Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Też dla mnie za zielono. Oryginał był lepszy. Wersja helmutha dobra.
Kadrowania w trakcie można się chyba nauczyć. To kwestia czasu i umiejętności spojrzenia czasem z innego kąta.
Ja wrzucam fotki najczęściej oryginalne pod względem kadru, ale w ogóle staram się jak najmniej PS-uć, przytnę czasem, gdy ptaszek był za daleko.
E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
http://www.bociany.org.pl :
kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...
No i tak jak się obawiałem - przesadziłem
Helmuth - dziękuję Ci za poprawkę, Twoja wersja jest najlepsza.
Zasugerowałem się podbiciem kolorów a u mnie z obróbką jest niezabardzo... Jak "podbić kolory" to na pierwszy ogień poszła ta nieszczęsna trójka żeby zielenie podciągnąć i wyszło jak wyszłowszystkie kamienie równo obdarowałem mchem/glonami/tym_czymś_zielonym...
Na przyszłość postaram się poprawić
I jeszcze raz dziękuję za obiektywne spojrzenie - samemu jakoś tak mi trudno ocenić własne zdjęcie/pstryka, coś z czego dzisiaj jestem zadowolony i dumny to za tydzień na chłodno i bez wahania skasuję bo mi wstyd "za to coś" (i się nie przyznam, że to moje), no i miejsca na najtańszej płycie szkoda
Gniotów już Ci u mnie dostatek - trzeba w końcu iść do przodu, kombinować przy naciskaniu spustu a nie w post obróbce: "czy z tym czymś coś można jeszcze zrobić" (szczególnie z moimi zdolnościami....)
Pozdrawiam serdecznie
Adam
P.S. Tak z ciekawości - czemu nikt mnie nie opieprzył za przepaloną wodę w PD ?
No to Cie opieprze za te wode.
Postaraj sie na fotkach tego typu nie gubic klimatu miejsca.Kolorystyka jest bardzo wazna.Pokazujac fotke z kolorowym zafarbem narazasz ogladaczy na palpitacje serca.Miej na uwadze nasze zdrowie.
A co do fotki to moze tak lub tak?Plik bardzo maly,zeby cos poprawic,ale moze kierunek w jakim bym szedl to pokaze.
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 3.07.09 o 00:44
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Ja z tymi kolorami chyba nie przegiąłem... Ja przegiąłem^2 albo przegiąłem^3
Z pierwotnej wersji zrobiłem "zielone_coś" i dopiero Ty mi uświadomiłeś jak bardzo pojechałem z suwakami... (nawet w pierwszej wersji). Przepraszam wszystkich za palpitacje serca - mam nadzieję, że nikogo z forum nie będę miał na sumieniu
Jak by nie było to kamień powinien być szary/brązow(aw)y (jak u Ciebie) a nie zielonkawy/zielony (jak u mnie)
Zastanawiam się gdzie można wrzucić tif'a z tego kadru - waży trochę ponad 7MB - jak coś znajdę to podrzucę linka i będę szczęśliwy jak go ktoś obrobi po swojemu.
Dzięki Wam za to, że zamiast zmieszać żółtodzioba z błotem pomagacie i za to, że o opieprz trzeba się samemu prosić
Pozdrawiam
Adam
edit:
tiff na RapidShare
http://rapidshare.com/files/251234664/3.tif.html
Ostatnio edytowane przez ruprecht ; 3.07.09 o 01:22
Opieprzam Cię! *&^*&$(@#&
Chyba tyle wstarczy.
Płynące potoczki masz opanowane jeśli chodzi o dłuższe czasy.
Niestety widoczne są u Ciebie problemy z obróbką i wrzucaniem zdjęć na gorąco. Jak obrobisz fotkę to zostaw ją żeby "ostygła", wróć do niej następnego dnia, spróbuj innej obróbki: wykadruj tak żeby na zdjęciu było uchwycone to co najważniejsze (najlepiej w mocnych punktach), pobaw się kontrastem i jasnością, jeśli nie masz wyczucia kolorów zwiększ ogólnie saturację a nie nasycenie jednej barwy... dobrym patentem do tego jest oglądnięcie wykardowanej fotki na różnych presetach np. w LR - masz mniej więcej pogląd co możesz osiągnąć idąc np. w B&W
Gwarantuję, że będziesz miał "lepsze" foty. Ale ważna jest też umiejętność obróbki - bez tego ani rusz, bo nie ma idealnych zdjęć, są zdjęcia z idealną obróbką.
PS. Twoja pierwsza seria dobra jako materiał do obróbki i do dokumentacji Twojego rozwoju. Tu każdy stara się pomóc, więc się nie dziw![]()
Witaj,
Przyjemne widoczki- wszystkie trzy.
Co do kolorów, faktycznie przesadziłeś. Podoba mi się wersja Helmutha, ale z drugiej strony uważam że kolorystyka na Twoich fotach w pierwszej serii jest jak najbardziej OK.
Wrzucaj kolejne
Pozdrawiam
"Bo jak zrobisz akt to Ci go zawsze k**a mać przez pryzmat cycków i d**y oceniają. A potem się dziwić kobietom, że pozowanie do aktów jest traktowane jako pochodna dziwkarstwa."
Pozdrawiam, Nataszach
3 najfajniejsza, nie pasuje mi tylko zwisająca galązka na kamieniu z pierwszego planu, która mocno odbija światło słoneczne. Usunąc ją i będzie ok
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
O gustach się nie dyskutuje![]()
Nie mniej jednak porównując trzy pierwsze zdjęcia z zdjęciem nr 3a, uważam że wypadają one lepiej, niż 3a gdzie kolory zostały podrasowane do granic możliwości. Są bardziej naturlane, i nie "walą" tak po oczachOczywiście zgadzam się też że warto nad nimi jeszcze popracować i je doszlifować.
Pozdrawiam
"Bo jak zrobisz akt to Ci go zawsze k**a mać przez pryzmat cycków i d**y oceniają. A potem się dziwić kobietom, że pozowanie do aktów jest traktowane jako pochodna dziwkarstwa."
Pozdrawiam, Nataszach