Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Mam 8080 prosze o pytania

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alef
    mam pytanie do torcmana
    napisal pan ze mozna zoomowac 8080 podczas krecenia filmow...i nie wiem czy czegos nie potrafie ustawic czy cos... ale u mnie zoomowania nie ma a moze trzeba firmware nowy wgrac???

pozdrawiam
    michal
    moja kamera ma originalne, pierwsze oprogramowanie i jest juz 5 miesiacy stara:

a tu filmik z glosem i zoomem

http://www.torcman.de/rco/oly/Pb0420...o_and_zoom.mov

rozwiazanie zagadlki powinno byc proste, rzeczywiscie sie da.
    torcman

Mieszka w
    kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    hmmm...wlasnie sie bawilem aparatem i jedyne co udalo mi sie z niego wyciagnac jesli chodzi o zoomowanie to digital zoom...wiec nie wiem czy jestem imbecylem czy moze cos jest nie tak z moja 8080...pan wyraznie napisal ze "silnika nie slychac" wiec wnioskuje ze chodzilo panu o zoom optyczny...

pozdrawiam
    michal

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hi Michal

prosze przez Ty,

przynajmniej w tych innych forach (niemieckich, czy amerykanskich zawsze tak robimy - wyjatek Pan Tadeusz)

tak, naturalnie - masz racje, silnika nie slychac, bo nie jest napedzany

Olympus posluguje sie tym samym trykiem, co inne firmy...

Silnik zoom C-8080 jest za glosny, zeby pozwolic zoomowanie i mikrofon. To nie Canon z Ultrasonic silnikiem, ktorego przynajmniej ludzkie stworzenia nie slysza (za to psy na pewno, F=30kHz) i dlatego moze byc uzywany pomimo wlaczonego mikro.

Olympus wykorzystuje tutaj, ze ma CCD z 3300pixeli a potrzebuje tylko 320 albo 640 dla filmu na osi X. Tak wiec wielokrotny zom jest mozliwy. Zaleta jest ze ostrosc nie jest tracona przez dostrajanie obiektywu, bo on stoi. Taka strata momentalna ostrosci ma miejsce przy zoomowaniu optyka.

Pytanie: czy C-8080 sprzedawane w Polsce ma jezyk Polski?

Uzyje tutaj angielskiego jez.:

Wlacz digital zoom

Przed robieniem filmu ustaw ogniskowa obiektywu tak szeroko jak bedziesz potrzebowal, (bo digital zoom moze byc tylko w jedna strone - powiekszajac)
    Wystartuj film
    teraz mozesz zoomowac ("zoom in" ale nie "zoom out")

pozdrowienia
    torcman

Awatar Avalon
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez torcman
    Pytanie: czy C-8080 sprzedawane w Polsce ma jezyk Polski?
    Niestety nie...
    Pomimo wysokiej ceny oraz dużego zainteresowania tym modelem producent nie zadał sobie trudu na stworzenie menu w j.polskim. Nadal żyjemy w trzecim świecie....
    E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
    E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść

| OlyJedi Awatar (A)rturo
    Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Szkoda ze nie mozna wgrywac softu/plMenu na takiej zasadzie jak w telefonach komorkowych...

Awatar michał kaczmarzyk
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jestem uzytkownikiem cyfrówek od 1998 roku. Uzytkowalem Mavica potem C2000, C3000, C4040, C5050 obecnie C8080. W pelni zgadzam sie z wypowiedzia MichelCat'a choc trudno mi mowic o porownywaniu matrycy CMOS do CCD (gdyby tak bylo to w kamerach internetowych bylyby matryce CCD a nie CMOS) podobnie argument z obiektywem raczej nie trafiony (jak porównywanie duzego fiata z mercedesem) a co do wypowiedzi trocman'a to:

1-poza tym uzytkownik decyduje o: ostrosc matrycowa, albo centrallna integralna albo spot.
    to dotyczy pomiaru swiatla a nie ostrosci

