Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: olympus x-20 słabej jakości zdjęcia

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lukas20059 Zobacz posta
    witam. przez ostatnich kilka dni borykałem się z problemem dotyczącym ustawienia aparatu olympus x-20 ale niestety nie poradziłem sobie z tym i problem wciąż istnieje. podejrzewam że problem wynik z mojej niewiedzy na temat ustawień tego aparatu. jak ktoś miałby jakieś pomocne wskazówki to będę wdzięczny gdyż jestem laikiem jeżeli chodzi o fotografię. z góry dzięki.

nie za dobrze te zdjęcia wyglądają, pewnie w trybie auto? nie znam aparatu ale w moim canonie a720 w auto też wychodzą średnie zdjęcia, w trybie p po zmniejszeniu kontrastu, zwiększeniu nasycenia i ostrości zdjęcia wyglądają bardzo dobrze, więc albo czytasz instrukcję i ustawiasz go tak aby było ok, albo idź do sklepu i spróbuj go zwrócić/wymienić
    e-510 + 14-54 + 14-42 + 40-150, dcr-250, metz 36 af-4o, a720 is. super takumar 55 1.8

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Jak słusznie jeden z kolegów zauważył, niestety trzeba bardzo szczegółowo przeczytać instrukcję i zastanowić się, która z podanych informacja jest niezrozumiała.
    Następnie na forum szukać odpowiedzi na ten temat.
    Jeśli nie mamy instrukcji można ją ściągnąć np z:
    http://www.olympusamerica.com/files/..._Manual_EN.pdf

Zauważyć można, że zdjęcia 1 i 2 są nieostre, że wykonane zostały nie w max rozdzielczości 10Mpix, ale 5Mpix.
    Aparat posiada możliwość ustawienia:
    16 Trybów fotografowania
    Proponuję na początek ustawić: Intelligent Auto (iAUTO)
    Ustawiając ostrość kierujemy się wskazówkami podanymi na str 41.
    Wskaźnik AF (Autofocus) jest z detekcją kontrastu, a więc mierzy kontrast pomiędzy sąsiadującymi punktami wybranego obszaru, na czujnikach liniowych reagujących na linie pionowe (należało np. ustawiać ostrość na pionowej krawędzi telewizora lub na płotku).
    Nie należy:
    - celować obiektywem w środek jednokolorowych płaszczyzn. Na jakimś drobnym lub mało kontrastowym detalu – ostrości nie uzyskamy, autofokus może działać nieprawidłowo. W takich sytuacjach należy ustawić ostrość na kontrastowy obiekt (ostre przejścia jasności, jaskrawy wzorek) znajdujący się w tej samej odległości, co obiekt, który ma być ostry na zdjęciu (zastosować blokadę ostrości AFL - przycisk migawki wciśnięty do połowy), a następnie przekomponować ujęcie i dopiero wykonać zdjęcie (nacisnąć przycisk migawki do końca).
    - przy liniach poziomych „inteligencja” pomiaru ostrości Olympusa na ogół poddaje się, pomaga wówczas np. lekkie przekrzywienie aparatu lub ustawienie pionowe aparatu złapanie ostrości (zmieni się kolor ramki), skorzystanie z blokady ostrości AFL (j/w), powrót do kadru poziomego i wykonanie zdjęcia.
    Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"