Odkąd zaczęły się problemy używam tego obiektywu tylko na "pełnej dziurze", jednak już 3x sobie go przymknąłem. Poprzednie 2x udało mi się od otworzyć poprzez robienie zdjęć (ok 100) i co dziwne, dopiero kiedy dawałem za wygraną, odstawiałem aparat i wiele godzin później znowu próbowałem. Udawało się.
Szkoda mi migawki, jednak obiektyw czasem bardzo się przydawał a nie mam pieniędzy na zakup nowego 40-150, po za tym ta wersja w przeciwieństwie do starej nie nadaje się za bardzo np do portretów a i światło nie jest jej mocną stroną.
Może ktoś odważył się rozkręcić?
Może da się jakoś zablokować przysłonę mechanicznie?
Może ktoś odkrył, że ustawienie aparatu pod jakimś kontem sprzyja otwarciu przysłony?
Nie wierzę, żeby nikogo to nie gryzło i wszyscy przenieśli się na 50-200 lub 70-300.
kurcze, szkoda!!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No i odważyłem się!!
Pukanie obiektywem nic nie dało, podobnie jak uderzanie o stół. Pod żadnym kątem również przysłona stała w miejscu (zrobiłem ok 80 zdjęć, w tym większość w serii, później przestawiłem na tryb pojedynczych zdjęć i co jakiś czas odstawiałem aparat na ok 15min). Mimo to po ustawieniu f22 - przysłona przymknęła się.
Zabraliśmy się do tego z tatą. Żeby dostać się do taśmy należy odkręcić 3 śruby (nie te od bagnetu).
Poruszaliśmy taśmą widoczną na zdjęciu nr 1.
Następnie z odkręconymi śrubami podpiąłem obiektyw do aparatu - [ostrość ręczna, "f3.5"] nic. Jeszcze raz - nic. Za trzecim razem przestawiłem na f22 zrobiłem zdjęcie, obraz zrobił się jaśniejszy - przysłona się otwarła.
Nie przestawiam więcej, jak kiedyś się pomylę czynność powtórzę i napiszę na Forum.
Będę szukał informacji, które styki zablokować, żeby aparat nie mógł przestawić przysłony.
O niebo lepiej mieć portretówkę 3.5-4.5, niż szkło zablokowane np. na f5.6.
1. to w tej taśmie jest problem
http://img140.imageshack.us/img140/7341/99476737.jpg
2. ta sama taśma od strony styku
http://img23.imageshack.us/img23/9125/86854809.jpg
3. zdjęcie ogólne - widać m.in 2 kabelki, które chyba nie są związane z tym tematem, ale na wszelki wypadek wstawiam
http://img441.imageshack.us/img441/8468/67440285.jpg
Ostatnio edytowane przez Syd Barrett ; 29.11.10 o 17:09 Powód: Automatyczne scalenie postów
No odważny jesteś - ja bym chyba nie otworzył obiektywu...
Gratuluję połowicznego sukcesu.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
tym razem nie pomogło :/
Zd 40-150 rip?
mam obiektyw zd 70-300 i przestał ostrzyć tylko tak podczas gdy aparat próbuje ostrzyć to w obiektywie pstryka. Czy ktoś już naprawiał taki obiektyw? Ile to może kosztować? bo może to się nie opłaca, jak tak to jaki serwis?
Jeżeli po gwarancji to koszt naprawy jest zryczałtowany, raczej się nie opłaca. Można spróbować w OK.! Serwisie - kiedyś ten serwis był autoryzowanym serwisem Olka, więc znają się na rzeczy...
dzięki, są takie przeskoki które przeszkadzają w wysuwaniu się obiektywu podczas ostrzenia gdy pomogę ręką lub na drodze nie na trafi na te trudności to ostrzy, ciekawe ile kosztuje ten zryczałtowana naprawa?