Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Programowo obniżona czułość

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Programowo obniżona czułość

Witam,

Producenci (w tym Olympus) zaczęli stosować zakres czułości 200-1600(lub więcej) z możliwością programowego rozszerzenia. Dzięki temu mamy możliwość dostosowania AutoISO z pominięciem niższej czułości ISO100. W związku z tym nasuwają się pytania:

Czy takie sztuczne niskie ISO jest gorsze? Widzę po samplach, że mniej zaszumione. Kosztem czego? Dynamika mocno spada? Jeśli tak, to czy DR jest mniejszy niż w przypadku sprzętowego ISO100?

Pozdrawiam

rocco
    Gość
    Gorsze? Nie.
    Tyle, że w zasadzie ISO100 powinno być lepsze niż ISO200 a tak nie jest.
    Jest tak samo jak na ISO200, przynajmniej w Nikonach.

darkelf
    Gość
    Zaczęli? Od E-30?

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    E-30, E-620, PEN.

Porównując sample z Imaging Resource z nowych Olympusów, ISO100 jest gładsze niż ISO200. Chyba, że to sztuczka z odszumieniem jpeg, a Raw jest taki sam?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Nie wiem, co oni tam zrobili z tym iso 100, ale i tak używam go najczęściej. Był jakiś wątek na dpreview o tym, gdzie mądrzy ludzie się wypowiadali, o co w tym chodzi. Zrozumiałem tylko tyle, że jak ktoś używa rawów, to może śmiało używać iso 100, a jak jpegów, to lepiej iso 200. A o co dokładnie chodzi, to nie mam pojęcia. Coś z krzywą w jpegach...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów