Kolejny aparat z korekcja programowa szkiel:
"Automatyczna kompensacja dystorsji i aberracji chromatycznej (tylko obiektywy FA 645 i D FA 645)"
http://optyczne.pl/?news=2762
Kolejny aparat z korekcja programowa szkiel:
"Automatyczna kompensacja dystorsji i aberracji chromatycznej (tylko obiektywy FA 645 i D FA 645)"
http://optyczne.pl/?news=2762
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
BTW a ktoś pamięta, ze już e-1 miała automatyczną korekcję winiety?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Korekcja winiety to pikuś. Sądzę, że więcej ludzi dodaje winietę w photoshopie, niż ją usuwaKorekcja zniekształceń to inna bajka. Miło, że jest możliwość poprawienia niewielkiej beczki, ale jeśli ma to być usprawiedliwieniem dla produkowania kiepskich optycznie szkieł z mega beką (żeby jeszcze były tanie, ale niestety nie są), to ja się w to nie bawię.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Wlasnie. A powod, dla ktorego wrzucam ta informacje w tym watku - jest taki - ze jeszcze niedawno o tym rozmawialismy w kontekscie u43. Widac, ze podobne rozwiazania zaczynaja rowniez stosowac inne firmy, systemy.
Pytanie, ktore mam jest takie, a propo szkiel Pentaxa:
A) nowe szkla nie sa gorsze od poprzednich, maja podobne dystorsje, a jedyna roznica jest taka, ze w przeszlosci uzytkownicy sie albo na nie godzili, albo kupowali platne oprogramowanie do naprawy (PT Lens, DXO, PS)
czy
B) nowe szkla sa na tyle gorsze, ze korekcje TRZEBA robic programowo, gdyz bez tego rezultaty bylyby nieakceptowalne.
PS: Dla przypomnienia, w u43 poprawiane sa (JPG w puszce, RAW w LR), o ile dobrze pamietam:
- aberracja chromatyczna
- winietowanie
- dystorsje
Leica w szklach 43 poprawia softowo (JPG w puszce (przynajmniej Panasa), RAW w LR):
- aberracje chromatyczne
(nic mi nie wiadomo o innych)
Leica w systemie M poprawia softowo (JPG i RAW w puszce):
- winietowanie
- kolorowe zafarby (tzw. czerwone rogi itp.)
(nic mi nie wiadomo o innych)
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Cyt Jarka:
Widac, ze podobne rozwiazania zaczynaja rowniez stosowac inne firmy, systemy...
od dawna już piszę o tym , że wszystkie firny mniej lub więcej ingerują , istotniejsze jest , czy sie do tego przyznaja .
O cnocie RAWa bezpowrotnie trzeba zapomnieć.
Pozdrawiam
Mialem ostatnio KXa, systemowo wyostrzane jest szklo kitowe, produkuje dokladnie to samo co kit Panasa od G1....
pozdroofka