2-Uwazam ze ten objektyw jest jeden z najlepszych na rynku
    napruszenie powłok antyrefleksyjnych pozostawia wiele do zyczenia

3-dynamike mozna indiwidualnie ustawic, ja ustawiam zawsze +1 albo +2 (ze skali -5 do +5, szara zima czasami +4 nasycenie koloru).
    aparat ustawiony na + 4 to juz niezle rozregulowana maszyna , ponadto kazda regulacja obrazu na bazie LCD jest malo precyzyjna. Poprawniej jest pozostawiac neutralne ustawienia aparatu a korekty wprowadzac na duzym monitorze np. w Photoshopie

4-Zdjecia nocne 15 sek, nie maja absolutnie szumu
    takich cudów nie ma

5-Czasy zapisu na karte.
    bufor nie obsluguje formatów RAW i TIFF i tu sytuacja staje sie bardzo trudna

6-Bardzo dobry wizjer
    dobry to on jest ale praktycznie nie do wykalibrowania. W nocnych zdjeciach jest nieuzyteczny chyba ze fotografujemy dobrze podswietlone obiekty

7-elektryczny zoom z moze tylko 10 pozycjami
    troche praktyki i cierpliwosci pozwoli zeby przekonac sie ze jest ich wiecej niz 10

8-Za to regulacja energie blysku jest wzorcowa
    duzo gorsza elastycznosc lampy niz w modelach C5050 i C4040

9-Przy tej stabilnosci obudowy mozna na stabilizator zrezygowac.
    ja nie jestem tego taki pewny po paru godzinach pracy z aparatem ta obudowa juz nie jest taka stabilna

10-uzywam 400 ISO kiedy fotografuje duze koscioly, balans jest bardzo dobry
    iso 400 jest nie do przyjęcia dla zdjec o profesjonalnej jakosci

11-lampa AF jest nie wiele przydatna
    moze lapa AF zawodzi w niektórych przypadkach ale zdecydowanie nie mozna powiedziec ze jest nieprzydatna chyba ze ktos nastawia sie na fotografowanie tylo w tzw sloneczne uropowe dni

12-Dlatego ze C-8080 ma naturalnie dark-frame-subtrction nie ma praktycznie dead-pixel.
    pewnie pomylono tu pojecia dead i hot natomiast jesli chodzi o dead pixel'e to mapowanie matrycy nie pomaga ( sprawdzone na modelu C5050 i C8080)

Na koniec pragne dodac ze jestem absolutnie zadowolony z C8080 a pewne niedoskonalosci maszyny to kwestia jedynie praktyki. Nie lubie tylko gdy ktos wydaje opinie na temat maszyny na podstawie dosc powierzchownych testow

pozdrowienia Michal Kaczmarzyk

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Nie do konca wszystko rozumiem, dlatego mam parę pytań:

1) Co oznacza zdanie : "napruszenie powłok antyrefleksyjnych pozostawia wiele do życzenia"?
    Czy termin "napruszenie" odnosi sie do metody nakładania tych powłok? Proszę mi wybaczyć, ale pierwszy raz to słowo słyszę. Co oznacza zwrot "wiele do zyczenia" - że powłoki są źle nałozone, nie spełniają swojej funkcji, jakiej?

2) Wizjer "praktycznie nie do wykalibrowania". Czy oznacza to, że możliwe jest kalibrowanie wizjera? W jaki sposób, przez kogo - użytkownika, serwis? Proszę o bliższe wyjasnienia.

3) Co oznacza termin "dużo gorsza elastyczność lampy niż w modelach C5050 i C4040" - zasięg, energia błysku, możliwości korekcji? Przeraził mnie zwłaszca przysłówek "dużo" - użycie go sugeruje, że flesz w C8080 jest do bani.

