Fajne, z tej dwojki wybieram skakuna
pozdro
Fajne, z tej dwojki wybieram skakuna
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Ten czterooki "oblech" nawet mi się podoba jak nie lubię robactwa.
Fajne zdjęcia.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
W zasadzie to ośmiooki, ale z czterech mu dobrze patrzyCo ciekawe - największa para zapewnia kolorowe widzenie stereoskopowe.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Żuczek technicznie lepszy, ale oba fajne![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Jako odskocznia od robali - pierwsze próby z rybką. Nigdy wcześniej nie miałem z tym do czynienia a okazuje się że problemy podobne do UWA, tyle że gnie miast rozciągać i trzeba się bardzo pilnować z poziomem/obrotem/pozycją w stosunku do obiektu. Mam wrażenie, że szerokie ujęcia (krajobrazowe jakby) lepsze są bez prostowania, natomiast bliższe lepiej doprowadzać do stanu podobnego do UWA. Dlatego załączam obrazki w dwóch wersjach i tu może sugestie - co z tym lepiej zrobić?
Na okrągło:
Prasowane:
Czysta rybcia:
Poprawiona rybcia:
![]()
Czy są to pełne kadry z aparatu?
Czy prostowane tylko w Adobe Elements?.
Jeśli w Elements, to za pomocą gotowej korekcji obiektywu + ręcznie (inaczej)?
Jeśli gotowy szablon korekcji, do jakiego obiektywu?. W m4/3 z tym obiektywem (z przejściówką) próbowałem w Lightroomie profili korekcji rybek Nikona.
W jaki sposób wprowadzona w exif informacja o obiektywie?. (używam ExifTool)
Więcej pytań nie pamiętam
Natomiast z prostowania Samyanga7.5, moim zdaniem najlepsze ( często lepsze niż plugin Hemi) wyniki daje
Hugin na kadrach poziomych. Samyanga 8mm w Huginie jeszcze nie próbowałem.
Zanabyłem Hemi, bo udało mi się "po pieniądzach" wyrwać Samyanga z chipem (stąd mam Exif, pomiar światła i potwierdzenie ostrości w D5100). Są to pełne kadry, trochę tylko przycięte z konieczności - było krzywo o jakiś 1 stopień więc obracałem i docinałem żeby nie było białych plam. Hemi jest fajne, ale nie "konfigurowalne" (tzn. jest tylko wybór kołowy fisz - zwyky fisz - cropowany fisz - prostują w różnym stopniu), da się co najwyżej robić myk z poszerzaniem tła. Inne prostowanie spróbuję jak będzie ciut więcej czasu i kadry odpowiednie - za tydzień mam zlot pojazdów zabytkowych.
PS. Pionowy kadr prostowałem po obróceniu go o 90 stopni - do poziomu- tak lepiej wyszło - a potem z powrotem do pionu.
PPS. Mam w planach powrót do Olka - 7,5 wydaje się wyraźnie lepszy w rogach, pod względem "fringów" głównie.
Ostatnio edytowane przez Moominek ; 17.06.13 o 21:21
Prostowałem tę suwnicę i nawet dość mocno się "wyprościła"
Brakowało kadru, rogi wlazły pod chmury. No i też brak czasu![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Fajna suwnica...konstruktor nie przyznalby sie do niej![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO