuszczalnych.

Jeśli Zeisss 24mm/1.7 powali mnie finansowo, to kupię te 35mm, chyba że pojawi się wieszczona Sigma 30mm w akceptowalnej cenie i rozmiarach (ponoć będzie jaśniejsza)
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 11.05.11 o 14:00

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Sony ma już taki/podobny obiektyw makro pod lustrzanki. Całkiem nieźle sobie radzi i jest również tani. Zaletą jest to, że w jednym słoiku masz obiektyw na spacerek z rodziną i pstryknięcie fotki makro jak coś się nawinie. Takie 2 w jednym, bez wymieniania obiektywów w plenerze. Oczywiście kosztem kompromisów. Ale to przecież czysta zabawa i naturalnie segment EL - amatorka. Tu kompromisy są jak najbardziej na miejscu. Generalnie fajnie, że mają taki obiektyw w NEX.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 11.05.11 o 14:09

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wydaje mi się, że tacy totalni amatorzy wybiorą jednak obiektyw kitowy zarówno do kwiatków jak i jako standard. Natomiast ci bardziej zaawansowani podepną do makro coś przez przejściówkę (ja bym tak zrobił).

Samsung ma sensowniejszą ofertę. Jest tani, mały i jasny 30mm f/2 jako standard, oraz już wkrótce będzie 60mm f/2.8 do makro i powiedzmy do portretów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ale Samsung swój system traktuje poważnie, a Sony robi wszystko, żeby ci co chcą kupić ich lustrzankę nie wybrali przypadkiem NEXa.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Sony ma już taki/podobny obiektyw makro pod lustrzanki. Całkiem nieźle sobie radzi i jest również tani. Zaletą jest to, że w jednym słoiku masz obiektyw na spacerek z rodziną i pstryknięcie fotki makro jak coś się nawinie. Takie 2 w jednym, bez wymieniania obiektywów w plenerze. Oczywiście kosztem kompromisów. Ale to przecież czysta zabawa i naturalnie segment EL - amatorka. Tu kompromisy są jak najbardziej na miejscu. Generalnie fajnie, że mają taki obiektyw w NEX.
    Ten obiektyw też nie zdobył popularności (mowa o Sony DT 30 mm f/2.8 Macro SAM). Z tego co widziałem, ludzie wolą kupić 35mm f/1.8 jeśli potrzebują standardu, albo coś zdecydowanie dłuższego jeśli chcą obiektyw do makro (np. tamrona 60 lub 90mm).

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ale Samsung swój system traktuje poważnie, a Sony robi wszystko, żeby ci co chcą kupić ich lustrzankę nie wybrali przypadkiem NEXa.
    Dokładnie takie samo mam wrażenie
    Ostatnio edytowane przez sando ; 11.05.11 o 14:29 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jeden kupi kita drugi ten obiektyw 30/3.5 makro. Mają wybór. To i to tanie. Można mieć oba.Oczywiście inna jest strategia firmy ciągnącej 2 systemy, a inna jeden jak samsung czy m4/3. Nie powiedziałbym jednak, że sony nie traktuje właścicieli NEX poważnie. To jest ich target i od nich mają pieniądze. Takie same jak od tych, którzy kupują lustrzanki, ps3 czy bravie.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 11.05.11 o 14:32