4) "aparat ustawiony na +4, to nieźle rozregulowana maszyna, ponadto każda regulacja na bazie LCD jest mało przecyzyjna"
    Pierwsze zdanie jest zbyt emocjonalne i przez to mało precyzyjne. Jeśli chodzi o drugie zdanie, to w C8080 nie istnieją regulacje "na bazie LCD". Fotograf z dużą praktyką i umiejętnościami, a dla takich jest przeznaczony C8080, nie podejmuje decyzji pochopnych i nie reguluje kontrastu, nasycenia i ostrości wg obrazu wyświetlanego na monitorze LCD.

5) "Jeżeli chodzi o dead piksele, to mapowanie matrycy nie pomaga"
    O dead piksele jakiego rodzaju chodzi, bo są 2 rodzaje - ciemne i świecące na max. Te świecące na max bardzo często sa nazywane hot pikselami. Więc o jakie dead piksele chodzi?

6) Miał Pan odwagę napisać, że Zabrze, to Hindenburg, czyli wszedł Pan na teren pozafotograficzny. Proszę napisać, jakie jest pochodzenie tej nazwy (od rzeki, góry, czy od osoby, a jeżeli tak, to coś bliższego o tym człowieku) i jaka ona stara jest? W którym roku została nadana? Z pewnością bardzo wielu klubowiczów zainteresuje pochodzenie nazwy Hindenburg.

Pozdrawiam, Tadeusz Jankowski

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja tylko dodam zdanie do Michała Kaczmarzyka, że CMOS Canon jest specyficzną matrycą dopracowaną szczegółowo tylko przez Canona, te użyte w kamerach internetowych są z całą pewnością technicznie niedoskonałe. Charakterystyka koloru i naświetlenia w Canonowskiej matrycy CMOS jest bardzo liniowa, przez co niewiele lub wogóle nie trzeba obrazu korygować w programie graficznym, charakteryzuje się też szerokim zakresem tonalnym, przez co takiego JPG mocno niedoświetlonego można łatwo podkręcić do właściwego poziomu bez obawy o powstanie wielkich szumów lub niewydobycie niektórych szczegółów ze zdjęcia. Dlatego też fotografie z Canona są bardzo elastyczne w obróbce.
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Awatar michał kaczmarzyk
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziekuje MichelCat za wyjasnienie, doczytalem jeszcze troche o matrycach. Dzieki Tobie wiedzialem czego dokladnie szukac , przepraszam bylem w bledzie.

Drogi Panie Jankowski

ad1- jak ktos nie chce to i tak nie zrozumie. Chodzi o jakosc powloki antyrefleksyjnej - zwrot " wiele do zyczenia " oznacza ze działa, lecz nie tak dobrze jak w obiektywach do serii E-1. Natomiast co do tego jaka funkcje maja pelnic to chyba wszyscy wiemy.
    ad2- precyzyjnie- chodzi o ustawienie jasnosci przez uzytkownika oraz serwisowe ustawienie kontrastu
    ad3- chodzi o doswietlenie "tematu". Zdarza sie ze lampa 8080 niedoswietla scen ktore doskonale doswietlaja 4040 i 5050 ustawione na ten sam temat, przy identycznym ustawieniu przyslony. Nie mowie, ze dla innych ale dla mnie ten flesh z 8080 jest do bani (bardzo trafnie Pan odczytal zastosowany przyslowek "duzo"
    ad4- powtarzam to jeszcze raz, i to zdecydowanie bez emocji , ze jesli ktos nie chce to nie zrozumie. Stwierdzenie takie opieram na wypowiedzi, w ktorej mowi sie o kasowaniu nieudanych zdjec i neiwygodnie DUZEJ odleglosci do przycisku "kasowania"- napisalam tak bo nigdy nie kasuje zdjec, nie przegladnietych na monitorze nawet jesli wiele z nich nosi znamiona nieudanych.
    ad5- dead pixel to dosc precyzyjne okreslenie w terminologii techniki cyfrowej i moja wypowiedz byla wystarczajaco konkretna "nie dziala " to znaczy ze dead pixele nie sa mapowane
    ad6- to nie odwaga , bo ja tu zadnej odwagi nie widze.1 października 1922 roku, Zabrze uzyskało prawa miejskie.Wybuch I wojny światowej nie przyniósł większych zmian, jeśli nie liczyć zmiany nazwy gminy Zabrze na Hindenburg (luty 19l5). A poniewaz moi dziadkowie tu sie urodzili , w tym okresie, wiec to tylko historia ( bez zazylosci, czy nacjonalizmu), z ktora jestem zwiazany napewno nie odwaga
    zycze milego dnia i przepraszam za malo precyzyjne okreslenia bede sataral sie w przyszlosci poprawic

