Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Jak najlepiej katalogowac zdjęcia?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Zdecydowanie najmniej problemów przynosi trzymanie materiału w katalogu za każdy dzień/imprezę - czyli data_wydarzenie. Próbowałem kiedyś katalogować inaczej, wg. typu, albo nadawać tagi, ale to kawał czasochłonnej, nikomu nie potrzebnej roboty

Ten czas lepiej poświęcić na spacer tudzież inne uciechy.

| OlyJedi Awatar maj0nez
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    moim drugim aparatem cyfrowym była Konica Minolta i tam automatycznie tworzyły się foldery na karcie od razu z każdego dnia. I to było bardzo pomocne do dziś zmieniam daty automatycznie zdjęć i dzielę na wszystkie do różnych dni czyli np. 2009 07 01 Wesele Ani i Roberta.

| OlyJedi Awatar flaa
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Pozostane przy podziele
    typ zdjęcia (dom, wakacje, imprezy, itp.) z podziałem na lata a w nich miesiące i opis

do tego katalog RAW i ogólny z kopiami dobrych fotek
    OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ja mam foldery roczne [2007, 2008, 2009...], wewnątrz foldery dot. danego wydarzenia - z numerkiem, datą, przedrostkiem - jak mi wygodnie. Z oryginałami daję radę, gorzej z resztą zrobionych fotek i całym tym bajzlem na dysku...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Obrobione trzymam w folderach "galeria2009" np, a tam podział wg tego samego klucza, co cały śmietnik.

Dat nie zapamiętam nigdy, ale skąd mam konkretnego kwiatka, to wiem.
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Agulka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    No właśnie, ja nie mam w ogóle pamięci do dat, folder np. "lato 2007" nic mi nie mówi, ale już dajmy na to "Rumunia", czy "wesele Kasi" po prostu mówi mi wszystko. Tylko, że z kolei mam problemy z moją działką - bo generalnie na przestrzeni trzech lat nie za wiele się ona zmieniła, a przez ten czas tyle zdjęć natrzaskałam, że jeden przepastny folder nie jest przydatny jeśli chodzi o pomoc w wyszukiwaniu fotek... No i tam na razie robię podfoldery: kwiatki, zachody, domek, mój pies... A jak mam psa przy kwiatku na tle domku? Stąd cały ten bałagan...
    Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Ostatnio mam bałagan. Czy możecie polecić program, który przeskanuje wybrane przeze mnie lokalizacje ze zdjęciami i na podstawie dat z exifów skopiuje te zdjęcia do utworzonych przez ten program katalogów wg. kryterium - rok-mc-dzień... ? Nie chce mi się tego robić ręcznie a byłoby to duże ułatwienie na początek zabawy w zaprowadzenie porządku...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Edit: już mam: ACDSee Photo Manager 2009 potrafi dokładnie to o czym pisałem... Robi się porządek
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 2.07.09 o 12:10 Powód: Automatyczne scalenie postów
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Zdecydowanie najmniej problemów przynosi trzymanie materiału w katalogu za każdy dzień/imprezę - czyli data_wydarzenie. Próbowałem kiedyś katalogować inaczej, wg. typu, albo nadawać tagi, ale to kawał czasochłonnej, nikomu nie potrzebnej roboty

Ten czas lepiej poświęcić na spacer tudzież inne uciechy.
    Tagi są praochłonne, ale naprawdę bardzo pomocne, jak czegoś się szuka np wpisuje: Ola i mam wszystkie zdjecia mojej połówki

jedank ich wpisywanie jest wnerwiające zwłaszcza jeżeli trzeba to zrobic "w tył" na zaległych zdjęciach.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Tagi są praochłonne, ale naprawdę bardzo pomocne, jak czegoś się szuka np wpisuje: Ola i mam wszystkie zdjecia mojej połówki

jedank ich wpisywanie jest wnerwiające zwłaszcza jeżeli trzeba to zrobic "w tył" na zaległych zdjęciach.
    tagujesz swoja dziewczyne :>
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Dlaczego nie jestem w stanie skatalogować?
    Bo jestem niesysytematyczny i bałaganiarski, żadne skatalogowanie (zdjęć, map) nie udało mi się jeszcze!
    Pakuję na dyskl "jak leci" a potem cieszę się strasznie jak coś się znajdzie
    Mam np taki dysk, gdzie większość zdjęć wpadła do katalogu Islandia 2006 i wiem że tam są więc wierm gdzie szukać.
    BTW taki kawał: pyta mąż żony: gdzie jest cukier? Jak to gdzie? W apteczce, w puszce po kakawie na której jest napis "sól".
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!