Przy kupnie olka 590 kupiłem 12 sztuk akumulatorków Eneloop Sanyo. Jednym kompletem robię spokojnie 1000 zdjęć lub trzy dni pstrykania.![]()
Przy kupnie olka 590 kupiłem 12 sztuk akumulatorków Eneloop Sanyo. Jednym kompletem robię spokojnie 1000 zdjęć lub trzy dni pstrykania.![]()
Posiadam olka 590 od około 3 miesiecy.
Jestem totalnym amatorem w fotografii ale zdjecia sa ok. Najgorsza to moim zdaniem jest instrukcja obsługi aparatu- czeski film.Oczywiście duży zoom wymaga statywu bo ciężko z reki przy tym zbliżeniu. I zalecam zwiększyć nasycenie kolorów bo bez tego jakieś mdłe są zdjecia. Jest duzo nastawień więc każdy znajdzie coś dla siebie.
ja mam z kolei problem ze zdjęciami -przede wszystkim szumy- w pomieszczeniach. Na jakich ustawieniach robicie zdjęcia we wnętrzach?
Ustawienia ISO miałem takie same. Chodzi o zwykłe rodzinne zdjęcia w mieszkaniu, które jednak robię bez lampy, bo np. fotografuję dzieci z bliska. Zojer, jak było z czasem naświetlania tych zdjęć i czy robiłeś je ze statywem?
Zdjęcia te robiłem bez statywu ,dzień był słoneczny i przez duże witraże wpadało dużo światła.Przy ustawieniach "P" czas i przysłona ustawia się automatycznie.Ciężko jest zrobić naszym SP-590 dobre zdjęcie osoby i to poruszającej się w pomieszczeniu gdy nie ma dobrego oświetlenia.Zrobiłem teraz dwa zdjęcia w pokoju bez lampy błyskowej i bez statywu.Ustawienia były takie:
1.ISO 800,migawka 1/15, F3.8
2.ISO1600,migawka 1/30,F3.
Drugie zdjęcie widać że ma szumy.Sprawdź czy masz włączoną stabilizację.
W pomieszczeniach gdy słabe oświetlenie tylko lampa błyskowa.