oto jest pytanie. w górach pada, wieje, jest zimno i wilgotno, a widoki rozległe... mogę je mieć w identycznej cenie... mam e-1 14-54 i 40-150. jakie macie pomysły?
oto jest pytanie. w górach pada, wieje, jest zimno i wilgotno, a widoki rozległe... mogę je mieć w identycznej cenie... mam e-1 14-54 i 40-150. jakie macie pomysły?
Zdecydowanie 9-18 - bo jest szerszy
11-22 tym bardziej Ci się nie opłaca kupować, bo zysk względem 14-54 nie jest tak duży...
oczywiście 11-22
Jaśniej i lepiej optycznie a także mechanicznie i wytrzymałościowo-umożliwia fotografowanie w trudniejszych warunkach.
Chyba że koniecznie potrzebujesz takie extrema jak 8mm.
Rzeczywiście potrzebujesz?
odwieczny konflikt -ilość czy jakość.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
jak masz 14-54 -sprzedaj, dołóż i weź 12-60.
Ps. dla E-1, E-3 odpowiedź zawarta jest w pytaniu.
Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 29.06.09 o 16:30 Powód: Automatyczne scalenie postów
Kup 9-18 bo jest znacznie szerzej.
11-22 jest niewiele szerszy od 14-54 a lubi dać pod światło całkiem niefajną aberrację, zwłaszcza na krótkim końcu. Nie wiem jak tu spisuje się 9-18 bo go nie miałem.
Gorsze światło 9-18 w pejzażu wiele Ci nie przeszkodzi, brak uszczelnień to jedyne, co przemawia przeciwko 9-18 i o tym będziesz musiał pamiętać.
Jednak i tak wybrałbym szerszy, gdy miałem 14-54 i 11-22, ten drugi praktycznie podpinałem do body "od wielkiego święta".
PS
Trudny wybór, każdy doradza co innego, jak to na forum![]()
W ostatnim Fotokurierze jest porównanie sigmy i 9-18. Obraz w Olku jednak jest lepszy.
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
cudów nie ma.
dlatego nikt tu nie rozmawia o sigmach.
Bez przesady... jaki odsetek (promil?) zdjęć robi się w takich warunkach, żeby były potrzebne uszczelnienia? W przeciwieństwie do szerokiego kąta, którego i tak zazwyczaj brakuje (tym bardziej ze 9mm po cropie to wcale nie jest tak niesamowicie szeroko, nie mówiąc o 11).
Jasny obiektyw w górach też Ci raczej nie będzie niezbędny. Rocco dobrze prawi.
9-18 albo 7-14.