Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Zuiko Digital ED 50mm czy 14-54mm???

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie wiem dlaczego, ale sigma mi jakoś nie pasuje...miałem ją już na jednym plenerze i tak jakoś...Zgadzam się w pełni! Zuiko to Zuiko (i basta)...

Nie miałem jednak do czynienia z tą 50-tką...Ale sporo o niej bardzo dobrego słyszałem. W takim razie dzięki za pomoc w podjęciu decyzji!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Ja sie nie znam ale portrety są różne. Portret to zarówno cała postać, pólportret jak i ciasno kadrowana twarz.

Na ostatnim spotkaniu z Jackiem miałem okazję fotografować modelkę czym tylko dusza zapragnęła- brakowało chyba tylko 14-35.
    Przymierzałem się do kupna 50ki własnie w celach portretowych i odpuściłem.
    Dla mnie zwykle było za krótko.

Oczywiście wiele zależy od przestrzeni- we wnętrzach rzadko można odejśc na tyle daleko od obiektu, aby uzyc np 150ki
    Mój wymarzony portretownik to 35-100 /f2 i to bliżej dłuższego końca. Ale to zupełnie inna bajka. Z braku laku 50-200 jest też bosski.
    Może wstrzymaj się z zakupem, spróbuj wbić się na taki Olyshow i wtedy będzie ci łatwiej podjąć decyzję.
    Najblizsza okazja w Zamościu w weekend.

Ponieważ to sa dośc popularne obiektywy- spróbuj spotkać się gdzieś "blisko domu" z innym Olypstrykaczami i moze uda ci się przestrzelać oba.
    Udanej decyzji życze.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

GoOrange
    Gość
    Do portretu w pierwotnym znaczeniu zoom jest zbędny a światło i owszem do manipulowania głębią zawsze się przyda. Zerknij do galerii willowa32, jeśli dobrze pamiętam to on używa wyłącznie 50/f2, zobacz z jakim skutkiem w większości przypadków. Chociaż są opinie że niema stałki ZD stricte do portretów bo 50mm to szkło macro, czyli bardzo ostre to jeśli myślisz tylko o Zuiko o w nim właśnie upatrywał bym najlepszego szkła do tych celów.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Z tego co pamiętam to willow w pisał coś kiedyś że w używa 14-54 i rzeczonej 50'tki.

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ZD 50 mm to fajny sprzęt, przez niego jeszcze siedzę w E-systemie, a może inaczej, gdyby nie on, to pewnie przesiadłbym się na coś innego - mam do niego sentyment, nie dość że do portretów świetny, to jeszcze do zdjęć makro jak znalazł.

| OlyJedi Awatar BBartek
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Posiadam obydwa obiektywy i moje zdanie jest takie: do portretu 50.
    14-54 jest bardzo dobry i niezwykle uniwersalny, ale... 50 ma to „coś”
    Mam jeszcze taką uwagę: 50 jest bardziej kontrastowa niż 14-54.
    I czasami, w plenerze, przy f2,0 aparat ma za wolną migawkę (E510)
    Portret i makro - 50