Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Wątek: W sprawie uszkodzonego ZD 40-150/3.5-4.5

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    heh, staję się nudny ale......... znowu pomogło!
    Nie martw się , kiedyś nie pomoże, a na razie ciesz się fotografowaniem.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar bruder
    Mieszka w
    k. Gdańska
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    A czy te problemy dotyczą wyłącznie starej wersji szkła? Mam nowszą wersję, mało używam ale to ma się zmienić w najbliższym czasie.

No i krotkie pytanie nie na temat
    Ktoś wyżej napisał, że nowsza wersja nie nadaje się do portretu. No ale mam nadzieję, że jakoś sobie poradzi z pomocą lampy, która będzie bliżej obiektu (wyzwalana bezprzewodowo)?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bruder Zobacz posta
    A czy te problemy dotyczą wyłącznie starej wersji szkła? Mam nowszą wersję, mało używam ale to ma się zmienić w najbliższym czasie.

Ktoś wyżej napisał, że nowsza wersja nie nadaje się do portretu. No ale mam nadzieję, że jakoś sobie poradzi z pomocą lampy, która będzie bliżej obiektu (wyzwalana bezprzewodowo)?
    Nie wiem czy nie chodzilo kolegom raczej o wieksze swiatlo i co za tym idzie "portretowa" GO?

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Nie słyszałem o takim problemie w nowszym długim kicie.
    W Sieci można znaleźć opinie potwierdzające praktycznie dowolną tezę, nie wszystkimi należy się przejmować
    To nie jest tak, że starszy jest super do portretu, a nowszy się nie nadaje. Starszy jest nieco jaśniejszy, stąd ta opinia. Faktycznie do portretu jest nieco lepszy, ale nie czarujmy się - ani jeden ani drugi nie jest portretowym szkłem, różnica pomiędzy nimi nie jest duża, przynajmniej jeżeli chodzi o światło a więc możliwość rozmycia tła.
    Miałem oba obiektywy, paradoksalnie wolałem ten nowszy
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar glos_ludu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    heh, staję się nudny ale......... znowu pomogło!
    cieszy mnie to bardzo
    śledzę wątek bo sam posiadam taki obiektyw i nie wiem kiedy nadejdzie jego ostatnia godzina
    Stary E-500 | OM-2 prawie nówka
    kity | M24/2.8; Z35/2.8; Z50 1.8
    znaczenie słowa "bynajmniej"

| OlyJedi Awatar bruder
    Mieszka w
    k. Gdańska
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Nie wiem czy nie chodzilo kolegom raczej o wieksze swiatlo i co za tym idzie "portretowa" GO?

T.
    No ok. Wiem, że chodzi o światło. Dlatego jestem ciekawy czy ktoś używa tego ciemniejszego do portretów. Na nowszym też można uzyskać "portretowa" GO (z tym ze trochę ciemniejsze ). Jeśli się nie mylę to wraz z większą ogniskową GO jest coraz mniejsza - przy tej samej przysłonie
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Nie słyszałem o takim problemie w nowszym długim kicie.

W Sieci można znaleźć opinie potwierdzające praktycznie dowolną tezę, nie wszystkimi należy się przejmować
    To nie jest tak, że starszy jest super do portretu, a nowszy się nie nadaje. Starszy jest nieco jaśniejszy, stąd ta opinia. Faktycznie do portretu jest nieco lepszy, ale nie czarujmy się - ani jeden ani drugi nie jest portretowym szkłem, różnica pomiędzy nimi nie jest duża, przynajmniej jeżeli chodzi o światło a więc możliwość rozmycia tła.
    Miałem oba obiektywy, paradoksalnie wolałem ten nowszy
    Takie posty mnie cieszą .
    Ostatnio edytowane przez bruder ; 5.02.11 o 13:33 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    To nie jest tak, że starszy jest super do portretu, a nowszy się nie nadaje.)
    Bo to portret ma być super, a nie szkło Jednym i drugim zrobisz super portret, kwestia rozmycia tła, jeśli trzeba rozmywać. Jak kupisz jednolite tło albo jakieś maziaje, to nie ma czego rozmywać. Postawisz modela dalej od tła, to też się bardziej rozmyje. Chyba, że ktoś potrzebuje portret jednego oka

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez glos_ludu Zobacz posta
    cieszy mnie to bardzo
    śledzę wątek bo sam posiadam taki obiektyw i nie wiem kiedy nadejdzie jego ostatnia godzina
    Mnie też niezmiernie ucieszyło. Parę godzin po tym pojechałem na zdjęcia, zostałbym z ciężką stałką, podczas gdy zuum mógł się stać kluczem do szczęścia.

Pocieszające jest, że to nie tak jak z migawką - zamyka się i koniec. Wcześniej są objawy;
    u mnie sprawa wyglądała tak, że najpierw raz się nie otwarła - postanowiłem uważać (bo czytałem, że te obiektywy tak mają). Po jakimś czasie omyłkowo się przymknęła, popstrykałem trochę i się otwarła. Następnym razem już ze 100zdj i pukań. Co zrobiłem później opisałem wyżej - zdjęcie paru śrubek i poszturchanie taśmy.

Czy ktoś się orientuje które styki na obiektywie odpowiadają za przysłonę? (może ktoś się natknął na schemat)
    Docelowo chcę zablokować obiektyw na pełnej dziurze, bo przy zmienianiu szkiełek w pośpiechu czasem trudno zmieniać przysłonę, zwłaszcza kiedy czas odgrywa kluczową rolę.
    Bajdełej dzięki za plusika (cieszę się jak dziecko).

Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Obiektyw Zuiko digital 40-150mm 1:4-5,6 ED

Witam
    Jestem początkującym amatorem. Mam e500 ze zwykłym kitem. Teraz zastanawiam się nad kupnem obiektywu zuiko digital 40-150 1:4-5,6 ED i nie wiem czy ten obiektyw jest kompatybilny z moim body.
    Pozdrawiam

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nenax Zobacz posta
    Witam
    Jestem początkującym amatorem. Mam e500 ze zwykłym kitem. Teraz zastanawiam się nad kupnem obiektywu zuiko digital 40-150 1:4-5,6 ED i nie wiem czy ten obiektyw jest kompatybilny z moim body.
    Pozdrawiam

Jasne, że jest!
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook