Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: PentaconSix czy Kiev60?

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

PentaconSix czy Kiev60?

No właśnie. Podoba mi się bardzo kwadrat. Mogę nabyć Kieva z Wołną 28/2.8 za 150zł, jest sprawdzony, sprawny. Pentacona musiałbym szukać na alle.

Chcę popróbować portretów - do tego przyda się na pewno Sonnar 180/2.8

Który aparat jest lepszy, wygodniejszy, mniej awaryjny? Jakieś jeszcze różnice?

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Wiem, że z Pentaconami musisz uważać, bo mają tendencje nakładać klatki. Ponoć jest to bez problemu do naprawy, ale zawsze. Wydaje mi się, że 150zł to bardzo, bardzo mało. Pentacona nie znajdziesz za tyle, nawet bez obiektywu, o ile dobrze pamiętam.

A pytałeś tu www.korex.net.pl/forum ?
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    87
    Moja galeria
    moim skromnym, psix lepsiejszy. jakoś tak jakby większa kultura techniczna, choć z 60 tką miałem mało wspólnego. w domu jest psix i 88 TTL

piotrek204
    Gość
    Wez kieva za 150 i sie pobaw.
    Za 150 nie dostaniesz pentacona. Kupujax psixa warto miec na polce 150-200PLN na gruntowny serwis.

Mialem Psixa i sprzedalem, klatek nie nakladal, ale po wystrzeleniu kilku rolek w weekend podczas wywolania dowiedzialem sie ze na pierwszej fotce padla migawka.
    Naprawa.
    Dwie rolki pozniej nie trzymal szybkich czasow, przeswietlal.
    Reklamacja, sprzedalem, nie mialem zaufania.

P.S. Jakosc szkiel Psixa to mit jak dla mnie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    196
    Moja galeria
    HrabiaMiod,
    Fociłem Pentaconami six oraz Kijewem 60.
    Pentacon, to aparat z wyższej półki, szczególnie obiektywy.
    Kijew w założeniach konstrukcyjnych jest chyba nowocześniejszy, ale poszczególne egzemplarze są bardzo nierówno wykonane - najczęściej zawodzi migawka (nierównomierny przesuw roletek (szarpanie - zbyt wczesne zamykanie) powoduje powstawanie paska na kliszy, co prawda nie w każdym egzemplarzu jest to widoczne, a w tych w których występuje, to nie przy wszystkich czasach migawki i lokalizuje się z brzegu klatki. Podobno wada jest do usunięcia (okolo 300 zł naprawa). Podobno w niektórych egzemplarzach P-conów też to występuje - częściowe zacinanie się migawki.
    P-six, to chyba starsza wersja Pentacona six
    Moja subiektywna ocena - bardziej lubię kijewa 60 z powodów - ma bardzo jasny celownik pryzmatyczny - miodzik, ma kominek z odchylaną lupą, ma celownik ramkowy, ma jasną matówkę.
    Miałem w uzyciu 3 egzemplarze Pentacona -wszystkie przy czasach 1/60 - 1/250 dawały wstrząsy od lustra skutkujące lekkim rozmyciem obrazu. Chociaż Kijew klapie makabrycznie lustrem i migawką i ma gorsze obiektywy, to nie odbija się to tak negatywnie na ostrości, jak w P-conie i u mnie z oryginalnymi obiektywami i nawet z konwerterem przedłużającym ogiskową, dawał przyjemniejsze dla oka obrazy, szczególnie portrety w plenerze.
    Do Kijewa pasują wszystkie obiektywy P-cona, to też jest plus, bo obiektyw robi zdjęcie przede wszystkim, a obiektywy Carl Zeiss, a także Pentacon są, jesli chodzi o stosunek cena/jakość, niedoścignione. Obiektywy z tamtejszego okresu.
    W Pentaconach najczęściej zawodzi mechanizm podziału na klatki oraz w obiektywach sklejają się listki przysłony. W Kijewie 60 do zasilania elektroniki pomiaru swiatła w nasadce przyzmatycznej użyta została dzisiaj już nietypowa bateria - 3x PX625 (3 tabletki) - trudno zdobyć, trzeba kleić samemu, ale żywotność, to około 3 lat, w pentaconie jedna PX625 i zywotność do 5 lat.
    Jeśli chodzi o Kijewa za 150 zl i to sprawdzonego, to brałbym, to dobra cena za średni format. Do ćwiczeń portretowych, to moim zdaniem bardzo warto, jeśli ma się cierpliwość do chemii fotograficznej. To jest cena dawnego Druha!
    Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 19.06.09 o 21:43

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    No to się skuszę Dzięki wielkie za odpowiedzi.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Nie kupiłbym ani jednego ani drugiego. To złom. Same kłopoty. Jeszcze kiedys, gdy średni format był dostepny w naszym kraju tylko w tym wykonaniu to była konieczność. Dzis szukałbym jakiejś okazji dwuobiektywowej? Lub Mamiji? A najlepiej to dałbym sobie spokój.
    W koncu mozesz sobie spokojnie kwadrat wykroić w PS. To nie film, na nic nie jestes skazany.
    Cześć.Ch.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    W koncu mozesz sobie spokojnie kwadrat wykroić w PS. To nie film, na nic nie jestes skazany.
    Obraz ze średniego formatu jest inny, to nie tylko krojenie w kwadrat.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    PSix, dużo lepsza jakość. Minus to nakładanie klatek i nic nie daje serwis, bo po wywaleniu 50-100 zł na regulację po 4-5 rolkach filmu znów zacznie nakładać. Jedyny sposób to nauka odpowiedniego naciągania filmu. Poza tym PSix jest świetny, ale w Polsce pracowało tego cała masa w studio fotograficznych i mogą być zajeżdżone. Najczęstsza wada to poza nakładaniem klatek, uszkodzenie licznika zdjęć i nietrzymanie czasów, bądź też niezamykanie lamelek, a także wiecznie przesuwająca się blaszka dopychająca trzpień przysłony w obiektywie (nienaprawialne, zawsze się rozregulowuje mimo dokręcenia najmocniej jak się dało). Polecam zatem aparat kupić od kogoś u kogo będziesz mógł go porządnie obejrzeć i sprawdzić czy mechanicznie działa jak należy (zwłaszcza trzymanie czasów).

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Chyba się skuszę na Kieva. Dobra cena, u kolegi działał bezawaryjnie, mam gwarancję trzymania czasów. Cały czas był w użyciu więc sprawny. W sumie dotychczas wszelkie zetknięcia z radziecką technologią nie były zbyt miłe, no ale..

Chomski - ależ nie chodzi tylko o kwadrat! Chodzi o tę głębie, plastykę, klimat.

Albo sprzedam wszystko co mam i kupię: http://allegro.pl/item659045992_mami..._one_p_21.html - może ktoś się skusi? Cena chyba bardzo dobra jak na razie?

pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów