Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Wesele z E-510

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    I tak prosiłbym o kilka rada jak fotografować ,który obiektyw będzie częściej używany ? jak ustawienia aparatu ? czy z wbudowaną lampą błyskową coś wyjdzie ?
    14-42 częściej ślizga , ma pomyłki Af ,

lepiej radzi sobie 40-150 , na lampe wbudowaną polecam dyfuzorek , zapis tylko w raw .

jeśli bedziesz miał jasny kościół - pokombinuj swiałto zastane iso 800 i dasz rade .

tylko manual inaczej nie da rady

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tia, do tego całego rozgardiaszu z brakiem światła i konającym AF jeszcze pełny manual mu potrzebny (a jak z proporcjami zastane/lampa w przypadku błyskawicznie zmieniających się warunków ?). Przypominam tylko, że oprócz kręcenia kółkami i wbijania się w menu w celu ustawienia ekspozycji trzeba mieć jeszcze czas na szukanie kadrów. Jak obskoczysz wesele w ten sposób i zrobisz 100 ostrych i dobrze doświetlonych zdjęć - jesteś mistrzu.
    Przygotowanie, (jasny) kościół, życzenia - jeśli dobrze znasz aparat - dasz radę.
    Na imprezie kulejący AF odbierze Ci ochotę do focenia, a z wbudowaną lampą zdjęcia wyjdą, no cóż, płaskie.
    Jest tylko jedna możliwość, jedna jedyna, z której możesz skorzystać w celu łapania ostrości - latarka - którą kierujesz lewą ręką w punkt, na który prawą kierujesz czujnik ostrości aparatu (najlepiej z czerwonymi diodami, żeby nie wypalać oczu gościom, aparat sobie poradzi), bądź wykorzystanie świateł kamerzysty.
    Pamiętam jak chodziłem jak cień za nim, bo doświetlał mi swoimi halogenami scenę, co umożliwiło mi złapanie ostrości i wykonanie zdjęcia, w którym 90% światła nie pochodzi od mojej lampy. Używałem też trybu SLOW2 lampy, przy pomocy którego uzyskałem całkiem fajne "artystyczne" zdjęcia tańczących osób. Ale te zdjęcia były jedynie dodatkami do albumu, a serce pochodziło z D70s z SB600.
    "Panna młoda" VS lampa wbudowana (pierwsze) i lampa zewnętrzna w górę (drugie):
    http://farm4.static.flickr.com/3283/...2a317c489d.jpg

Jeśli dobrze znasz młodych, i na przykład nie mają kasy na opłacenie fotografa z większym zasobem sprzętowym bądź z innych powodów nie chcą tego zrobić - zaznacz że może być kłopot z imprezą i nie wszystkie zdjęcia wyjdą extra. Jeśli nie jesteś pierwszoweselny profiter - dokup przed weselem lampę (Metz 58AF lub FL50R jeśli masz kity, jeśli lubisz wyzwania - lampy zewnętrzne z fotocelą na drugi błysk, rozwiązanie dobre, ale mniej uniwersalne, wymagające większych umiejętności i nie pomaga systemowi AF). Jeśli się zgodzą - idź, ale proszę, opisz później swoje wrażenia na forum.
    Pozdrawiam !
    Ostatnio edytowane przez tank_driver ; 10.07.09 o 06:36
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver Zobacz posta
    Tia, do tego całego rozgardiaszu z brakiem światła i konającym AF jeszcze pełny manual mu potrzebny (a jak z proporcjami zastane/lampa w przypadku błyskawicznie zmieniających się warunków ?). Przypominam tylko, że oprócz kręcenia kółkami i wbijania się w menu w celu ustawienia ekspozycji trzeba mieć jeszcze czas na szukanie kadrów. Jak obskoczysz wesele w ten sposób i zrobisz 100 ostrych i dobrze doświetlonych zdjęć - jesteś mistrzu.
    Przygotowanie, (jasny) kościół, życzenia - jeśli dobrze znasz aparat - dasz radę.
    Na imprezie kulejący AF odbierze Ci ochotę do focenia, a z wbudowaną lampą zdjęcia wyjdą, no cóż, płaskie.
    Jest tylko jedna możliwość, jedna jedyna, z której możesz skorzystać w celu łapania ostrości - latarka - którą kierujesz lewą ręką w punkt, na który prawą kierujesz czujnik ostrości aparatu (najlepiej z czerwonymi diodami, żeby nie wypalać oczu gościom, aparat sobie poradzi), bądź wykorzystanie świateł kamerzysty.
    Pamiętam jak chodziłem jak cień za nim, bo doświetlał mi swoimi halogenami scenę, co umożliwiło mi złapanie ostrości i wykonanie zdjęcia, w którym 90% światła nie pochodzi od mojej lampy. Używałem też trybu SLOW2 lampy, przy pomocy którego uzyskałem całkiem fajne "artystyczne" zdjęcia tańczących osób. Ale te zdjęcia były jedynie dodatkami do albumu, a serce pochodziło z D70s z SB600.
    "Panna młoda" VS lampa wbudowana (pierwsze) i lampa zewnętrzna w górę (drugie):
    http://farm4.static.flickr.com/3283/...2a317c489d.jpg

