Sprawa wygląda tak:
zbieram zamówienia na pierścieni do lampy FL-36. Wszystkie osoby, którym pękł albo się uszkodził mają szansę na wymianę. Pierścień będzie zrobiony ze stopu aluminium, a jeśli będzie wystarczająco dużo chętnych to dodatkowo postaram się aby był anodowany na czarno (domyślnie będzie srebrny albo biały).
Różnica między oryginałem jest taka, iż na zewnątrz nie ma takich samych rowków, miast tego będzie coś podobnego ale bardziej przypominające zwykły pierścień.
Za parę dni będę miał pierwszy 'prototyp'. Wtedy zrobię zdjęcia i napiszę więcej informacji.
Jeśli chodzi o cenę tego elementu to będzie gdzieś 30-40zł w zależności od tego ile osób będzie zamawiać.
Co do samej wymiany pierścienia mogę powiedzieć jak ja to zrobię. Żeby lampę rozkręcić potrzebny jest na pewno śrubokręt Torx 2 lub 3. Ja pochodziłem po serwisach telefonów i mi lampę rozkręcili za darmo w 10min. Z wyciąganiem bebechów jest trochę zabawy, ale jesli ktoś się takimi rzeczami interesuje to nie powinno być problemów. Gorzej jest ze złożeniem...
Ostatecznie można iść do dobrego serwisu foto z nowym pierścieniem i poprosić ładnie o wymianę. Myślę, że dużo nie wezmą za samo rokręcenie i skręcenie lampy, można to nawet na poczekaniu zrobić.
Pytania zadawajcie tutaj, a jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o wiadomość na PW.