pozdrawiam, Olgierd
faktycznie... jednak mam tak samoale tylko na P, A i S....
Zapomniałem o tym 'głośnym' zachowaniu 20-tki (wstępnie myślałem, że to przez aktualizację softu), gdyż standardowo mam ustawione M i wtedy obiektyw samoistnie nie przymyka przesłony.
Nie martw się. Takie zachowanie obiektywu nie ma żadnego wpływu na jakość zdjęć. Nie sądzę też, aby miało to mieć również jakikolwiek wpływ na żywotność obiektywu. Jeśli to ciebie denerwuje to przełącz na tryb M.
Ostatnio edytowane przez outsider ; 18.11.10 o 18:28
TomekH,
dalej są wpisz na głównej stronie H020.
nie wytrzymałem i go wziąłem do E-P2,
miałem co prawda ochotę na M.ZD 14-150mm 1:4.0-5.6 ale jest drogi i bardzo opłaca się brać z puszką, więc czekam na E-P3.
W tej chwili podoba mi się praca H-H020 w ciemnościach.
Przyznam, że M.ZD 17/1:2.8 rzadko używałem, kit mi wystarcza, może Panasonic to zmieni![]()
droplet;
i jak zmienił?
Ja przyznam, że odkąd go zakupiłem używam tylko to szkiełko.
No i kupiłem też - dzięki Waszym informacjom na Allegro za 1099 zł.
Jestem bardzo zadowolony.
Ostatnio byliśmy dużą grupą ludzi w muzeum pod sukiennicami pod rynkiem w Krakowie. Sceneria b. ciekawa, ale trudne warunki (półmrok) i wolno fotografować, ale bez lampy.
Byli tam ludzie z wieeelkimi lustrzankami, a ja sobie chodziłem z takim malutkim penem z równie malutkim obiektywem. Mimo trudnych warunków wszystkie zdjęcia wyszły idealnie ostre, nieporuszone, łącznie z członkami naszej wycieczki, autofokus ani raz się nie pogubił, ani raz nie musiałem użyć czułości wyższej niż iso 800, a na tej czułości nawet z wyłączonym filtrem szumów E-PL1 daje bardzo dobrą jakość zdjęć.
pozdrawiam
przykładziki: dymna "brama czasu" przez którą wchodzi się do muzeum, średniowieczna droga i inny eksponacik na tle symulacji pożaru po najeździe tatarskim. przy okazji - polecam samo muzeum.
pozdrawiam
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Takie pytanie na szybko:
chcę zamówić filtr do tego 20mm.
Czy może to byc zwykły filtr UV czy też musi byc slim albo jakieś inne wymogi?
Pytam, bo przedna soczewka wydaje się dość wystająca... tak specyficznie, bo w samym środku.