Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Moje fotograficzne boje...

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ruprecht Zobacz posta
    ... nie wiem czy nie przesadziłem ...
    Przesadziłeś! Za zielono. MZ, lepiej było dać więcej kontrastu, kolorów nie ruszać, np tak:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez_tytułu_1.jpg
Wyświetleń:	141
Rozmiar:	188,6 KB
ID:	20280  
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Też dla mnie za zielono. Oryginał był lepszy. Wersja helmutha dobra.

Kadrowania w trakcie można się chyba nauczyć. To kwestia czasu i umiejętności spojrzenia czasem z innego kąta.

Ja wrzucam fotki najczęściej oryginalne pod względem kadru, ale w ogóle staram się jak najmniej PS-uć, przytnę czasem, gdy ptaszek był za daleko.
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

Mieszka w
    okolice B-B
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez judasz Zobacz posta
    teraz chyba za zielono ,przynajmniej u mnie ale ja mam tylko laptopa.
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Przesadziłeś! Za zielono. MZ, lepiej było dać więcej kontrastu, kolorów nie ruszać, np tak:
    No i tak jak się obawiałem - przesadziłem

Helmuth - dziękuję Ci za poprawkę, Twoja wersja jest najlepsza.

Zasugerowałem się podbiciem kolorów a u mnie z obróbką jest niezabardzo... Jak "podbić kolory" to na pierwszy ogień poszła ta nieszczęsna trójka żeby zielenie podciągnąć i wyszło jak wyszło wszystkie kamienie równo obdarowałem mchem/glonami/tym_czymś_zielonym...

Na przyszłość postaram się poprawić

I jeszcze raz dziękuję za obiektywne spojrzenie - samemu jakoś tak mi trudno ocenić własne zdjęcie/pstryka, coś z czego dzisiaj jestem zadowolony i dumny to za tydzień na chłodno i bez wahania skasuję bo mi wstyd "za to coś" (i się nie przyznam, że to moje), no i miejsca na najtańszej płycie szkoda
    Gniotów już Ci u mnie dostatek - trzeba w końcu iść do przodu, kombinować przy naciskaniu spustu a nie w post obróbce: "czy z tym czymś coś można jeszcze zrobić" (szczególnie z moimi zdolnościami....)

Pozdrawiam serdecznie
    Adam

P.S. Tak z ciekawości - czemu nikt mnie nie opieprzył za przepaloną wodę w PD ?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    No to Cie opieprze za te wode.
    Postaraj sie na fotkach tego typu nie gubic klimatu miejsca.Kolorystyka jest bardzo wazna.Pokazujac fotke z kolorowym zafarbem narazasz ogladaczy na palpitacje serca.Miej na uwadze nasze zdrowie.
    A co do fotki to moze tak lub tak?Plik bardzo maly,zeby cos poprawic,ale moze kierunek w jakim bym szedl to pokaze.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 3.07.09 o 00:44

Mieszka w
    okolice B-B
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    ...Pokazujac fotke z kolorowym zafarbem narazasz ogladaczy na palpitacje serca.Miej na uwadze nasze zdrowie...
    Ja z tymi kolorami chyba nie przegiąłem... Ja przegiąłem^2 albo przegiąłem^3

Z pierwotnej wersji zrobiłem "zielone_coś" i dopiero Ty mi uświadomiłeś jak bardzo pojechałem z suwakami... (nawet w pierwszej wersji). Przepraszam wszystkich za palpitacje serca - mam nadzieję, że nikogo z forum nie będę miał na sumieniu

Jak by nie było to kamień powinien być szary/brązow(aw)y (jak u Ciebie) a nie zielonkawy/zielony (jak u mnie)

Zastanawiam się gdzie można wrzucić tif'a z tego kadru - waży trochę ponad 7MB - jak coś znajdę to podrzucę linka i będę szczęśliwy jak go ktoś obrobi po swojemu.

