A czy te problemy dotyczą wyłącznie starej wersji szkła? Mam nowszą wersję, mało używam ale to ma się zmienić w najbliższym czasie.
No i krotkie pytanie nie na temat
Ktoś wyżej napisał, że nowsza wersja nie nadaje się do portretu. No ale mam nadzieję, że jakoś sobie poradzi z pomocą lampy, która będzie bliżej obiektu (wyzwalana bezprzewodowo)?
Nie słyszałem o takim problemie w nowszym długim kicie.
W Sieci można znaleźć opinie potwierdzające praktycznie dowolną tezę, nie wszystkimi należy się przejmować
To nie jest tak, że starszy jest super do portretu, a nowszy się nie nadaje. Starszy jest nieco jaśniejszy, stąd ta opinia. Faktycznie do portretu jest nieco lepszy, ale nie czarujmy się - ani jeden ani drugi nie jest portretowym szkłem, różnica pomiędzy nimi nie jest duża, przynajmniej jeżeli chodzi o światło a więc możliwość rozmycia tła.
Miałem oba obiektywy, paradoksalnie wolałem ten nowszy![]()
No ok. Wiem, że chodzi o światło. Dlatego jestem ciekawy czy ktoś używa tego ciemniejszego do portretów. Na nowszym też można uzyskać "portretowa" GO (z tym ze trochę ciemniejsze). Jeśli się nie mylę to wraz z większą ogniskową GO jest coraz mniejsza - przy tej samej przysłonie
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Takie posty mnie cieszą.
Ostatnio edytowane przez bruder ; 5.02.11 o 13:33 Powód: Automatyczne scalenie postów
Bo to portret ma być super, a nie szkłoJednym i drugim zrobisz super portret, kwestia rozmycia tła, jeśli trzeba rozmywać. Jak kupisz jednolite tło albo jakieś maziaje, to nie ma czego rozmywać. Postawisz modela dalej od tła, to też się bardziej rozmyje. Chyba, że ktoś potrzebuje portret jednego oka
![]()
Mnie też niezmiernie ucieszyło. Parę godzin po tym pojechałem na zdjęcia, zostałbym z ciężką stałką, podczas gdy zuum mógł się stać kluczem do szczęścia.
Pocieszające jest, że to nie tak jak z migawką - zamyka się i koniec. Wcześniej są objawy;
u mnie sprawa wyglądała tak, że najpierw raz się nie otwarła - postanowiłem uważać (bo czytałem, że te obiektywy tak mają). Po jakimś czasie omyłkowo się przymknęła, popstrykałem trochę i się otwarła. Następnym razem już ze 100zdj i pukań. Co zrobiłem później opisałem wyżej - zdjęcie paru śrubek i poszturchanie taśmy.
Czy ktoś się orientuje które styki na obiektywie odpowiadają za przysłonę? (może ktoś się natknął na schemat)
Docelowo chcę zablokować obiektyw na pełnej dziurze, bo przy zmienianiu szkiełek w pośpiechu czasem trudno zmieniać przysłonę, zwłaszcza kiedy czas odgrywa kluczową rolę.
Bajdełej dzięki za plusika (cieszę się jak dziecko).
Witam
Jestem początkującym amatorem. Mam e500 ze zwykłym kitem. Teraz zastanawiam się nad kupnem obiektywu zuiko digital 40-150 1:4-5,6 ED i nie wiem czy ten obiektyw jest kompatybilny z moim body.
Pozdrawiam