Dwojka, czworka oraz piatka jak dla mnie.
Dwojka, czworka oraz piatka jak dla mnie.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Nie wiedziałem, że pająk się spodoba. B&W trochę z konieczności - samce mają straszny syf na pajęczynie (skąd my to znamy...forumowe panie do boju
), samicy jeszcze nie znalazłem. Na okazy naprawdę słusznych rozmiarów trzeba poczekać ze dwa miesiące.
A teraz próba z nocnym HDR. Mi się widzi, że...nie wyszło. Mam problem z dwoma rzeczami:
1) Konieczna bardzo duża jednak rozpiętość między prędkością migawki żeby złapać latarnie jako kształty - chyba z 13-15EV...
2) Jak u licha zachować piękne "duszki" po samochodach lub usunąć je całkowicie (bez 5 godzin stemplowania...) żeby nie tworzyły się artefakty w postaci czarnych dziur?
![]()
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
[quote=Moominek;728744]Nie wiedziałem, że pająk się spodoba. B&W trochę z konieczności - samce mają straszny syf na pajęczynie (skąd my to znamy...forumowe panie do boju
)
No żarty jakieś! Próć gotowanie obiadków i prania brudnych skarpetek to jeszcze Wam pajęczyny będziemy odkurzać
Dopiero raczkuję w HDRach ale mi się podoba. Co do powyższych pytań... no dobra, powiem... Nie znam odpowiedzi![]()
Lola vel Sharlotta>>Sekretarka Prezesa TWA<<
<3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
Nie jestem starą babciąZlotowiczka: 7
E nie jest źle, tylko kto podp....olił wodę z rzeki?
ad1) Rzeczywiście, ale bez przesady. Powinny wystarczyć 3 kadry co 2EV w dół od świateł.
W szerokim kadrze, kształt latarni nie jest aż taki ważny. Ważne, żeby to nie była wielka wypalona plama. Najlepiej jak to będzie gwiazdka (przesłona najlepiej => F11)
ad2) Niektóre programu do hdr-ów mają funkcję usuwania duchów
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Obiecana wrzutka z Sandomierza. W skrócie - mała mieścina (o starówkę chodzi), ładne zabytki. Zdecydowanie polecam: muzeum zamkowe i katedrę (głownie to co jest na ścianach wewnątrz) oraz zabranie własnego prowiantu - lepsze rzeczy za połowę ceny zdarzało mi się jeść w barach przy stacjach paliw
.
Dobry czas i miejsce na fotkę "pocztówkową" całości - most na Wiśle/obwodnica wcześnie rano.
![]()
Zabytki nieźle utrzymane, Ładnie pokazane , rozczulił mnie napis o terenie Urzędu Miasta.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Zameczek na wzgorzu ladny.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Geometrycznie...
![]()
A teraz coś z innej beczki - zlot pojazdów epoki PRL w mojej mieścinie - zapraszam na część pierwszą:
I taki mały akcent foto u bardzo skądinąd sympatycznej załogi czerwonego Fiata (Smiena podobno sprawna (nie licząc lampy), Zorka chyba tylko jako eksponat ale kto wie)
![]()