Jeśli dobrze znasz młodych, i na przykład nie mają kasy na opłacenie fotografa z większym zasobem sprzętowym bądź z innych powodów nie chcą tego zrobić - zaznacz że może być kłopot z imprezą i nie wszystkie zdjęcia wyjdą extra. Jeśli nie jesteś pierwszoweselny profiter - dokup przed weselem lampę (Metz 58AF lub FL50R jeśli masz kity, jeśli lubisz wyzwania - lampy zewnętrzne z fotocelą na drugi błysk, rozwiązanie dobre, ale mniej uniwersalne, wymagające większych umiejętności i nie pomaga systemowi AF). Jeśli się zgodzą - idź, ale proszę, opisz później swoje wrażenia na forum.
    Pozdrawiam !
    Z tą latarkę to poleciałeś nie wyobrażam sobie takiej akcji ale ja mało widziałem.

Kolega koniecznie potrzebuje choćby FL36 + 14-54. Moja połówka goni po weselach z 510 + Fl-50 + 14-54 w zapasie E-500 i daje radę młodzi w 95% bardzo zadowoleni z efektów.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar BBartek
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kilka lat temu miałem podobne zlecenie -prośbę od kuzynki. Miałem wtedy kompakt c7070 i zewnętrzną lampą (radzieckiej konstrukcji) na fotoceli + uchwyt kątowy. I ... ciemno to widzę. Oczywiście da się ( zdjęcia na wystawę się nie nadają, ale uciekać,przed „młodymi” nie trzeba), tylko trzeba nauczyć się posługiwać takim sprzętem. Przy takiej lampie, palnik w górę + ekranik i... ciągle musisz korygować parametry. Podchodząc bliżej do kogoś automatycznie skracasz czas, bo lampa błyska zawsze tak „samo”- choć to nie do końca prawda przy radzieckiej myśli technicznej.
    Potem po kupnie E510 próbowałem, przy okazji różnych ślubów, używać wbudowanej lampy i kita. Efekty niestety nie zadowalające, gorsze od kompaktu z zew. lampą, choć tu największe znaczenie ma ilość światła w kościele i na sali. Dopiero po kupnie 14-54 i fl 50 mogę powiedzieć że E510 da radę na ślubie. I teraz czasami podejmuję się tego typu wyzwań.
    Ale jeśli miałbym się „z tego” utrzymywać to niestety musielibyśmy się pożegnać.
    Podsumowując potrzebujesz zewnętrzną lampę i tu stawiam na fl50 lub Metza 58.
    Ostatnio edytowane przez BBartek ; 10.07.09 o 09:47

| OlyJedi Awatar lokin
    Mieszka w
    Talibowo Dolne
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ...jeżeli chcesz ryzykować i ma coś z tego wyjść to tylko z FL50.
    Pozostaje Ci szybki zakup lampy na raty (30x0) i przyśpiweszony kurs obsługi.
    Popełniłem koleżance z pracy takie zdjęcia za pomocą E-300+kit+FL36 i było bardzo ciężko. Z 700 zdjęć wybrałem ok 70 przyzwoitych. Większość tych przyzwoitych było z pleneru.
    Moja znajoma była bardzo wyrozumiała i jej (oraz jej mężowi) podobały się wszystkie 700.
    25/1,4; 45/1,8; 9/8

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Na imprezie kulejący AF odbierze Ci ochotę do focenia, a z wbudowaną lampą zdjęcia wyjdą, no cóż, płaskie.Przygotowanie, (jasny) kościół, życzenia - jeśli dobrze znasz aparat - dasz radę.
    Tutaj masz pole do popisu , jako pierwszy fotograf , twoja vena

Tia, do tego całego rozgardiaszu z brakiem światła i konającym AF jeszcze pełny manual mu potrzebny (a jak z proporcjami zastane/lampa w przypadku błyskawicznie zmieniających się warunków ?). Przypominam tylko, że oprócz kręcenia kółkami i wbijania się w menu w celu ustawienia ekspozycji trzeba mieć jeszcze czas na szukanie kadrów.
    a kto powiedział że będzie miał łatwo , ślub to nie jest taka prosta sprawa ,wie co ten sprzęt potrafi ...
    Ciotki i rodzinka z małpkami większym problemem
    choć tu największe znaczenie ma ilość światła w kościele i na sali.
    i to sobie sprawdż przed weselem , pojedż i wykonaj kilka fotek .

Tia, do tego całego rozgardiaszu z brakiem światła i konającym AF jeszcze pełny manual mu potrzebny
    tylko napisałem że da rade , nie chce tutaj na forum udowadniać bo znowu dostane -90 punktów

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja nie wlepiam minusów tylko mówię co myślę, za co czasami sam je otrzymuję Co tam, na forum jest jak w życiu - raz całus, raz wpier....
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    nie znięchęcajcie tak bardzo kolegi...może mieć trochę szczęścia. Jak doda do tego znajamość sprzętu i warunków to zrobi przyzwoite lub lepsze fotki.
    Ja ostatnio miałem kościół na ISO 400, piękną pogodę, imprezę w jasnej sali i kamerzystę z halogenami "budolanymi". Aż go prosiłem o wyłączenie.
    AF 510 przy minimum światła da radę, nie róbcie z tego tragedii.
    Żaden manual w tak zmiennych warunkach jeśli to jego pierwszy raz. No, chyba że będzie miał lampkę systemową. Wtedy najlepsze rozwiązanie to właśnie manual na korpusie ( typu: największa dziura, czas w granicach 1/40-1/160 w zależności od akcji, iso możliwie wysokie dla zgarnięcia światła z dalszego planu ). do tego lampa w sufit/ścianę w trybie auto/ttlauto i jedyne co mu pozostaje to ewentualna korekcja +/- na kółku lampy.
    Koniec filozofii.
    Jak bedą piękne/ciekawe/przemyslane kadry to technika odchodzi na dalszy plan, zwłaszcza dla młodych nie obeznanych z fotografią.

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja praktycznie nie palę lampą - chyba, że są brzydkie cienie na twarzach to lekko doświetlam. Używam jaśniejszej optyki i jadę na ISO 1600 np -o takie użyteczne ISO w 510 raczej ciężko.
    Jak nie załatwisz lampy to zapoznaj się się z trybem M - lekko prześwietlaj fotki na wysokim ISO i może coś z tego będzie.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    acha i rób tylko w RAW
    Ostatnio edytowane przez a_wykrota ; 10.07.09 o 14:05 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dziękuje wszystkim za pomoc. Zobaczymy jak to będzie.
    Ps. Nie biorę żadnej kasy za te zdjęcia.