Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Makro dla grafologa

Makro dla grafologa

Mam pytanie, bo przeglądając pozostałe wątki nie mam pełnego obrazu. Zacznę od kwestii następującej szukam obiektywu do makro do mojego E-400 odpowiadającego moim potrzebom. Jestem biegłym sądowym w zakresie badań dokumentów, potocznie zwanym grafologiem. Makro potrzebne jest mi do wykonywania zdjęć tak całych dokumentów, jak i ich fragmentów skupiając się na całych podpisach czy ich elementach, nieraz pojedynczych liniach.
    Gdy pracowałóem w policyjnym laboratorium używałem z powodzeniem obiektywu Nikkor 50 mm - rewelacja. Teraz chciałbym coś zakupić do Olympusa, proszę o radę co najlepiej rysowałoby te rzeczy? Czy też 50 mm? Nadmieniam, że nie zawsze mogę robić zdjęcia w odpowiednich warunkach światło, statyw jak w domu, część takich zdjęć muszę robić w różnych warunkach sądu, notariusza itp.

Proszę o podpowiedź, co najbardziej by się do tego nadawało.
    Pozdrawiam
    ---
    lmk

E-400+ED 14-42+ED 40-150+Hoya HMC UV 58 mm+inne drobne

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lmk Zobacz posta
    Mam pytanie, bo przeglądając pozostałe wątki nie mam pełnego obrazu. Zacznę od kwestii następującej szukam obiektywu do makro do mojego E-400 odpowiadającego moim potrzebom. Jestem biegłym sądowym w zakresie badań dokumentów, potocznie zwanym grafologiem. Makro potrzebne jest mi do wykonywania zdjęć tak całych dokumentów, jak i ich fragmentów skupiając się na całych podpisach czy ich elementach, nieraz pojedynczych liniach.
    Gdy pracowałóem w policyjnym laboratorium używałem z powodzeniem obiektywu Nikkor 50 mm - rewelacja. Teraz chciałbym coś zakupić do Olympusa, proszę o radę co najlepiej rysowałoby te rzeczy? Czy też 50 mm? Nadmieniam, że nie zawsze mogę robić zdjęcia w odpowiednich warunkach światło, statyw jak w domu, część takich zdjęć muszę robić w różnych warunkach sądu, notariusza itp.

Proszę o podpowiedź, co najbardziej by się do tego nadawało.
    Do czego podpinałeś tego nikkora ? I czy ognioskowa była odpowiednia ?
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    zd 50 + ringflash

ew dodatkowo pierścień makro do większych zbliżeń
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    zd 50 + ringflash

ew dodatkowo pierścień makro do większych zbliżeń
    generalnie poleciłbym to samo.
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Niec dawno polecałem med. sądowej w takiej samej sprawie

zd 50 + ringflash

to jest super zestaw
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    Do czego podpinałeś tego nikkora ? I czy ognioskowa była odpowiednia ?
    Akurat Nikkor chodził z lustrzankami klasycznymi i cyfrowymi Nikona. Ogniskowa jak najbardziej Ok.
    A co do Waszych odpowiedzi, wygląda na to, że moje przypuszczenia co do ZD50 się sprawdzają. W kwestii oświetlenia jestem bardziej sceptyczny, albowiem w wielu przypadkach trafniejsze w praktyce jest boczne oświetlenie dodatkowe, nie wchodzące jakby w skład zestawu fotograficznego. Do całych dokumentów ring jak najbardziej ok, do drobniejszych rzeczy tu muszę pokombinować.
    Pozdrawiam
    ---
    lmk

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lmk Zobacz posta
    Akurat Nikkor chodził z lustrzankami klasycznymi i cyfrowymi Nikona. Ogniskowa jak najbardziej Ok.
    A co do Waszych odpowiedzi, wygląda na to, że moje przypuszczenia co do ZD50 się sprawdzają. W kwestii oświetlenia jestem bardziej sceptyczny, albowiem w wielu przypadkach trafniejsze w praktyce jest boczne oświetlenie dodatkowe, nie wchodzące jakby w skład zestawu fotograficznego. Do całych dokumentów ring jak najbardziej ok, do drobniejszych rzeczy tu muszę pokombinować.
    tylko pamiętaj, że w olku 50mm da Ci 100mm. Jak podpinałeś do klasycznych lustrzanek 50mm to nic się nie zmieniało. Ale tak czy inaczej to jest dobry wybor.
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    to może twin falsh...

BTW tu nie chodzi o ogniskową a skalę odwzorowania.

Obiektyw sigma 150mm i 105mm ma taką samą skalę (uzyskasz takie samo powiększenie) jak z obiektywem zd 35mm

zd 50 da ci takie powiekszenie, że obejmie obszaer dwa razy większy od 20gr

wyżej powołane obiektywy (albo zd50 z pierscieniem) zobrazują ci obszar wielkości 20gr.

Jednak biorąc pod uwagę specyfikę opinii biegłego spokojnie zd50 wystarczy, bo po prostu wytniesz potrzebny fragment - zapasu rozdzielczości na przeniesienie tego do opinii na papierze i tak masz.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    A poswiecic mozesz swiatlem do fotografi dentystycznej-chyba olek ma takie lampy
    http://www.enjoyyourcamera.com/image...s/555555_2.jpg

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    to może twin falsh...
    zd 50 da ci takie powiekszenie, że obejmie obszaer dwa razy większy od 20gr

wyżej powołane obiektywy (albo zd50 z pierscieniem) zobrazują ci obszar wielkości 20gr.

Jednak biorąc pod uwagę specyfikę opinii biegłego spokojnie zd50 wystarczy, bo po prostu wytniesz potrzebny fragment - zapasu rozdzielczości na przeniesienie tego do opinii na papierze i tak masz.
    Zapas rozdzielczości mam na spokojnie, a przy okazji dwa razy większy obszar to doskonała sprawa, bo niejednokrotnie zmieści się cały podpis w takim obrazie.

Cytat Zamieszczone przez Mirek54
    A poswiecic mozesz swiatlem do fotografi dentystycznej
    Bardzo ciekawa rzecz, widzę ze to diody, chyba dobrze widzę. Postaram się coś takiego poszukać w necie, gdzie jak i za ile. Swoją drogą ciekawe czy można oświetlać tylko jedną stroną, bo to najlepsza metoda na wyciągnięcie głębi linii graficznej, trzeciego wymiaru - naciskowości. Oj trzeba się rozejrzeć co to za cudo.
    Wszystkim za dotychczasową pomoc wielkie dzięki.
    Pozdrawiam
    ---
    lmk