no wlasnie chyba sie zabiore za jej przeczytanie
no wlasnie chyba sie zabiore za jej przeczytanie
Olympus E410
Anusia wiesz co to jest WB i balans bieli?
to jest to samooo
Olympus E410
No to widać coś jednak wiesz. Myślę, że mimo wszystko powinnaś poczytać instrukcje i wtedy zadawać pytania.
PS. A oprócz tego że to jest to samo to co możesz o WB powiedzieć? (pytanie retoryczne).
hm....
jest to funkcja której używa sie do zmiany barwy swiatla mm...albo temperatury
Olympus E410
Bryan Peterson w jednej ze swych książek napisał, że najcieplejsze (w sensie nie przesadnie) fotki wychodzą przy WB = 5800K.![]()
Anusia, jeśli fotki robisz w rawach, to balansem bieli nie musisz się przejmować, ustawisz sobie w Olympus Master lub studio taki jaki Ci się podoba. Jeśli nie robiłaś jeszcze niczego w rawie, to proponuje Tobie cyknąć fotkę w tym formacie i pobawić się WB, aby zobaczyć o co chodzi, jak to działa i jakie kolory pasują Tobie najbardziej. Już nie mówię o oczywistym teście wykonania tego samego zdjęcia przy różnych dostępnych WB w menu aparatu. Ja w tej chwili w pochmurnym Poznaniu korzystam raz z chmurki, raz ze Słoneczka i mniej zależy to od pogody, a więcej od mojego chwilowego postrzegania świataPowodzenia!
![]()
mmm...przemysle ta opcje Raw![]()
Olympus E410
Ale fajna Anusia, mam nadzieję, że będzie wystawiać jakieś fajne zdjęcia, bo chyba zapału ma sporo![]()
moim bardzo bardzo skromnym zdaniem RAW na początek nie musi być najlepszym wyjsciem. Bardzo dużo można się nauczyć robiąc JPG. Balans bieli automatyczny z reguły się sprawdza, czasem można go skorygować fotografując w trudnych warunkach albo chcąc osiągnąć konkretny efekt.
Ale ja jestem początkujący i niekoniecznie się na tym znam.