Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Czy Olympus olewa swoich klientów?

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Pozwolę sobie ponownie zabrać głos.
    Gro wypowiadających nie zrozumiało mojej wypowiedzi.
    Nie chodziło o mnie, ale o chyba miliony klientów (użytkowników) kart xD w różnych poprzednio wyprodukowanych aparatach.
    Dlaczego takiej niby porządnej szanującej się firmy jak Olympus i Fuji, nie stać było na krótki komunikat:
    "Szanowni klienci zaprzestajemy od dnia ... produkcji kart xD o pojemnościach do 512MB..."
    co dalej uczynią klienci to już inna sprawa.
    Nie przywiązałem się tylko do tego aparatu (mam również inne), chodziło o przykład, emeryt za wyrzeczenia kupił sobie aparat, a teraz ma go wywalić, bo nie dano mu szansy zakupu rezerwowej karty (korzysta z aparatu do zdjęć rodzinnych, a nie zarobku).
    Oczywiście dziękuję za urocze rady, że istnieje rynek wtórny z którego można skorzystać.
    O tym to ja doskonale wiem jak i gdzie szukać (ten rynek rozwija się na takich okazjach), ale ja chcę korzystać z gwarantowanych usług.
    Gro zwykłych użytkowników aparatów nie udziela się na tym (lub innych) forum.
    Kol Magnesus - czy były przeprowadzone próby formatowania karty xD w PC i potem sprawdzenie w aparacie (Olympus) aby przyjął kartę.
    Gwarantuję do wyboru dwa komunikaty: Wyłącz lub Formatuj - w nieskończoność.
    Karta sformatowana w PC nie jest akceptowana w aparacie.
    Nie mylę kart xD z dyskiem wymiennym.

Dziękuję serdecznie Administratorowi za zainteresowanie, myślę że moje uwagi co do meritum sprawy przekaże:
    Olympus Polska Sp. z o.o.
    oraz
    na spotkaniu z kierownictwem f-my Olympus.

Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

| OlyJedi Awatar Bo.
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    mercedes tez, bo nie moge kupic zadnej nowej czesci do mojego Simplexa z 1906 roku.... kto to slyszal...
    no przegiąłeś o prawie sto lat .
    Poza tym użytkowników olympusów, które czytają karty xD nie większe niż 512 jest chyba więcej niz merców rocznik 1906 ? To aparaty nawet 3 - 4 letnie.
    Bo.

"
    Ci, co chcą dobrze, postępują w taki sam sposób jak ci, co chcą źle".
    Aldous Huxley

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bo. Zobacz posta
    no przegiąłeś o prawie sto lat .
    Poza tym użytkowników olympusów, które czytają karty xD nie większe niż 512 jest chyba więcej niz merców rocznik 1906 ? To aparaty nawet 3 - 4 letnie.
    hmm 4 lata to ma moja e-1 i czyta spokojnie 8 czy 16gb

Co nie zmienia faktu, ze 4 lata to conajmniej dwie epoki w elektronice a w kwesti kart pamięci to ze 3 epoki.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zbyma72age Zobacz posta
    Dziękuję serdecznie Administratorowi za zainteresowanie, myślę że moje uwagi co do meritum sprawy przekaże:
    Olympus Polska Sp. z o.o.
    oraz
    na spotkaniu z kierownictwem f-my Olympus.
    To nic nie da. Japoński management działa wg. japońskiej etyki. Karty xD są martwe od ~2-3 lat. Olympus dawno powinien dać sobie siana z tym formatem, bo ewidentnie przegrali z SD. Przegrali, bo nie umieścili w kartach sterownika. Niestety - nie mogą tak łatwo "utracić twarzy" i ciągną ten średni pomysł duuuuużo za długo. Protezy w postaci futerału na karty microSD to nie jest rozwiązanie problemu. Mam nadzieję, że E-P1 to jaskółka, która zapowiedziała upadek formatu xD.
    Kart xD nie produkuje Olek, tylko Samsung i Toshiba. Jak oni nie będą robić małych kart, to takich kart nie będzie i tyle.
    Kartę 512 naprawdę z chęcią ci wyślę. Tyle zrobiłeś dla klubu, że w ten sposób może uda mi się trochę odwdzięczyć.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    W C-220 ZOOM mam jeszcze karty SM Największa moja karta tego formatu (nie licząc "kitowej" 8MB) ma 64MB. W maksymalnej jakości wchodzi tam około 150 zdjęć. Aparat jeszcze do niedawna dzielnie spełniał swoje zadanie, nikt nie narzekał na małą kartę, a wręcz przeciwnie - całkowicie wystarczała na rodzinne wyjazdy.
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

| OlyJedi Awatar zimny
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    W C-220 ZOOM mam jeszcze karty SM Największa moja karta tego formatu (nie licząc "kitowej" 8MB) ma 64MB. W maksymalnej jakości wchodzi tam około 150 zdjęć. Aparat jeszcze do niedawna dzielnie spełniał swoje zadanie, nikt nie narzekał na małą kartę, a wręcz przeciwnie - całkowicie wystarczała na rodzinne wyjazdy.
    Były (może jeszcze ktoś ma) SM 128MB- Mnie do C300 wchodzi na taką 179 zdjęć. Aparat zaledwie 7-letni
    OM-D E-M5, 12-50, 45/1.8, E-510 dual kit, 14-54, FL-50,

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    mercedes tez, bo nie moge kupic zadnej nowej czesci do mojego Simplexa z 1906 roku.... kto to slyszal...
    Panie..... rynek wtórny!!
    a co do tematu, zgadzam się, że to jest troszkę nie fair, jednak takie są prawa rynku.
    Zapodam przypowieść. mój krewny ze Szwecji miał pralkę - zepsuła się, zawiózł do serwisu.
    Na miejscu powiedzieli mu, że naprawią mu ją ale to jest ostatni raz, niech kupi nową. Nawet nie odebrał tylko kupił nową.. to jest inne podejście inna mentalność. W Niemczech ludzi wywalają dobre "duże" telewizory bo chcą kupić lepsze. Kumpel w Anglii znalazł wywalonego, zapakowanego PS2... to tak już jest, i o ile taki Niemiec, Anglik czy Szwed nie będzie do tego przywiązywał wagi, to Polak będzie póki co liczył każdy grosz. Wnioski niech sobie każdy sam wyciągnie. pozdro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świebodzice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Niestety tak jest. Cześci do samochodów produkowane/dostępne sa jescze kilkanaście lat po zakończeniu produkcji. Jednak cykl życia auta to w Europie 6-7, a w Japonii 4 lata. Cykl życia modelu aparatu to 1 sezon - czyli jeden rok, a czesto mniej. Mój telefon sprzed niecałych 2 lat czyta tylko karty mSD do 2 GB - w przyszłym roku tak małych pewnie już nie będzie.

Jak koledzy wyżej - polecam rynek wtórny.
    Pozdrawiam
    E-510, 14-42, 40-150 (stary), 35, fl-36
    IS 3000, Tough 3000, Zenit 122,
    Nikon d7000, 18-105, 50/1,8