Strona 59 z 70 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 693

Wątek: Panasonic G 20mm F1.7

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Wbrew recenzjom wcale nie jest to taki tragiczny obiektyw, chyba w optyczne.pl po nim pojechali ostro. Jednak no do 25mm 1.8 Zuiko czy 20mm 1.7 Panasonic to mu daleko wg mnie - choć fajnie się go w ręku trzyma.

A myślałeś o 12-40 2.8 Pro? Ja go uwielbiam - tyle że bez lampy będzie ciężko w pomieszczeniach.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Tak po kolei. Zamierzałem kupić e-m5 z 12-50 w zestawie i do tego 20 jako konia roboczego, a 12-50 byłoby uzupełnieniem. Ten zestaw miał służyć do tego co ja fotografuję. Oczywiście myślałem 20 wykorzystać do imprez, uroczystości itp. Oczywiście 12-40 jest ok, ale cena. Moim głównym hobby jest historia, a fotografia dodatkiem, kiedyś foto zarabiało na historię i dlatego sprzęt miałem na niezłym poziomie.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    12-50 bym się pozbył i dołożył do 12-40 zamiast kupować 17mm.

W sumie to u mnie było tak ze wszystko wypróbowałem - 14-42 w zestawie z OM-D E-M10 - no i 14-42 poszła na sprzedaż w pierwszym tygodniu posiadania aparatu. Później kupiłem 20mm 1.7 Panasonic i był to świetny zakup, tzn tak długo świetny jak moja córka zaczęła biegać i AF już nie dawał rady - za to do krajobrazów i zdjęć nocnych (w tym gwiazd) nadawał się idealnie.

Później kupiłem 45mm 1.8 Zuiko i praktycznie od razu żałowałem bo to nie dla mnie ogniskowa - ale chciałem wypróbować - i zgadzam się tutaj - jest to genialny obiektyw, tyle że nie dla mnie.

No i 75-300 za grosze od kolegi dostałem - ten totalnie mi nie podpasował, ale za taką cenę żal było nie brać. Totalnie za duża ogniskową - dla mnie 20mm jest idealna w sumie.

Ale tak w końcu szukając i testując kupiłem dwa kolejne - 25mm 1.8 Zuiko i 12-40 2.8 Pro - ten pierwszy używa mój tata teraz, a ten drugi ja. I muszę powiedzieć jedno - oba są świetne. Ten drugi daje rzecz jasna więcej możliwości, ale kosztem światła i ceny.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Ario, jeżeli Ci to nie przeszkadza to daj głuchego na 795 800 065 a ja oddzwonię bo pisanie to trochę nie wygodny dla mnie rodzaj rozmowy.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ario Zobacz posta
    Do tego bym się raczej zdecydował na Zuiko 25mm 1.8. Teraz jest tani bo zwrotu dostajesz 320zł...tzn może nie tani ale tańszy.
    (swoją drogą wiesz że Panasonic 20mm 1.7 nie jesteś w stanie nagrać filmu? Tzn AF nie nadąża)
    AF podczas filmowania nie wyrabia ? hmmmm pierwszy raz słyszę ? jest to mój podstawowy obiektyw do filmów zaraz potem jest rokkor 50/1,7 manualny
    może error jest po stronie użytkownika aparatu ?
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 20.11.15 o 16:52
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Temat dość znany że zbyt wolny AF ma 20mm 1.7 Panasonic do filmów. Za moim dzieckiem nie nadąża wcale. Może nie mają takich problemów użytkownicy Panasonic aparatów, nie wiem. Jednak swego czasu myślałem że to moja wina, ale internet i youtube potwierdził mnie że to taki obiektyw i już. Z resztą problem nie występuje na żadnym innym obiektywie od Olympusa.

A żeby sprawa była jasna - filmy nagrywa (dziwne by było gdyby nie... Ale AF nie nadąża i już)

edit:
    Aż po powyższym komentarzu zobaczyłem filmy jakie nagrałem 20mm 1.7 Panasonic. I serio nie wiem o czym mówisz - nie dość że wolno łapie AF to przy słabym oświetleniu w filmach wcale nie umie ostrości znaleźć. Warto jeszcze może dodać, że może nie jest głośny, ale na filmach go delikatnie słychać.

https://youtu.be/6OyMg5iUdwA przykład z netu.
    Ostatnio edytowane przez Ario ; 20.11.15 o 17:36

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Temat dość znany że zbyt wolny AF ma 20mm 1.7 Panasonic do filmów. Za moim dzieckiem nie nadąża wcale. Może nie mają takich problemów użytkownicy Panasonic aparatów, nie wiem. Jednak swego czasu myślałem że to moja wina, ale internet i youtube potwierdził mnie że to taki obiektyw i już. Z resztą problem nie występuje na żadnym innym obiektywie od Olympusa.

A żeby sprawa była jasna - filmy nagrywa (dziwne by było gdyby nie... Ale AF nie nadąża i już)

edit:
    Aż po powyższym komentarzu zobaczyłem filmy jakie nagrałem 20mm 1.7 Panasonic. I serio nie wiem o czym mówisz - nie dość że wolno łapie AF to przy słabym oświetleniu w filmach wcale nie umie ostrości znaleźć. Warto jeszcze może dodać, że może nie jest głośny, ale na filmach go delikatnie słychać.

https://youtu.be/6OyMg5iUdwA przykład z netu.
    EPL-1 chyba ogólnie miał kiepski AF ?(aparat z filmiku)

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Ehhh... Tylko tyle wyniosłeś z mojej wypowiedzi? Nie będę dalej brnął w tę bezsensowną dyskusję.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Ehhh... Tylko tyle wyniosłeś z mojej wypowiedzi? Nie będę dalej brnął w tę bezsensowną dyskusję.
    ja nie mam takiego problemu jak Ty,
    body + szkło to całość, jak masz kiepskie body+ nie najszybszy obiektyw taki może być efekt jak na filmie
    dodatkowo przy słabym świetle nie oczekuję od sprzętu nie wiadomo czego, fizyki nie oszukasz, masz tryb MF
    lampa video może być rozwiązaniem Twojego problemu
    tutaj masz linki gdzie panas spokojnie daje rade :

Ostatnio edytowane przez viruuss ; 20.11.15 o 19:34

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    No i sam widzisz, tryb MF i lampa. Teraz mam 25mm 1.8 Zuiko, 12-40 2.8 Pro i nie potrzebuje żadnego z powyższych kiedy chcę film nakręcić. A mam OM-D E-M10 Mark I.

Z resztą jak wyżej pisałem - filmy kręcić się da. Tyle tylko że wygodniej robić to na AF przy Zuiko.

Dobra ja temat zakończyłem.