Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: upgrade E-400

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

upgrade E-400

witam,
    prośba dość standardowa: pomóżcie w wyborze
    mam E-400 a do tego doubel kita 14-42 i 40-150 i silną potrzebę wyjścia poza to. Zależy mi na poprawie jakości otrzymywanego obrazu i rozpatruje dwie możliwości:

1. wymiana korpusu na E-620 (większego nie chcę ze względu na rozmiar i wagę)
    2. wymiana obiektywu na 12-60

za nowym korpusem przemawia stabilizacja obrazu oraz mniejsze szumy na wysokich czułościach (których jednak często używam), natomiast za obiektywem ciut większa jasność i oraz jakość odwzorowania.
    Ciekaw jestem teraz Waszego zdania i ewentualnych porad.
    pozdrawiam
    s.

qbic
    Gość
    2 .

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jak rozumiem robiłeś E-400, więc znasz jego koszmarne szumy. Mimo to obiektyw? Napisz proszę słów kilka, co by jakoś rozjaśnić.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wadowice/manchester
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    posiadam e420 i 12-60swd. Dokupiłem do tego zestawiku e510 by lepiej sie trzymało. Musisz wiedzieć, że kiedy podepniesz 12-60 do e400 to będzie bardzo niewygodnie trzymać to wszystko. Obiektyw sporo waży w porównaniu do aparatu. Może lepiej kupić e510 i 14-54? Sam nie wiem co taniej i lepiej. Ja jestem z e510 póki co zadowolony. Jeśli stać Cię na lepszy aparat to go kup.
    Jednak 12-60 jest świetnym obiektywem.
    pozdro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ja bym kupił 12-60 puszka daje mniej zabawy
    Jestem taką marionetką nieasertywną
    "Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    E-520 + ZD 14-54 chyba byłby najrozsądniejszym wyborem. Do ZD 12-60 aż tak dużo mu nie brakuje (nawet jest minimalnie jaśniejszy), stabilizację obrazu będziesz miał i nieco niższe szumy na wyższych czułościach również. Jak weźmiesz pod uwagę jeszcze fakt, że jaśniejszy obiektyw w połączeniu ze stabilizacją obrazu często da Ci możliwości robienia zdjęć na niższych czułościach, niż to miało miejsce w E-400 z kitem, to o szumach możesz już w ogóle zapomnieć.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    epicure > no to brzmi jak rozsądny kompromis. Trochę żal szerokiego zakresu 12-60, ale można mieć stabilizację. Choć z drugiej strony wyjdzie nietanio, bo zakup obiektywu i body jednocześnie podniesie cenę (za stary sprzęt wiele nie dostanę). Ech, żeby ten sprzęt był nieco tańszy....

| OlyJedi Awatar MiQ27
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez scuner Zobacz posta
    Trochę żal szerokiego zakresu 12-60
    Ten szeroki nie jest aż taki szeroki, za to sporo droższy. Jak chcesz iść w szerokości, to może lepszy byłby drugi, naprawdę szerokokątny obiektyw do kompletu z 14-54.
    Pozdrawiam
    Michał

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    E-520 + ZD 14-54 chyba byłby najrozsądniejszym wyborem. Do ZD 12-60 aż tak dużo mu nie brakuje (nawet jest minimalnie jaśniejszy), stabilizację obrazu będziesz miał i nieco niższe szumy na wyższych czułościach również. Jak weźmiesz pod uwagę jeszcze fakt, że jaśniejszy obiektyw w połączeniu ze stabilizacją obrazu często da Ci możliwości robienia zdjęć na niższych czułościach, niż to miało miejsce w E-400 z kitem, to o szumach możesz już w ogóle zapomnieć.
    Dobrze prawi. E510+14-54 wyjdzie tyle co 12-60 samo. Skok po przejściu z Kita na to szkielko będzie dość znaczne w jakości i szybkości o pancerności nie wspomnę i do tego body lepsze.
    mente et malleo

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez scuner Zobacz posta
    Jak rozumiem robiłeś E-400, więc znasz jego koszmarne szumy. Mimo to obiektyw? Napisz proszę słów kilka, co by jakoś rozjaśnić.
    Jakie koszmarne szumy? Używałem Iso 100-400 i było ok. Z mojego punktu widzenia przejście na NMOS w 4/3 to downgrade.