Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: PentaconSix czy Kiev60?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    zobacz Bronkę, jest tak samo dobra jak mamiya, a znacznie tańsza

jeśli nie potrzebujesz wymiennej optyki to poszperaj jakieś TLRy, czyli klony rolleiflexa.

odnośnie kieva60, nie zdarza się nakładanie klatek, ma inny mechanizm. PSix miał mechanizm opierający się na grubości filmu ORWO, a wiadomo, że teraz filmy mają różną grubość, przez co to wszystko zaczyna naprawdę źle działać.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 21.06.09 o 14:47

piotrek204
    Gość
    Kupno pentacona to jak kupno starego poloneza. Podstawowe zadanie spelni, wykona zdjecie, ale na wakacje bym go nie zabral, brak zaufania.

Jak pstrykasz okazjonalnie ok, ale jak zaczynasz w to wkladac troche czasu, na ekspozycje, kadr itd to szkoda czasu. Nic bardziej wkurzajacego jak po powrocie okazuje sie ze wszystko jest do wyrzucenia z powodu sprzetu.

Na ebayu mozna czasami trafic dobry sprzet w ciekawej cenie, np Mamiya RB67.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    dzemski--> wiem, wiem - bronka jest świetna - jeśli zabrałbym się poważniej za fotografię, kupiłbym bronkę właśnie - z tego co czytałem najlepszy stosunek cena/jakość. Kiedyś może to nastąpi, ale nie prędko. Nie robię na tyle dobrych zdjęć by używać bronki zamiast kieva. Kiev wystarczy. TLRy są fajne, ale potrzebuję ogniskowej do portretu, a one zazwyczaj są w okolicach 70mm - do portretu to chyba sonnar 180?

Dzięki wszystkim za odpowiedzi : )

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    posiadam KIEVa 60 od ponad roku kupiłem kiedyś komplet a Vegą 3 za 300zł z pryzmatem TTL i kominkiem przebieg u mnie ma jakieś 40 rolek bez serwisu smarowania, nie nakłada klatek pryzmat po włożeniu nowych baterii dobrze mierzy światło
    z zakupu jestem zadowolony czego nie mogę powiedzieć o SIXach, których miałem 2 sztuki i obie wymagały serwisowania po kilku rolkach i się icha pozbyłem i nie wrócę
    w posiadaniu szkiełka 30 50 80 120 180 250 300 używane i montowane do kieva działają bezproblemowo

w przyszłości myslę o jakimś araxie z wymiennymi kasetami i mocowaniem Psixa ale nie wiem kiedy to nastapi na razie ten zestaw mi styka

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta
    No właśnie. Podoba mi się bardzo kwadrat. Mogę nabyć Kieva z Wołną 28/2.8 za 150zł, jest sprawdzony, sprawny. Pentacona musiałbym szukać na alle.
    P6 i Kijew to demoludowy szans, który wcześniej czy później Cię zawiedzie.

Z tańszych a solidnych należy wymienić Bronicę. Jeśli nie przeszkadza Ci kadrowanie od góry i konieczność kompensowania paralaksy, to polecem Mamiyę serię C. Najlepiej 220F, poręczna i niezawodna.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    zazwyczaj są w okolicach 70mm - do portretu to chyba sonnar 180?
    Wspomniana przeze mnie Mamiya ma wymienne obiektywy, dostępny jest również taki o ogniskowej 180.
    Ostatnio edytowane przez Smerf Maruda ; 27.06.09 o 16:48 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Kupuj co tańsze i w możliwie najlepszym stanie --i tak szybko zrezygnujesz z powodów obiektywnych. A jeśli to Ci się spodoba i zechcesz pozostać przy analogu 6cm to nazbierasz potem na Mamiya RB-6x7, którą teraz można kupić za bardzo rozsądne pieniądze.
    Także obiektywy do RB nie są zbyt drogie. Właśnie z powodu ceny obiektywów nie polecam Hasselblada

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    ja poluję właśnie na Mamiyę C330/220, ale nie ma na allegro ciekawych ofert, a na ebayu to chyba pogrzało ludzi z ceną. Ale nic, nie spieszy się

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Icelander pożyczył mi Mamiyę rb67 z sekorami 50 i 90 - niesamowicie się fotografuje. Chyba ciężko będzie teraz zasiąść do kieva czy p6.. : )

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    eeee tam, Kiev 60 to zacny sprzęt , najlepiej dać do Giecyngiera ( spec od Kieva ) do regulacji i dobrze go potem obsługiwać i sprzęt nie do zajechania.
    Z pryzmatem TTL komfort obsługi jak zwykłą lustrzanką . Sam się na takiego czaję .

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Icelander pożyczył mi Mamiyę rb67 z sekorami 50 i 90 - niesamowicie się fotografuje. Chyba ciężko będzie teraz zasiąść do kieva czy p6.. : )
    Wiele lat pracowałem tą RB-67 w zestawie 90mm 180mm i 150mm Soft Focus. Prawdziwie niezawodna maszyna...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 27.06.09 o 20:11

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów