wyłącz podkręcanie cieni (auto dynamic range się to bodajże nazywa) i problem szumów w cieniach zniknie jak sądzę.
wyłącz podkręcanie cieni (auto dynamic range się to bodajże nazywa) i problem szumów w cieniach zniknie jak sądzę.
sam mam e-510 i nie narzekam na szum w cieniach, ale e-520 ma coś co się nazywa kompensacja cienia, nie masz tego przypadkiem włączonego? gdzieś czytałem, ze wtedy szumi.
Z ciekawych funkcji warto wspomnieć o Technologii kompensacji cienia, która została stworzona, by poprawić ekspozycję zdjęcia w jego ciemnych partiach. Wykorzystując sensor działający podobnie do ludzkiego oka identyfikowane są ciemne partie kompozycji (np. zacieniony obszar pod drzewem) i aparat dobiera odpowiednią ekspozycję dla tych obszarów. W rezultacie powstaje zdjęcie, które jest bardziej realistyczne i charakteryzuje się większym bogactwem szczegółów.
e-510 + 14-54 + 14-42 + 40-150, dcr-250, metz 36 af-4o, a720 is. super takumar 55 1.8
Niestety możliwości włączania lub wyłączania tej opcji nie znalazłem ani w menu, ani w instrukcji. Pogrzebię jeszcze trochę i mam nadzieję, że do tego dojdę i rozwiąże to problem.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb