Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: upgrade E-400

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    jako się rzekło - zdjątko zrobione na ISO 800 w kiepskim oświetleniu:
    zzipowane zdjęcie w formacie RAW
    takie szumy jakie tu są widoczne mi osobiście przeszkadzają

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A próbowałes NeatImage?
    Dajesz lekkie odszumianie i do wydruku ideał, natomias do powiększeń i wyciągania cieni nie bardzo.
    Fujifilm X10

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    sprawę szumów załatwi Ci częściowo IS.
    Możesz dzięki temu pracować na trochę dłuższym czasie, czyli niższym ISO.
    Ja mam właśnie zestaw e-510 + 14-54mm. Proporcje są jeszcze fajne szkła i puchy.
    W przypadku e400 i 12-60mm to by to wręcz dziwnie wyglądało, nie mal jak e-510 z z 50-200mm.
    Na Twoim miejscu bym kupił ww. zestaw, bo się z nim bardziej rozwiniesz, niż z filtrami artystycznymi e-620...
    Oczywiście możesz także najpierw kupić 12-60mm, którego cena za uż. jest obecnie tylko kilka stówek niższa niż za nowy zd 14-54mm, by potem wyłapać okazję na e-5x0.
    e-620 jest dobrym wyborem, chcesz zachować kompaktowość i jeśli brakuje Ci bardziej stabilizacji i LV niż lepszego szkła.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja bym tam czekał aż ceny znormalnieją.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar elminho
    Mieszka w
    bochnia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez scuner Zobacz posta
    jako się rzekło - zdjątko zrobione na ISO 800 w kiepskim oświetleniu:
    zzipowane zdjęcie w formacie RAW
    takie szumy jakie tu są widoczne mi osobiście przeszkadzają
    Ale to zdjęcie masz potężnie niedoświetlone! Popatrz na histogram. Nie ma cudów - takie będzie szumiało
    Smaku życia nie poczuje ten kto kuchnię bojkotuje

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    e400 z praktyki nie znam, natomiast mam e1 również z ccd, który do tego jest starszym body, a więc szumy większe. Zachęcam Cię do eksperymentowania i głębszego poznania aparatu - jeśli nauczysz się odpowiednio naświetlać kadry, kupisz jaśniejsze szkło, to te aparaty są bardzo dobre. Oczywiście, jeśli głównie pracujesz na wyższych iso, to warto zmienić puchę, jeśli jednak dużo robisz na 100-400, to może tu być lepiej niż w nowych nmosach. I na pewno szkło daje więcej niż pucha. Kumpel zamienił kita na 14-54 (do e510) i na nowo chyba zakochał się w swoim sprzęcie. Szkło to podstawa, najważniejsza część aparatu.
    Popróbuj z naświetlaniem, kontroluj histogram - poprawnie naświetlony kadr na iso800, z lekkim odszumianiem, nawet u mnie, jest bardzo dobry jakościowo, a na wydrukach to już zupełnie git majonez. Myślę, że pod względem szumów, Twoje e400 jest jeszcze lepsze, więc.. Z mojego e1, po obróbce, w niektórych warunkach nawet iso 1600 jest dla mnie akceptowalne - acz zaznaczam, nie jestem szumofobem, na kliszy lubię ziarno, więc ładny szum często wręcz dodaje uroku zdjęciu (nie lubię plastikowych, gładkich jak pupa niemowlaka obrazków).

pozdr