czy ktos mial okazje porownac moze te 2 szkielka?
Pozdrawiam, Michal
czy ktos mial okazje porownac moze te 2 szkielka?
Pozdrawiam, Michal
Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7
optyczne.pl testowali oba obiektywy
to widzialem, dziekuje - ale chodzi mi o opinie uzytkownikow, a nie syntetyczne testy...
Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7
zajrzyj na dpreview.com
Tam pare osób ma leikę i ją sobie chwali.
dlatego wlasnie szukam opini kogos kto ma/mial oba szkielka i moze porownac je. Wiem ze i jedno i drugie jest fajne, ale czy warto doplacic do Leica, czy Zuiko jest rownie dobre, a moze lepsze?
Nie ma leice nic fajnego, czego nie miałby dużo tańszy ZD 14-54, nie mówiąc już o ZD 12-60. No chyba, że komuś zależy na stabilizacji obrazu, bo nie ma jej w puszce.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Chyba nie wiesz, o czym piszesz. Na każdy test, który przytoczysz, ja przytoczę dwa pokazujące, że stabilizacja matrycy jest co najmniej tak samo skuteczna, jak stabilizacja w obiektywie. Pozwól, że zacznę pierwszy:
http://www.cameralabs.com/reviews/Ol..._14-50mm.shtml
"...the body-based IS system appears slightly more effective than the lens-based one..."
http://www.slrgear.com/articles/is_o...0_SLR_Body.htm
"...the performance of the Olympus E-520's IS system certainly demonstrated that there's no inherent reason why sensor-based IS systems should underperform lens-based ones".
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
ech, krotka ta moja pamiec, na optycznych przeciez jest porownanie przy okazji testow Leica
Podpierasz powyższe stwierdzenie testem z Optycznych gdzie wychodzi subtelna różnica na korzyśc IS w obiektywie, w dodatku test dotyczył E-510. E-3 na ten przykład ma skuteczniejszą od E-510 stabilizację, więc może się okazac że będzie skuteczniejsza od tej w obiektywie. Czy przypadkiem nie przesadzasz z tym "dużo"?
Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 9.07.09 o 19:12
The question is: What is a Mahna Mahna?