W E-PLu5 też nie trzeba.
W E-PLu5 też nie trzeba.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Chciałem tylko zwrócić uwagę, że do statycznych zdjęć lepszy od najlepszejstabilizacji jest statyw i nie ma co przesadzać ze stabilizacją ze strony body.
Robiłem sporo zjęć HDR i nocnych ze statywem bo to mnie kiedyś bawiło i z własnego doświadczenia wiem, że lepiej wyłączyć stabilizację tym bardziej, że producenci też to zalecali w wielu aparatach.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Robiłem porównania - ta sama fota przy różnych ustawieniach czasu i nie było żadnej różnicy w zależności czy włączyłem stabilizację czy nie. Robię foty makro ze statywu gdzie przy focus bracketingu idzie seria do kilkuset zdjęć - żadne nie wychodzi poruszone z powodu stabilizacji. W przypadku niezbyt stabilnego statywu jak silny wiatr w górach stabilizacja ratowała zdjęcie od poruszenia.
To samo obserwowałem z aparatami innymi niż Olympus mimo, że producenci pisali inaczej. To samo stwierdzali inni, łącznie nawet z producentem, który przyznał, że konieczność stabilizacji dotyczyła tak naprawdę tylko urządzeń starszej generacji.
Co do HDRów się nie wypowiadam - nie robiłem takowych ze statywu ale skoro apz miał problemy ze stabilizacją to w tym przypadku pewnie tak jest.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Nie mam powodu aby nie wierzyć w to co napisałeś, małe "ale" jednak jest...
Użyłeś nawet wykrzyknika na końcu zdania mówiącego, że nie trzeba IS wyłaczać na statywie w EM5. Producent również użył wykrzyknika w uwagach i twierdzi iż należy ją ustawic na OFF w takim przypadku. Co gdy mamy bardzo stabilny statyw, nie ma wiatru i innych drgań (np. nie stoimy na moście) ? Teza, że nie trzeba wyłączać wydaje mi sie bardzo śmiała. Użyłbym raczej sformułowania iż "ja" (w sensie Ty) nie wyłączam. Co innego gdyby EM5 miał układ elektroniczny wykrywający, że aparat jest na statywie i sam ją wyłączał lub przechodził w specjalny tryb stabilizacji przeznaczonej do pracy na statywie, a nie ma ani pierwszego, ani drugiego.
Choćby tylko samo to, dla mnie jest wystarczającym powodem, że jednak trzeba zastosować się do instrukcji.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 13.07.16 o 08:24
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Czy ten obiektyw obsługuje AF ciągły?
Z tego co pamiętam Panasonic 20/1.7 nie obsługuje AFC. Dlaczego - nie wiem, ale mając ten obiektyw podpięty do aparatu tryb AFC był nieaktywny. Przynajmniej na G3, nie pamiętam jak na E-M10.
Na Olku działa... mułowato, ale działa.