Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Jak najlepiej katalogowac zdjęcia?

kowalikster
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    Dlaczego nie jestem w stanie skatalogować?
    Bo jestem niesysytematyczny i bałaganiarski, żadne skatalogowanie (zdjęć, map) nie udało mi się jeszcze!
    Pakuję na dyskl "jak leci" a potem cieszę się strasznie jak coś się znajdzie
    Mam np taki dysk, gdzie większość zdjęć wpadła do katalogu Islandia 2006 i wiem że tam są więc wierm gdzie szukać.
    Jakbym już to gdzieś widział, słyszał...hmmm... aaaaa - już wiem! To o mnie!!

BTW taki kawał: pyta mąż żony: gdzie jest cukier? Jak to gdzie? W apteczce, w puszce po kakawie na której jest napis "sól".
    To jest scenka ode mnie z domu - tyle, że na odwrót

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Pakuję na dyskl "jak leci" a potem cieszę się strasznie jak coś się znajdzie
    Mam np taki dysk, gdzie większość zdjęć wpadła do katalogu Islandia 2006 i wiem że tam są więc wierm gdzie szukać.
    Ja mam katalog nazwany DoPosortowania i drugi nazwany albumy. Ten drugi jest sporo mniejszy.
    Raz próbowałem posortować, do tego celu chciałem zmienić układ partycji, i zniszczyłem sobie 8 GB zdjęć. Część z tego mam na dysku żony, ale do dzisiaj nie przekopiowałem i mam u siebie 8 GB pustych plików (tzn coś w nich jest, ale wygląda na śmieci), które jednak zajmują 8GB. Od tego czasu boje się sortowania.

Może założymy grupę bałaganiarzy (chodzi o katalogowanie zdjęć ;D).
    Ostatnio edytowane przez kateb ; 6.07.09 o 16:30
    Fujifilm X10

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Mam pokatalogowane "osobami" lub zdarzeniami (np. "Dzieci", "Wyjazdy", "CenDec" [znaczy to "Centrum Decyzyjne", czyli moją szanowną drugą połówkę ] itp.), potem w nich latami, a w latach miesiącami. A potem już "luzem". Jeśli w jakimś miesiącu jest jakieś istotniejsze wydarzenie (np. zakończenie roku szkolnego albo jakieś przedstawienie u dzieciaków, albo jakakolwiek inna "impreza"), to w danym miesiącu mam dodatkowy katalog z konkretną datą i opisem w nazwie.
    Sebastian_T

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Nie znalazłabym niczego. Każda "sesja", to osobny podfolder. Czyli są w nim tylko fotki z jedną datą i podobną godziną. Gdy jednego dnia zmieniam miejsce, np park x na park y, to do ogólnego folderu parkX2009, trafia podfolder: parkX20090505.

Wszystkie fotki, z wyjątkiem folderu Galeria, zawierającego fotki for Web 800*600, mają oryginalną numerację z aparatu, niezależnie od tego, czy to tylko jpg + raw czy również tiff. W Galerii, podzielonej na lata, są analogiczne podfoldery, jak z surowymi fotkami, ale tu fotki się nazywają konkretnie, np tulipan1.

Każdy chyba musi wypracować sobie swój porządek, choć ja mam idealny tylko w fotkach i w kuchennych dodatkach.
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...