Tia, do tego całego rozgardiaszu z brakiem światła i konającym AF jeszcze pełny manual mu potrzebny (a jak z proporcjami zastane/lampa w przypadku błyskawicznie zmieniających się warunków ?). Przypominam tylko, że oprócz kręcenia kółkami i wbijania się w menu w celu ustawienia ekspozycji trzeba mieć jeszcze czas na szukanie kadrów. Jak obskoczysz wesele w ten sposób i zrobisz 100 ostrych i dobrze doświetlonych zdjęć - jesteś mistrzu.
Przygotowanie, (jasny) kościół, życzenia - jeśli dobrze znasz aparat - dasz radę.
Na imprezie kulejący AF odbierze Ci ochotę do focenia, a z wbudowaną lampą zdjęcia wyjdą, no cóż, płaskie.
Jest tylko jedna możliwość, jedna jedyna, z której możesz skorzystać w celu łapania ostrości - latarka - którą kierujesz lewą ręką w punkt, na który prawą kierujesz czujnik ostrości aparatu (najlepiej z czerwonymi diodami, żeby nie wypalać oczu gościom, aparat sobie poradzi), bądź wykorzystanie świateł kamerzysty.
Pamiętam jak chodziłem jak cień za nim, bo doświetlał mi swoimi halogenami scenę, co umożliwiło mi złapanie ostrości i wykonanie zdjęcia, w którym 90% światła nie pochodzi od mojej lampy. Używałem też trybu SLOW2 lampy, przy pomocy którego uzyskałem całkiem fajne "artystyczne" zdjęcia tańczących osób. Ale te zdjęcia były jedynie dodatkami do albumu, a serce pochodziło z D70s z SB600.
"Panna młoda" VS lampa wbudowana (pierwsze) i lampa zewnętrzna w górę (drugie):
http://farm4.static.flickr.com/3283/...2a317c489d.jpg
Jeśli dobrze znasz młodych, i na przykład nie mają kasy na opłacenie fotografa z większym zasobem sprzętowym bądź z innych powodów nie chcą tego zrobić - zaznacz że może być kłopot z imprezą i nie wszystkie zdjęcia wyjdą extra. Jeśli nie jesteś pierwszoweselny profiter - dokup przed weselem lampę (Metz 58AF lub FL50R jeśli masz kity, jeśli lubisz wyzwania - lampy zewnętrzne z fotocelą na drugi błysk, rozwiązanie dobre, ale mniej uniwersalne, wymagające większych umiejętności i nie pomaga systemowi AF). Jeśli się zgodzą - idź, ale proszę, opisz później swoje wrażenia na forum.
Pozdrawiam !