Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Problem z ZD 14-54

| OlyJedi Awatar Zbyszek_0271
    Mieszka w
    Osobnica k. Jasła
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Problem z ZD 14-54

Potrzebuję pomocy. Ponad rok temu kupiłem obiektyw 14-54, wszystko było ok do wczoraj kiedy to na szerokim kącie a właściwie w zakresie od 14 do mniej więcej 22 pojawiły mi się w prawym górnym rogu i lewym dolnym zaciemnienia. Dokładnie tak jak na załączonej fotce. Czy ktoś spotkał się z czymś takim??? Zaznaczam że obiektyw nie upadł, nie wpadł do wody i nie miał żadnych innych przygód. Problem dotyczy raczej obiektywu bo po założeniu kitowego 14-45 problemu nie ma na 40-150 też jest ok więc wada korpusu raczej nie wchodzi w grę. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.
    Problem z obiektywem.
    Ostatnio edytowane przez Zbyszek_0271 ; 22.06.09 o 07:49

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zerknij do wnętrza przez przednią soczewkę, powinno być widać, co zasłania. I zapewne czeka cię wysłanie do serwisu.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Podejdę do tematu trochę inaczej, miałeś osłonę przeciwsłoneczną na szkle podczas robienia zdjęcia?
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Mieszka w
    Osobnica k. Jasła
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Miałem. Myślisz że to przez osłonę????
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Obawiam się jednak że to nie osłona bo jak nawet nie robię zdjęcia tylko zmieniam ogniskową to od 14 do około 22 jest to zaciemnienie a powyżej 22 znika więc to raczej nie sprawa odbicia światła czy coś w tym stylu,
    Ostatnio edytowane przez Zbyszek_0271 ; 22.06.09 o 09:05 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Zdejmij osłonę i zrób zdjęcie.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Przez samą osłonę oczywiście nie. Jedynie przez jej niedokładne założenie - to znaczy gdy nie pstryknie przy przekręcaniu i jest krzywo - miałem identyczny przypadek.
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

Mieszka w
    Osobnica k. Jasła
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Sprawdzę może rzeczywiście to taka bzdeta

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Miałem podobnie - w pierwszym momencie ciśnienie mi skoczyło że to kwoestia sprzętu tzn. że coś sie spitoliło a później okazało się ze to kwestia źle założonej osłony. Myslę że i u Ciebie to ta sama kwestia.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Osłona skutecznie osłania

kowalikster
    Gość
    Ja miałem problem podobny. Raz właśnie z osłoną. Drugi raz przestraszyłem się bardziej, bo podobne zaciemnienia miałem we wszystkich 4 rogach, okazalo sie ze zakrecilem Polara na UV (moj polar dosc wysoki jest) i winietka byla.