Te żarówki mi się podobają, i dobre ujęcie kartkowanej książki![]()
Te żarówki mi się podobają, i dobre ujęcie kartkowanej książki![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Przy okazji wątku to właśnie sam rozważam zakup przyzwoitej "stałki" szerokokątnej pod Olka OMD-E-M10. Na chwile obecną posiadam do niego kit 12-32mm od Panasa oraz "stałkę" 45mm 1.8 do portretów. Stałka jest dobra, lecz kąt widzenia dość wąski. Stąd moje pytanie czy 20mm 1.7 mogłoby być optymalnym wyborem?
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
panas 20 jest bardzo fajny optycznie, ostry jak trzeba. zdecydowanie lepszy niż olek 17 2.8. Natomiast ma taki sobie AF, dość wolny.
Jeśli ma być jeszcze szerzej to można rozważyć 14 2,5mm. Jest niedrogi a całkiem dobry.
wcześniej om-d, teraz A7
Własnie tak słyszałem, że 17 2.8 Olka mniej udana. W sumie to 14 2,5mm tez biorę pod uwagę, ale trochę mnie odstraszają opinie ad. tego, że ma spore winetowanie na bokach a jakość obrazu dobra jedynie w centrum i to nie od pełnego otworu przesłony (choć nie wiem ile w tym praktycznie jest prawdy). Bardziej jednak pod portrety szerszy kąt bym rozpatrywał, bo robie regularnie sesje. Ciekawi mnie też czy czy wersja I i II 20 Panasa to faktycznie jakościowo lepsza ta druga ulepszona?
20/1.7 to moje ulubione szkiełko, ale nie traktuję go jako obiektywu szerokokątnego, bardziej taki szerszy standard, coś pomiędzy klasycznym 50 i 35 na małym obrazku. Mi to ogniskowa bardzo pasuje, czy Tobie będzie - hmmm - ustaw sobie na zoomie 20 mm "na sztywno" i pofotografuj trochę.
Witam
Również i ja planuję zakup takiej uniwersalnej stałki. Najbardziej podchodzi mi Olek 17 2.8, bo to wychodzi prawie 35mm ale naczytałem się opinii, że ustępuje Panasowi 20.
I teraz nie wiem, czy to tylko jakieś tabelkowe informacje, czy faktycznie to gorsze optycznie szkło.
Porównywał ktoś bezpośrednio te dwa szkła?
Jeżeli już gdzieś było to będę wdzięczny za linka.
pozdr.
R/
edit.: I jeszcze jednoCzy wersja II Panasa 20 ma szybszy AF względem I ?
Ostatnio edytowane przez robertos102 ; 19.07.15 o 22:40