Dzięki Wam za to, że zamiast zmieszać żółtodzioba z błotem pomagacie i za to, że o opieprz trzeba się samemu prosić

Pozdrawiam
    Adam

edit:
    tiff na RapidShare
    http://rapidshare.com/files/251234664/3.tif.html
    Ostatnio edytowane przez ruprecht ; 3.07.09 o 01:22

kowalikster
    Gość
    Opieprzam Cię! *&^*&$(@#&
    Chyba tyle wstarczy.
    Płynące potoczki masz opanowane jeśli chodzi o dłuższe czasy.
    Niestety widoczne są u Ciebie problemy z obróbką i wrzucaniem zdjęć na gorąco. Jak obrobisz fotkę to zostaw ją żeby "ostygła", wróć do niej następnego dnia, spróbuj innej obróbki: wykadruj tak żeby na zdjęciu było uchwycone to co najważniejsze (najlepiej w mocnych punktach), pobaw się kontrastem i jasnością, jeśli nie masz wyczucia kolorów zwiększ ogólnie saturację a nie nasycenie jednej barwy... dobrym patentem do tego jest oglądnięcie wykardowanej fotki na różnych presetach np. w LR - masz mniej więcej pogląd co możesz osiągnąć idąc np. w B&W
    Gwarantuję, że będziesz miał "lepsze" foty. Ale ważna jest też umiejętność obróbki - bez tego ani rusz, bo nie ma idealnych zdjęć, są zdjęcia z idealną obróbką.
    PS. Twoja pierwsza seria dobra jako materiał do obróbki i do dokumentacji Twojego rozwoju. Tu każdy stara się pomóc, więc się nie dziw

| OlyJedi Awatar nataszach
    Mieszka w
    Kraków (PL)
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witaj,
    Przyjemne widoczki- wszystkie trzy.
    Co do kolorów, faktycznie przesadziłeś. Podoba mi się wersja Helmutha, ale z drugiej strony uważam że kolorystyka na Twoich fotach w pierwszej serii jest jak najbardziej OK.
    Wrzucaj kolejne
    Pozdrawiam
    "Bo jak zrobisz akt to Ci go zawsze k**a mać przez pryzmat cycków i d**y oceniają. A potem się dziwić kobietom, że pozowanie do aktów jest traktowane jako pochodna dziwkarstwa."
    Pozdrawiam, Nataszach

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    3 najfajniejsza, nie pasuje mi tylko zwisająca galązka na kamieniu z pierwszego planu, która mocno odbija światło słoneczne. Usunąc ją i będzie ok

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nataszach Zobacz posta
    Witaj,
    ale z drugiej strony uważam że kolorystyka na Twoich fotach w pierwszej serii jest jak najbardziej OK.
    Wrzucaj kolejne
    Pozdrawiam
    Kazdemu sie co innego podoba,ale twierdzac,ze zielony zafarb na zdjeciu jest jak najbardziej w porzadku jest co najmniej dyskusyjne.Rozumiem wizje artystyczne,ale nie typowe pamiatkowe fotki.

| OlyJedi Awatar nataszach
    Mieszka w
    Kraków (PL)
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Kazdemu sie co innego podoba,ale twierdzac,ze zielony zafarb na zdjeciu jest jak najbardziej w porzadku jest co najmniej dyskusyjne.Rozumiem wizje artystyczne,ale nie typowe pamiatkowe fotki.
    O gustach się nie dyskutuje
    Nie mniej jednak porównując trzy pierwsze zdjęcia z zdjęciem nr 3a, uważam że wypadają one lepiej, niż 3a gdzie kolory zostały podrasowane do granic możliwości. Są bardziej naturlane, i nie "walą" tak po oczach Oczywiście zgadzam się też że warto nad nimi jeszcze popracować i je doszlifować.
    Pozdrawiam
    "Bo jak zrobisz akt to Ci go zawsze k**a mać przez pryzmat cycków i d**y oceniają. A potem się dziwić kobietom, że pozowanie do aktów jest traktowane jako pochodna dziwkarstwa."
    Pozdrawiam, Nataszach