E400 i koszmarne szumy ? że jak ?
E400 i koszmarne szumy ? że jak ?
było sobie życie
Mam E-400 i E-30. Raczej puszka. Widze roznice.
Co do puszek - we wszystkim co do szybkosci, funkcjonalnosci, live view, jakosci, mozliwosci ustawien zarowno pre jak i postobrobki jeszcze w aparacie.
imho 12-60 mozna dobrze wykorzystac w lepszym niz e-400 aparacie
imho - zaznaczam!
ps. stabilizację w E-30 dodaję pod rozwagę przy wszystkich problemach olków z szumami!
Ostatnio edytowane przez zyziza ; 17.06.09 o 14:54
Fotomic > mówimy o tym samym aparacie? Olympus E-400 moim zdaniem przy ISO 400 szumi mocno, a przy ISO 800 szumi bardzo mocno. Wystarczy słabe światło, a szumu zaczynają być nieakceptowalne. Dla tego myślałem o zmianie korpusu, bo poza tym go lubię.
IMO to najlepsza matryca, ale zależy czego potrzebujesz, ja poza 400 nie wychodzę. Jak używasz to rzeczywiście ten model nie jest dla Ciebie. Chociaż na Twoim miejscu zainwestowałbym w szkło. Body szybko się starzeje i rotacja w nowościach jest duża, szkło się trzyma na stałym poziomie i jest najwazniejsze.
było sobie życie
Też mam E-400
Kolego scuner zrób tak:
załóż do aparatu ten zwykły kit 14-42,
ustaw aparat na ISO 800, lub nawet 1000
ustaw kompensację ekspozycji na +0,7 lub nawet +1,0
zrób zdjęcie Twojego pokoju i pokaż mi szumy.
Przykład, exif załączony.
tu jest plik RAW
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
no chwile mi to zajmie, bo dziś się chyba nie dorwę do aparatu, ale masz rację - zrobię i jakoś ujednolicimy ocenę
ale na marginesie ISO 800 prześwietlone o +1 to już ISO 400, więc chyba jeśli mamy cokolwiek pokazać, to bez grzebania w korekcji.
pewnie tak, ja jestem amator i sie nie znam. Ale Tobie chodziło o:
czy aparat, czy szkło.
Wynika, że aparat wyrobi, więc kup szkło.
Kiedyś pytałem chłopaków tu na forum czy kupić E-30, czy 9-18 - no i szkło wybrałem, mniam![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Jako były posiadacz e 510, posiadacz e 3 i e 400 ujmę to tak - matryca Kodaka i Panasa fajnie się uzupełniają. Dla LV i wyższych czułości warto mieć nowsze modeli z serii 5xx i e620. Natomiast w dobrych warunkach oświetleniowych e 400 bije na głowę nowości. Ja bym brał e 510/520 + ZD 14-54 (opcja tańsza) lub e 620 + ZD 14-54 (opcja droższa) zaś w obu przypadkach jako dopełnienie zestawu i zapasowe body pozostawiłbym e 400.
MK