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    ad1) „jak ktos nie chce to i tak nie zrozumie. Chodzi o jakosc powloki antyrefleksyjnej - zwrot " wiele do zyczenia " oznacza ze działa, lecz nie tak dobrze jak w obiektywach do serii E-1. Natomiast co do tego jaka funkcje maja pelnic to chyba wszyscy wiemy”.

Po pierwsze, rozpoczynanie polemiki od zwrotu „jeżeli ktoś nie chce, to i tak nie zrozumie” jest nie w porządku.
    Po drugie, zwrot „wiele do życzenia” dla mnie nie znaczy prawie nic. Jeśli użytkownik dzieli się swoimi doświadczeniami, to powinien serwować konkrety. Niestety, również w drugim poście nie znalazłem konkretnego opisu złego spełniania funkcji przez powłoki antyrefleksyjne, oprócz enigmatycznego zwrotu, że „działa, lecz nie tak dobrze, jak w obiektywach serii E-1”.

ad 2) „precyzyjnie- chodzi o ustawienie jasnosci przez uzytkownika oraz serwisowe ustawienie kontrastu”

Po pierwsze, ustawienie jasności nie jest kalibracją, jest regulacją. Kalibracja jest to przesunięcie zakresu regulacji lub zakresu pomiarowego w jakimś urządzeniu, jego zawężenie lub rozszerzenie. Po drugie, brak obrazu na monitorze C8080 przy bardzo słabym oświetleniu, o którym Pan pisze, nie wynika z niedostatków kalibracji, tylko z konstrukcji aparatu. I nie da się tego przezwyciężyć żadną kalibracją, a skoro tak, to jaki jest cel pisania o kalibracji?

ad 3) „chodzi o doswietlenie "tematu". Zdarza sie ze lampa 8080 niedoswietla scen ktore doskonale doswietlaja 4040 i 5050 ustawione na ten sam temat, przy identycznym ustawieniu przyslony. Nie mowie, ze dla innych ale dla mnie ten flesh z 8080 jest do bani (bardzo trafnie Pan odczytal zastosowany przyslowek "duzo"

Szanuję osobistą opinię, że flesz w C8080 jest „do bani”, choć nie zgadzam się z nią. Pisze Pan, że „Zdarza sie ze lampa 8080 niedoswietla scen ktore doskonale doswietlaja 4040 i 5050 ustawione na ten sam temat, przy identycznym ustawieniu przyslony” Wypadałoby przekuć to na konkrety - jakie sceny, odległość, tryb zdjęciowy, tryb flesza, itd. – dyskusja by się stała rzeczowa. Z powyższej wypowiedzi wynika że, przepraszam za wyrażenie, C8080 sam z siebie niedoświetla, a C4040 i C5050 same z siebie doświetlają. Nic innego nie mogłem wydedukować.

ad 4) "powtarzam to jeszcze raz, i to zdecydowanie bez emocji , ze jesli ktos nie chce to nie zrozumie. Stwierdzenie takie opieram na wypowiedzi, w ktorej mowi sie o kasowaniu nieudanych zdjec i neiwygodnie DUZEJ odleglosci do przycisku "kasowania"- napisalam tak bo nigdy nie kasuje zdjec, nie przegladnietych na monitorze nawet jesli wiele z nich nosi znamiona nieudanych.”

