Hej,
Zrobili mi kosztorys i części nie ma ale robocizna 300zł więc sobie daruje chyba.
Witam!Nie taśmą a lakierem do paznokci pomaluj.W ubiegłym roku lutowałem ścieżki w taśmie do obiektywu Canona.Nadają się przewody z podłączenia matrycy w laptopie są bardzo cienkie i elastyczne. (oczywiście nie działającego).
Udało się naprawić zuiko 40-150 3,5-4,5. Działa jak należy. Niestety części się nie dostanie w Polsce a nawet po sprowadzeniu samo rozebranie, wymiana i złożenie zajęło mi 3 wieczory. Mam wrażenie że obiektyw nie został przeznaczony do naprawiania (część elementów przy demontażu może ulec uszkodzeniu). Najważniejsze że działa bez kombinowania z ogniskową dla której "obiektyw da się kontrolować" i zaślepiania pinów. Jeśli ktoś ma podobny problem można się ze mną kontaktować na pw.
---------- Post dodany o 09:42 ---------- Poprzedni post był o 09:31 ----------
Udało się naprawić zuiko 40-150 3,5-4,5. Działa jak należy. Niestety części się nie dostanie w Polsce a nawet po sprowadzeniu samo rozebranie, wymiana i złożenie zajęło mi 3 wieczory. Mam wrażenie że obiektyw nie został przeznaczony do naprawiania (część elementów przy demontażu może ulec uszkodzeniu). Najważniejsze że działa bez kombinowania z ogniskową dla której "obiektyw da się kontrolować" i zaślepiania pinów. Jeśli ktoś ma podobny problem można się ze mną kontaktować na pw.
Też miałem 40-150 3.5-4.5. Kupiłem na Allegro z zaciętą przysłoną na f22. Wystarczyło powciskać kilka razy przycisk głębi ostrości i przesłona ruszyła, ale dalej się zacinała. Co ciekawe tak samo było na każdej ogniskowej, z tym, że na jednych obiektyw szybciej się odblokowywał (wystarczyło użyć przycisku kilka razy) na innych już było gorzej.
Im częściej używałem migawki tym rzadziej się zacinała. Nie wiem, czy w moim przypadku problemem była taśma czy sama migawka - obiektyw w końcu sprzedałem.
Taśmę można kupić za granicą za ok. 10$ + koszty przesyłki (pewnie jakimś listem można przesłać) - całość wyjdzie pewnie ok. 50 zł
http://www.tsuneda.net/product_info....oducts_id=1040
Ogólnie co do rozbierania obiektywu to nie jest to jakiś kosmiczny sprzęt. Całość można ładnie rozłożyć nie ruszając optyki. Wystarczy potem złożyć i przeczyścić soczewkę (pewnie się paluchami pomaca przy rozbieraniu) i nie wiem, dlaczego coś miałoby dziać gorzejNajwiększy problem to odpowiednie narzędzia, śrubokręty precyzyjne.
Witam.
Moze podepne sie pod ten watek.
Mam podobny problem z ZD 70-300, byl w serwisie i Panowie stwierdzili ze uszkodzona jest tasma. Z tym ze u mnie AF dziala MF dziala tylko przyslona zaciela sie na f.22
Rozebralem obiektyw od strony korpusu faktycznie przerwana jest tasma od przyslony, jak to naprawic? Na lutownice troche za malo miejsca, nie chce wyciagac tasmy bo to nie takie proste. Macie jakies pomysly??
Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam lysy_11
Ostatnio edytowane przez Lysy_11 ; 25.04.13 o 14:04
E-system: E-1, E-500, SHLD-2, RM-1, RM-CB1, Fl-50, Fl-36, MF-1, ZD 40-150 3.5-4.5, ZD 40-150 4-5.6, ZD 14-45 3.5-5.6, ZD 70-300 4-5.6
OM-system: OM-10, OM-20, OM-101, Winder 2, T-32, Quick Auto 310 + Bouce Grip, T-20, Zuiko: 50mm 1.4, AF 50mm 1.8, 135mm 3.5, 28mm 3.5, Soligor C/D: 200mm 2.8, 35-105mm 3.5, Tokina AT-X: 150-500mm 5.6, 80-200mm 2.8, Sigma 400mm 5.6