To ten murek za psiakiem jest krzywy (?) i sprawia wrażenie że fota jest krzywa - spekuluję.
Zgadzam się z kurokial'em, że foty zbyt centralnie i za jasne, możesz je lekko pokadrować i zmniejszyć kompensację ekspozycji.
To ten murek za psiakiem jest krzywy (?) i sprawia wrażenie że fota jest krzywa - spekuluję.
Zgadzam się z kurokial'em, że foty zbyt centralnie i za jasne, możesz je lekko pokadrować i zmniejszyć kompensację ekspozycji.
noim zdaniem z pieskiem jest calkiem fajna![]()
Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
pozdrawiam reszte !
http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk
Zdjęcie z moim psem rzeczywiście może trochę zmylić. Murek za nim to rodzaj ogrodowej donicy z układanego warstwami piaskowca. W tym ujęciu wygląda jak krzywy murek. Tak czy siak, sam mam świadomość, że ekspozycja ciut kuleje i chyba trochę za bardzo wyostrzyłem. Wrzuciłem zdjęcie do PS, żeby wyostrzyć fakturę sierści. Najwyraźniej nieco przesadziłem, gdyż reszta elementów zdjęcia zaczęła wyglądać trochę nienaturalnie.
Dzięki za uwagi i komentarze. Niedługo, jak pogoda w Łodzi się polepszy, znów wyskoczę z Olkiem w miasto lub plener i postaram się uwiecznić coś ambitniejszego.
Ostatnio edytowane przez artmind86 ; 24.06.09 o 11:53
Olympus SP-500 UZ
Człowiek uczy się przez całe życie, ale najmniej w latach szkolnych.
Nie wpadłam jeszcze na pomysł aby fotografować stację...
Trzeba się zastanowić nad minami ludzi, którzy widzą ceny paliwa...![]()
Niezły pomysł, ale to raczej mało wykonalne. Prędzej dało by się uchwycić minę klienta podczas płacenia w kasie. Nie raz już widziałem jak wzdychali i przewracali oczami.
Wracając do wcześniejszych uwag, wstawiam nieco poprawione zdjęcie z psem. Nie dało się go jakoś szczególnie wykadrować gdyż w oryginale nie było dobrze zrobione - pies był po całej szerokości kadru, ale myślę, że i tak teraz wygląda ciut lepiej. Poprawiłem również ekspozycję i wykorzystałem efekt filtru ocieplającego dla zmniejszenia jaskrawości.
Ostatnio edytowane przez artmind86 ; 24.06.09 o 13:01
Olympus SP-500 UZ
Ale nadal jest przeostrzone.
Zmniejszyłem ostrość dodając rozmycie gaussowskie. Myślę, że już tak bardzo nie kłuje w oczy. Nie będę już jednak więcej cudował z tym zdjęciem bo w końcu coś za mocno przekombinuję. Mam po prostu nauczkę, żeby nie przeginać z tymi opcjami.
Olympus SP-500 UZ
Mnie razi ten murek za pieskiem...
Taki spadzisty ...
Mnie uczulał nauczyciel ze szkoły... żeby niektóre "poziomy były proste" ...
Ładniutki piesek![]()
Jestem. Dlatego się udzielam
Murku niestety nie poprawię, ale dobrze, że uświadomiłaś mi kwestie 'poziomów".
Olympus SP-500 UZ
7 - dla mnie trochę krzywo ta chałupa całkiem z tyłu... Jakby ona była w pionie, to skośny murek by nie raził. Piesiowi chyba ciachnąłeś łapkę?
O kadrach i pomysłach już pisali inni. Ciekawie wygląda tło z kamyczkami, GO akuratna. Dla tła, bo kwiatek z góry i centralnie, to tak w tym przypadku nie za bardzo. Na takim tle dobrze wychodzi coś jednolitego w kształcie i w kolorze.
E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
http://www.bociany.org.pl :
kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...