jakie propozycje na uzupełnienie optyki , pamiętajmy że potrzebny szybki i pewny af ( plener - ceremonia ) ....
Planowany zakup tylko 1 szkłaczyli mamy zestaw E 510 + 14-54 + fl50sigma 30/1,4
+ sigma 30/1,4 szeroki jest
a co polecacie do plener + portret
pisałem w #11 i popieram w 100%Oj mylisz się. Na A to pomiarów nie wyrobisz zbierać przy zmiennym świetle.
TYLKO M.![]()
Ostatnio edytowane przez psemo ; 16.07.09 o 09:46
Do pleneru masz końcowe ogniskowe 14-54 lub do szerszych ta Sigma też się nada.
Możesz też pomyśleć o starym/ ewentualnie nowym 40-150 - nie jest drogi a dużo się da z niego wycisnąć.
Alternatywą na plener może być też jakiś Takumar na m42 - da Ci to fajny bokeh a podczas pleneru jest czas na manualne ostrzenie.
Kurcze wszyscy piszą o lampie... faktycznie w Olku to konieczność. W moim C 30d gdy dobrze naświetlę ISO 1600 (lekko prześwietlę) i zbije potem w RAW to szum jest znikomy - często wcale go nie ma. (zaleta 8 mpx matrycy chyba). Lubię światło zastane. Ostatnio robiłem zdjęcia w bardzo ciemnym drewnianym, zabytkowym kościele i lampę miałem podpiętą - ale tylko ze 3 razy błysnąłem (fakt faktem od drewna ciężko jest odbić cokolwiek - powstaje zafarb). F2.8 czasem F3.2 i ISO 1600/3200 i dało to rade - czasy wyrabiałem gdzieś od 1/20 do 1/100 w porywach.
W załączniku plik z tego ślubu - ISO 1250 i 1/50 sek F2.8
Nie konieczność , da rade ...Kurcze wszyscy piszą o lampie... faktycznie w Olku to konieczność
Przemilcz sprawe z szumem - to co uzyskasz w cieniach z C 30d na 1600 , będzie na 800 w E510 ...
ale gdy do canona 30d podepniesz tamrona będzie większa beka niż w E510 z 14-54 ....
Szybciej wyłapie ci ostrość C niż O , lepiej popracujesz z lampą w C niż O,
Lepszą ostrość na zdjęciach uzyskasz z O niż C i nic z tym nie zrobisz ...
Znowu będe miał -![]()
Panowie trzeba zaczac od tego, ze jakby mlodym zalezalo na jakis super zdjeciach to by sobie fotografa zamowili. A tak to im najwyrazniej zalezy tylko na tym zeby "cos" bylo z wesela i tyle. Takze kolega specjalnie nie musi sie przejmowac nawet jak 90% zdjec bedzie do bani, bo gdyby nie on to nic by nie bylo (no moze jeszcze jakies zdjecia z małpek od rodziny).
bez lampy ciężko będzie, ale jak sala widna to jakies zdjecia będą. Kity sobie spokojnie poradzą. Zainwestuj w lampę - zupelnie wystarczajaca jest Metz48.
Sam jestem po swoim prywatnym ślubie, na ślubie miałem dwóch fotografów opłaconych (z czego jeden jest z nieco wyzszej półki) plus zainwestowałem w Metza 48 do mojego E410+14-42+tryb AUTO, którego "puściłem" do gości na ślubie/weselu żeby kto chciał nam cykał foty i spora część zdjęć nie ustępuje zdjeciom w/w fotografów. wlasnei moja zona wczoraj wybrala blisko 250 zdjec do wywolania do albumu sposrod tych zdjecdo tego jest kilka ujec, ktorych próżno szukać u "profesjonalistów" chocby dlatego, że nei znają rodziny
![]()
Ostatnio edytowane przez cidzej ; 16.07.09 o 10:41
E-410 + Zuiko 14-42 + Zuiko 40-150 - - - w szafie jeszcze FED4; FED5; Zenith + Helios 44-2
Nie no masz rację. Nie ma co porównywać.
Jasne szkło to na prawdę podstawa na ślub. Można ograniczyć lampę do minimum, to jest oczywiste.
W ogóle sprzęt na ślub to podstawa. Oczywiście, że dobre kadry, emocje itp się bronią, ale trzeba mieć czym to zarejestrować.
To droga zabawa. Jeżeli autor robi to dla znajomych, którzy nie mają fotografa i robi to w ramach przysługi to nie ma się co przejmować. Będą mieli zdjęcia, które będą się podobać, gdyż inaczej w ogóle by ich nie mieli.
Jeżeli bierze się za to pieniądze, to nie wyobrażam sobie nie zainwestować w sprzęt na początku. Ślub to taki hardcore mały![]()
Przekonałem się na własnej skórze.
I może się wypromować i zaczną go polecać , lub odrazu dostanie naklejkeTo droga zabawa. Jeżeli autor robi to dla znajomych, którzy nie mają fotografa i robi to w ramach przysługi to nie ma się co przejmować. Będą mieli zdjęcia, które będą się podobać, gdyż inaczej w ogóle by ich nie mieli.
[QUOTE]W ogóle sprzęt na ślub to podstawa. Oczywiście, że dobre kadry, emocje itp się bronią, ale trzeba mieć czym to zarejestrować.[QUOTE]
A tym co masz powiciskać maximum ......
[QUOTE]Jasne szkło to na prawdę podstawa na ślub[QUOTE]
Do Canona na plener weżmiesz 85mm f1.8 lub 70-200 mm f 4.0 i masz wszystko w ...,
A w Olympusie 40-150 czy 50-200 a może...
Puszka 510 to puszka amatorska z wbudowana lampa.Wiec amatorskie fotki zrobisz z kazdej imprezy,czy to slub,wesele,chrzciny czy koncert.Jesli mlodzi zdaja sobie sprawe,ze otrzymaja amatorskie pstryki to nie masz sie czego obawiac.Kadry dla rodzinki beda sie podobaly,jak ciocia Zdzisia nie zamknela akurat oczu i ladnie sie usmiecha a wujek Krzysio sie nie garbi na fotce.Jednak jesli wymagane sa naprawde fotki z imprezy wykonane profesjonalnie to sobie odpusc.Zdaj sobie sprawe,ze nie podolasz nawet majac profesjonalny sprzet.Nawet najdrorzszy i najlepszy nie wykona dobrego kadru,nie skomponuje obrazu,nie pokaze czegos co w tej chwili jest wazne.Te cechy to juz cechy naciskajacego spust migawki.Tego sie uczysz przez lata i nie zawsze kazdy nabedzie te umiejetnosc.Inna sprawa to,ze jak "profi" patrzy na prace innego "profi" to i tak widzi w nich amatorszczyzne.
Idz i rob fotki tym czym masz.Nie przeszkadzaj innym.Niech inni tez maja cos z radosci focenia.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Niejaki Kaz z juesejfocił śluby m.in. E-510, E-3 i chyba ostatnio D-700. Efekty można porównać.
http://photos.kaz-photos.com/p965200630
ps.
stawianie za wszelka cenę na światło zastane w kościele, bez uprzedniego przygotowania, nie przynosi dobrych efektów (np. fotka 16., 20. itp.)
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.