Wygląda na to, zwrot „jesli ktos nie chce to nie zrozumie” ma charakter posiłkowy – jest apelem do czytelników, a nie argumentem w dyskusji.
    Nie dość tego, w dalszej części zmienia Pan temat i na poparcie swoich racji cytuje mnie z zupełnie innego postu na zupełnie inny temat (przycisk kasowania). Widać, że bardzo gorliwie stara się Pan analizować moją osobowość, choć to zupełnie nie jest ad rem.

ad 5) „dead pixel to dosc precyzyjne okreslenie w terminologii techniki cyfrowej i moja wypowiedz byla wystarczajaco konkretna "nie dziala " to znaczy ze dead pixele nie sa mapowane"

Tak się składa, że w szybko rozwijających się dziedzinach, a taką jest fotografia cyfrowa, język którym posługują się specjaliści, nie nadąża, nie jest dostatecznie ugruntowany. Dotyczy to terminu dead piksel. Moim zdaniem, na dzisiaj nazwa dead pixel nie jest jednoznaczna. Nazwą tą określa się piksele nie reagujące i to zarówno ciemne, jak i wzbudzone zawsze do max - jasne. W jednych publikacjach jasne piksele określa się jako dead piksele, a w innych jako hot piksele (nadmiernie wzbudzone). Dlatego prosiłem o bliższe informacje, o podzielenie się swoimi doświadczeniami odnośnie mapowania w bardziej konkretnej formie niż „dead piksel to jest dead piksel”, ponieważ zaskoczony byłem Pana informacją, że mapowanie pikseli w C8080 nie działa. Chciałem wiedzieć, których pikseli konkretnie to dotyczy.

ad 6)-„to nie odwaga , bo ja tu zadnej odwagi nie widze.1 października 1922 roku, Zabrze uzyskało prawa miejskie.Wybuch I wojny światowej nie przyniósł większych zmian, jeśli nie liczyć zmiany nazwy gminy Zabrze na Hindenburg (luty 19l5). A poniewaz moi dziadkowie tu sie urodzili , w tym okresie, wiec to tylko historia ( bez zazylosci, czy nacjonalizmu), z ktora jestem zwiazany napewno nie odwaga”

Moje zdanie jest takie – ten kto dzisiaj przy nazwie swojego miejsca zamieszkania Zabrze zamieszcza w nawiasach nazwę Hindenburg, chce okazać swoje przywiązanie do niemieckości Ślaska.
    Nazwa ta nie ma żadnej liczącej się tradycji. Została nadana w czasie wojny, celem tego przemianowania było podkreślenie niemieckiej misji cywilizacyjnej na Wschodzie i utwierdzenie dokonań niemieckich na Śląsku. Hindenburg bardzo się do tego nadawał, był zwycięzcą w wielu kampaniach wojennych, był feldmarszałkiem, dowódcą frontu wschodniego, potem szefem sztabu, potem prezydentem Rzeszy, który nota bene prawnie przekazał władzę Hitlerowi w 1933 roku.
    Ci którzy urodzili się przed 1915 rokiem w Zabrzu nie mogli w żaden sposób napisać, że urodzili się w Hindenburg. Tradycja tej nazwy jest bardzo wątła, zaledwie 30 lat, w tym 12 lat w nazistowskich Niemczech. I ta tradycja okazała się tak historycznie istotna i kulturowo nośna, że są ludzie którzy pragną być jej kontynuatorami? To jest zastanawiające.

Na zakończenie chciałbym wyrazić swoją opinię o C8080 – jest to wspaniała maszyna, co jednak nie może być barierą w podjęciu rzeczowej dyskusji o jej nielicznych wadach.

Pozdrawiam, Tadeusz Jankowski, Gdynia (Gdingen, Gotenhafen)
    PS
    Przepraszam, z tymi nazwami, to ponury żart, (ta druga nazwa funkcjonowała podczas II Wojny, wymyślił ją sam kanclerz III Rzeszy), ale trzymając się logiki Pana Michała mógłbym napisać (brrr...), że nie ma tu zażyłości i nacjonalizmu – to tylko historia i z tą historią jestem związany...
    TJ