Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: duży softbox.. na lampę błyskową systemową

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bełchatów/Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

duży softbox.. na lampę błyskową systemową

witam wszystkich,

Myślę o przenośnym zestawie oświetleniowym, tyle, że składającym się z 2 lamp błyskowych, statywów i właśnie softboxów. No i w związku z tym mam pytanie: czy istnieją jakieś duże softboxy a'la studyjne tyle, że dające się zamontować na systemową lampę błyskową.

Co prawda widziałem na alledrogo jakieś zestawy z softboxem 40x40 ale wydaje mi się trochę za mały jako do zestawu na statywach i jednocześnie za duży do lampy na aparacie - czyli takie w sumie nie wiadomo co.

Zastanawiam się ewentualnie nad lumiquestami takimi, które można używać z lampą zamontowaną na aparacie - no i tutaj też prosiłbym o radę - jakie to może dać efekty i czy wogóle to się sprawdzi na lampach umieszczonych na statywach.

Ewentualne inne rady mile widziane (oczywiście zgodnie z tematem.

Z góry dzięki.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    A może myślałeś o softboxie parasolowym?
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jasne że są 40x40 , 50x50 , 60x60 http://www.funsports.pl/p,pl,503,sof...aratowych.html

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bełchatów/Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    A może myślałeś o softboxie parasolowym?
    Dzięki.

No właśnie nie używałem nigdy ani softboxów ani parasolek ale czytałem, że lepsze efekty daja softboxy (większa precyzja sterowania światłem - kierunkowość i dodatkowo rozpraszanie lepsze z softboxa - ale tylko czytałem). Jeśli masz jakieś doświadczenie to chętnie posłucham opinii.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez slawek Zobacz posta
    Jasne że są 40x40 , 50x50 , 60x60 http://www.funsports.pl/p,pl,503,sof...aratowych.html
    Dzięki za linka - faktycznie - jednak ciągle mam wątpliwości czy taka wielkość będzie wystarczająca. Ale kto wie 60x60 to już chyba sporo?
    Ostatnio edytowane przez sanminen ; 2.07.09 o 19:10 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sanminen Zobacz posta
    Dzięki.

No właśnie nie używałem nigdy ani softboxów ani parasolek ale czytałem, że lepsze efekty daja softboxy (większa precyzja sterowania światłem - kierunkowość i dodatkowo rozpraszanie lepsze z softboxa - ale tylko czytałem). Jeśli masz jakieś doświadczenie to chętnie posłucham opinii.

Dzięki za linka - faktycznie - jednak ciągle mam wątpliwości czy taka wielkość będzie wystarczająca. Ale kto wie 60x60 to już chyba sporo?
    Często używam softboxa 40x40 z Metzem 48-Af i do oświetlania jednej lub dwóch osób jest wystarczający, wole softboxy, bo mam wtedy większą kontrole nad światłem.
    Ps. do czego, to ma Ci służyć
    np. to zdjęcie było wykonane jednym softboxem 40x40 https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=2292&pos=1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bełchatów/Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Często używam softboxa 40x40 z Metzem 48-Af i do oświetlania jednej lub dwóch osób jest wystarczający, wole softboxy, bo mam wtedy większą kontrole nad światłem.
    Ps. do czego, to ma Ci służyć
    np. to zdjęcie było wykonane jednym softboxem 40x40 https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=2292&pos=1
    Służyć ma do oświetlania 1-2 osób w plenerze od garażu przez las po łaki i takie tam (generalnie wiem że nie ma ideału czyli czegoś co nada się do wszystkiego - zresztą sam wychodzę z założenia, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego - ale wiadomo oszczędności

A tak przy okazji to używasz takiego na lampę zakładanego (jeśli tak to jak jest z jego wytrzymałością i jakością wykonania - no i jakiej firmy jest softbox).

Aha i jeszcze pytanie: nie wiem w sumie jak to ująć, ale chodzi mi jaką powierzchnię jesteś w stanie oświetlić poprawnie przy użyciu tego rozmiaru softboxa w słabych warunkach oświetleniowych - powiedzmy parking podziemny z kiepskim żółtym oświetleniem)?

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Służyć ma do oświetlania 1-2 osób w plenerze od garażu przez las po łaki i takie tam (generalnie wiem że nie ma ideału czyli czegoś co nada się do wszystkiego - zresztą sam wychodzę z założenia, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego - ale wiadomo oszczędności

A tak przy okazji to używasz takiego na lampę zakładanego (jeśli tak to jak jest z jego wytrzymałością i jakością wykonania - no i jakiej firmy jest softbox).

Aha i jeszcze pytanie: nie wiem w sumie jak to ująć, ale chodzi mi jaką powierzchnię jesteś w stanie oświetlić poprawnie przy użyciu tego rozmiaru softboxa w słabych warunkach oświetleniowych - powiedzmy parking podziemny z kiepskim żółtym oświetleniem)?
    Ja mam troszke inny softbox, zwykły softbox zmodyfikowany po mojemu
    A moc, zależy już od liczby przewodniej lampy.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bełchatów/Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ...
    A moc, zależy już od liczby przewodniej lampy.
    Wynikałoby z tego, że nie ma na to wpływu wielkość softboxa, czy tak? A jeśli tak to na co wobec tego ma wpływ (wydawało mi się, że właśnie na to + ukierunkowanie światła?

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wynikałoby z tego, że nie ma na to wpływu wielkość softboxa, czy tak? A jeśli tak to na co wobec tego ma wpływ (wydawało mi się, że właśnie na to + ukierunkowanie światła?
    Ukierunkowanie światła to jedno, a moc lampy to drugie.
    Polecam tą stronkę http://www.studiowplecaku.pl/ , tam znajdziesz wiele rzeczy o błyskaniu, a w szczególności http://www.studiowplecaku.pl/strobist-lighting-101/
    Ostatnio edytowane przez slawek ; 2.07.09 o 19:54 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Któraś HCh (Hurtownia Chińszczyzny) oferuje "softboxy parasolowe". Jest to parasol mający stronę wierzchnią grzyba wykonaną z białego materiału a "stronę blaszkową" (dla basiliomycetes) wykonaną z materiału srebrnego do wnętrza i czarnego na zewnątrz. Daje toto piękne, rozproszone światło, bardzo dobre do zdjęć wnętrz (czytaj poz ziemię) Szkoda że to takie duże...
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!