rafah21, zmień gradację na "normal" i przestanie Ci szumieć. Ta sama rada dla zabka2002. I bez auto iso, tylko z czułością ustawioną na iso 100.
rafah21, zmień gradację na "normal" i przestanie Ci szumieć. Ta sama rada dla zabka2002. I bez auto iso, tylko z czułością ustawioną na iso 100.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zabka2002
Czy zdjęcia z Twojego E-520 też są tak zmasakrowane na ISO200 jak te, które pokazalem wyżej?
Myślałem, że ja coś źle poustawiałem w menu aparatu a wygląda na to, że nie tylko ja mam problem z tym modelem aparatu (naszczęście używam jeszcze E-500 i E-410, które jakością zdjęć narazie wygrywają).
Przestaw gradation z AUTO na NORMAL i świat znów będzie lepszy.
Epicure
Nigdy nie używam Auto ISO, najczęściej ISO 100 lub 200 czyli standardowo, focę na takich ustawieniach jakie mam w E-500. Różnica taka, że prywatnie E-500 a służbowo (tu częściej używam aparatu - pracuję w terenie) E-520, więc wolałbym uzyskiwać lepszą jakość fotek by móc je odpowiednio wykorzystać w pracy. Teraz się denerwuję, że poleciłem do pracy sprzęt, który jakością obrazu nie zachwyca.
Epicure i mynameisnobody
Dzięki chłopaki sprawdzę zaraz z przestawioną gradacją
Szczerze mówiąc wpatrywałem się w to pierwsze Twoje zdjęcie (drzewa) i chyba mam znów pół dioptrii gorszy wzrok, bo szumu nie potrafiłem tam się dopatrzeć. Też mam E-520 i jestem zadowolony, to prawda, że szumy na ISO 800 na ten przykład są koszmarne, jednak do 400 włącznie da się działać. Pewnie to jak koledzy piszą kwestia ustawień
E-520, ZD 14-42, ZD 40-150, Helios 44-M 2/58, Jupiter 37A MC 3,5/135
Przy zdjęciu drzew po zmniejszeniu pliku faktycznie mniej widać ale na ślimaku szum jest wyraźny. Szczególnie uwidacznia się on na ciemniejszych elementach lub w cieniach. Teraz fota z gradation normal. ISO 200, F5,6, 1/25 s. Chyba jest lepiej. Lecę w teren sprawdzić nowe ustawienia.
Dzięki za radę, postaram się to zmienić i zobaczymy jak będzie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
U mnie gradacja była ustawiona prawidłowo więc nie w tym tkwi problem.
Ostatnio edytowane przez zabka2002 ; 1.07.09 o 10:18 Powód: Automatyczne scalenie postów
Nie wiem jak inni, ale ja widzę wszystkie zdjęcia niedoświetlone - zbyt ciemne. Wyciąganie z cieni skutkuje szumem.
Sugerował bym fotografowanie w raw'ach co daje większe pole manewru.
Załączone przeze mnie zdjęcie jest robione z ISO = 1000, bez odszumiania, zrzut prosto z aparatu, wywołane w RT.
Ewentualnie można spróbować ustawić kompensację ekspozycji na +0,3
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||