"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ja to rozumiem ale się zastanawiam czy warto dopłacić niemal 1000zł do 17mm 1.8. Dużo wolniejszy jest AF? Może ktoś może porównać Panasonica do 14-42 EZ kit od Olympusa?
Chodzi o to czy ten 20mm 1.7 jest kilka razy wolniejszy czy kilka procent. (to dla mnie duży wydatek stąd te pytania)
Ostatnio edytowane przez Ario ; 1.08.15 o 22:55
Ja dzisiaj miałem okazje przetestować na krótko taki układ:
20 1.7 z EM 5 oraz 17 1.8 z EM 5 w świetle dziennym i żarowym. Na pewno szybszy jest ten drugi zestaw ale wielkich różnic nie zauważyłem. Najpierw ostrzyłem na bliskiej odległości a za chwilkę na dalszej i czuć,że Olek szybciej ostrzy. Jednak prędkość jaką oferuje Panas 20 jest dla mnie wystarczająca.
Ten sam Panas podpięty pod OM10 jest jeszcze wolniejszy ale mimo wszystko nadal prędkość AF akceptowalna, zaznaczając że robię zdjęcia do kotleta
Idąc dalej ten sam Panas podpięty pod GX7 jest szybszy niż w połączeniu z EM5.
Reasumując Panas 20 jest tańszy i wolniejszy od Zuiko 17. Za to Zuiko imho jest bardziej uniwersalne z racji ogniskowej, bo tu jakby nie było mamy prawie idealny standard 35 na FF.
Z tego co piszą to optycznie też się różnią ale nie wiem czy są to różnice wynikające z tabelek i wykresów czy faktycznie widzialne gołym okiem.
Sam mam dylemat co wybrać
pozdr.
R/
Ostatnio edytowane przez robertos102 ; 2.08.15 o 14:49
Za dużo analizujesz. Kup ten obiektyw, który Ci się wydaje fajniejszy. Optycznie na pewno nie będzie rozczarowania w żadnym przypadku.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
O17/1.8 miał najszybszy AF na EM-5 ze wszystkich szkieł u4/3 które przewinęły się przez moje ręce, włączając w to P12-35, O12, O45, O75.
Idealny aparat do streeta - po naciśnięciu spustu w praktyce nie zauważało się ze aparat ostrzy, ale nie dla wszystkich może to mieć znaczenie.
Minusem O17 - a przynajmniej egzemplarza który miałem - była niezbyt dobra ostrość w rogach (w porównaniu do P12-35). Przy czym o ile nie robisz cropow – w praktyce nie ma znaczenia. Na wydruku ~30x40cm jakość jest znakomita.
Ale różnica pomiędzy nimi (chodzi o szybkość AF) to wg was kilka(naście) procent czy raczej kilka razy.
Jeżeli masz możliwość sprawdzenia szybkości AF w Panasoniku to najlepiej zobacz czy czy odpowiada. Inaczej subiektywnych opinii będziesz miał sporo, tym bardziej, że wprost, obiektywnie, wyliczyć szybkość AF nie jest prosto i co to da jak syntetyczna wartość będzie np. 0,5-1 sekunda. Sprawność AF wychodzi w akcji.
Porównywałem EZ'ta do panasa 1.7/20 i w mojej ocenie AF panasa (wersja II podpięta pod EM10) jest znacznie wolniejszy. Znacznie czyli: ez ustawia ostrość praktycznie od razu po przyciśnięciu spustu, panas musi pomyśleć. Wprawdzie nie jest tak wolny jak Sigma 2.8/60, ale dla mnie za wolny.
Dziękuję wszystkim. Sprzedałem 14-42 EZ i kupiłem 20mm 1.7 Panasonic oraz 45mm 1.8 Zuiko![]()
Wcześniej przetestowałem 20mm 1.7 Panasonic i AF jest na całkiem znośnym poziomie. jeszcze raz dziękuję
---------- Post dodany o 19:28 ---------- Poprzedni post był o 19:24 ----------
Jakby to było ważne dla kogoś to EZ za 750 sprzedałem, 20mm za 1100pln kupiłem a 45mm za 1000zł (od tego odliczę promocję to będzie coś koło 830zł za 45mm). Cenowo wg mnie ładnie. Super dzięki jeszcze raz