Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Pierścienie do FL-36 zamawiam!

| OlyJedi Awatar SPyCH
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Pierścienie do FL-36 zamawiam!

Sprawa wygląda tak:
    zbieram zamówienia na pierścieni do lampy FL-36. Wszystkie osoby, którym pękł albo się uszkodził mają szansę na wymianę. Pierścień będzie zrobiony ze stopu aluminium, a jeśli będzie wystarczająco dużo chętnych to dodatkowo postaram się aby był anodowany na czarno (domyślnie będzie srebrny albo biały).
    Różnica między oryginałem jest taka, iż na zewnątrz nie ma takich samych rowków, miast tego będzie coś podobnego ale bardziej przypominające zwykły pierścień.

Za parę dni będę miał pierwszy 'prototyp'. Wtedy zrobię zdjęcia i napiszę więcej informacji.

Jeśli chodzi o cenę tego elementu to będzie gdzieś 30-40zł w zależności od tego ile osób będzie zamawiać.

Co do samej wymiany pierścienia mogę powiedzieć jak ja to zrobię. Żeby lampę rozkręcić potrzebny jest na pewno śrubokręt Torx 2 lub 3. Ja pochodziłem po serwisach telefonów i mi lampę rozkręcili za darmo w 10min. Z wyciąganiem bebechów jest trochę zabawy, ale jesli ktoś się takimi rzeczami interesuje to nie powinno być problemów. Gorzej jest ze złożeniem...
    Ostatecznie można iść do dobrego serwisu foto z nowym pierścieniem i poprosić ładnie o wymianę. Myślę, że dużo nie wezmą za samo rokręcenie i skręcenie lampy, można to nawet na poczekaniu zrobić.

Pytania zadawajcie tutaj, a jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o wiadomość na PW.

| OlyJedi Awatar BAQ
    Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Świetny pomysł. Super, że podzieliłeś się tym z innymi forumowiczami i chcesz im pomóc
    E-3, E-510, ZD 14-54, ZD 50, ZD 35, ZD 70-300, ZD 14-42, ZD 40-150, DCR-250, FL-50R, FL-36

Mieszka w
    Mrągowo
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jestem zainteresowany tym pierścieniem...
    XZ-2 , Fl-36R

| OlyJedi Awatar SPyCH
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Więc sprawa wygląda tak...
    Gość mi wyrobił trochę więcej pierścieni niż trzeba więc od razu mam 5 na sprzedaż.

Dokręcają się dość dobrze, odrobinę ciężej ale trzymają bardzo solidnie.
    Co do lampy to udało mi się ją samodzielnie skręcić (tylko całkiem zewnętrzne śrubki to spory problem).
    Miałem kilka chwil zawahania i już myślałem, że będzie po lampie ale jakoś się udało.
    W sumie zajęło mi to prawie 4 godziny ale myślę, że tak po 5 innych lampach to by było z 15min na jedną
    Jeśli ktoś będzie miał problem ze złożeniem wszystkiego do kupy to służę pomocą.

Cena pierścienia razem z wysyłką to 40zł.

4 już są zarezerwowane tak, że został już tylko jeden. Jeśli zbierze się więcej chętnych to za jakiś czas postaram się dorobić jeszcze kilka.

Sama lampa natomiast nie wygląda może zabójczo, ale jak dla mnie jest zupełnie ok. Nie widzę żadnego problemu, najważniejsze, że działa i solidnie trzyma. Można ją sobie anodować na czarno jak ktoś ma gdzie to zrobić ale z tymi kilkoma nie będę się już bawił i pozostawiam to użytkownikom (dodam tylko, że to podobno bardzo tania usługa).
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7032091.JPG
Wyświetleń:	479
Rozmiar:	78,1 KB
ID:	20348   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7032092.JPG
Wyświetleń:	454
Rozmiar:	128,9 KB
ID:	20349   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7032094.JPG
Wyświetleń:	469
Rozmiar:	56,7 KB
ID:	20350   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7032095.JPG
Wyświetleń:	439
Rozmiar:	69,0 KB
ID:	20351  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7032097.JPG
Wyświetleń:	443
Rozmiar:	64,7 KB
ID:	20352   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7032098.JPG
Wyświetleń:	444
Rozmiar:	87,0 KB
ID:	20353  

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie masz zdjeć z rozkręcania lampy? KRok po kroku?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar SPyCH
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Kilka fotek jest w temacie "rozgrzebałem moją fl-36". natomiast jak ktoś nigdy w życiu nie trzymał lutownicy w ręku i nigdy sobie kompa albo czegoś takiego sam nie składał to odradzam zabawy z lampą, bardzo łatwo można ją doprowadzić do całkowitej bezużyteczności, że tak powiem

| OlyJedi Awatar flaa
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ma ktoś namiar gdzie (od kogo) zdobyć pierścień??
    Mój właśnie pękł i musiałbym wymienić.
    OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R

| OlyJedi Awatar PawelG
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Spytaj SPyCHa na prywatnym, może ktoś z uczestników powyższej akcji brał na zapas i Ci odstąpi. Jak nie - popytaj w swojej okolicy o usługi ślusarskie itp. Jakiś tokarz zrobi Ci to "za flaszkę". Używanie lampy bez zabezpieczenia może kosztować dużo więcej.
    Z resztą zabawa "bez zabezpieczenia" zwykle pociąga spore koszty
    E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS

| OlyJedi Awatar Skora
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Czy ktoś z forumowiczy i włścicieli lampy FL36 posiada może rysunek z wymiarami, rodzajem gwintu i.t.p. aby można było zlecić wykonanie takiego pierścienia.
    E-30 + E-3 + trochę różności, co by pasowały do całości.

| OlyJedi Awatar flaa
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witaj,
    wystarczy że pokażesz fachowcowi lampę, a własciewie sam gwint lub pęknięty pierścien.
    Ostatnio mój strzelił i właśnie tak zrobiłem i dorobił na tej podstawie.
    OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R