Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: e-510 + szkła m42 - nieostry

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

e-510 + szkła m42 - nieostry

Witam! Mam pewien problem, mianowicie podpiąłem do mojego olka przejściówkę m42 / 4/3 i obraz jest nieostry. Wiem, że ten model nie wyostrza specjalnie fotek zostawiając to fotografującemu jednak (siedzę w PSie jakiś czas) nawet programowo nie da się z tym materiałem poszaleć. Mam obiektyw Helios (nie sądzę, że jest to wina akurat jednego obiektywu bo po tacie mam z 6 heliosów w dobrym stanie i testowałem - wszystkie rysują w podobny sposób). Industar 50 mm, 1:3,5 tak samo jak heliosy, Mam też weltblicka 135 mm 1:2.8, tu jest trochę lepiej ale problem jest podobny, w sumie bardzo też mydlą to też jest denerwujące. Ja wiem, że żylety z tych szkieł nie będzie ale bez przesady. Domknięcie przysłony dużo nie daje. Robiłem naprawdę duużo zdjęć testowych i nie sądzę, żebym robił błąd przy robieniu zdjęcia. Sam już nie wiem, jak myślicie?
    p.s. sorry jak taki post już był ale szukałem i nie znalazłem, pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez kobalt ; 16.06.09 o 18:56

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Do takich obiektywów musisz zastosować maski ... inaczej będzie mydliło jak cholera ...
    Było to na forum już wałkowane ...

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4494

Generalnie chodzi o to że matryca jest mniejsza niz szkło w obiektywie a co za tym idzie ,za dużo światła wpada do wnętrza i stąd te problemy ... Zdjęcia ma za mało kontrastu ...
    Moja maska mi sie popsuła ale pstrykając manualem potem w PS-ie podciągam kontrast i jest troszke lepiej Ale to nie rozwiązuje sprawy ...
    Z maska także łątwiej sie ustawia ostrość ...

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez J.Graph ; 16.06.09 o 19:08

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar MADNESS
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    przy moim heliosie i revuenon-ie nie mam problemu z wyostrzaniem ani kontrastami - dlatego właśnie używam go częściej przy fotografowaniu osób niż obiektywy olka - jedyna rzecz to helios zabarwia troszkę na zielonkawo-żółto w zalaeżności od światła - a revuenon na niebieskawo przy bardzo zacienionym miejscu i to wszystko ździwiłem się bardzo gdy heliosik z raynoksem sprawdził się bardzo dobrze tak więc polecam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    zapomniałem dodać mam e-510
    Ostatnio edytowane przez MADNESS ; 17.06.09 o 10:48 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Co do maski - ludzi pisali, że to jedynie poniżej przysłony = 2. Nie bierz tego do siebie ale czy ustawiasz ostrość?
    -przysłona max otwarta
    -włącz Live View, powiększenie 10x
    -ustaw ostrość
    -przestaw przysłonę o 2 kroki wzwyż
    I jak?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Pokaz jakieś sample z tych szkieł to coś Ci poradzę

hmm moim zdaniem to moze być wina zlej kolekcji dioptrii w wizjerze

kolo muszy ocznej jest takie małe pokrętło pobaw sie nim

Renn
    Jestem taką marionetką nieasertywną
    "Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."

darkelf
    Gość
    Zrobiłem mnóstwo fajnych zdjęć w F/1.8 i pierwszy raz czytam o tej masce, dobrze wiedzieć, szkoda, że tak późno...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    A ja w ogóle żadnej maski nie używam, chyba że na twarz jak w miasto wieczorem idę, i jakoś nie ma problemów z moim Takumarem. Oczywiście, ostre elementy na zdjęciach nie są w stanie w powietrzu jedwabnej chustki przeciąć, ale i tak jest dobrze i nie ma na co narzekać.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Syd Barrett oczywiście tak robię aż takim amatorem (ew. leniem żeby nie wyszukać takich podstaw) nie jestem :P:P ale dzięki za radę , Rennsport oczywiście korekcja przy muszli to była moja pierwsza myśl . Miałam głównie problem z ostrzeniem na nieskończoność ale trochę wykręciłam tylną grupę soczewek z tych obiektywów i jest już ok. W każdym razie żyleta to nie jest, jest miękko. Wiem, że one miękko rysują ale ciężko mi określić, czy u mnie to jest na dopuszczalnym poziomie. Zrobienie maski trochę jakby poprawiło ostrość i kontrast (aczkolwiek nie wiem czy to prawdziwe rezultaty czy placebo i chce to widzieć ). Zaraz zrobię parę próbnych "szczałów" i sami oceńcie. Pozdrawiam i dzięki wszystkim za odpowiedzi
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    OK daje te foty. Niestety mam w tej chwili lichy internet i ładowanie kilkumegowych fot zajęłoby mi sto lat więc wykadrowałem najostrzejsze fragmenty (bez zmieniania wielkości) oczywiście wszystko bez jakichkolwiek obróbek, podczas robienia starałem się jak najlepiej wyostrzyć, wydaje mi się, że z mojej (i sprzętowej strony) to szczyt możliwości. oceńcie czy ten stopień ostrości jest dopuszczalny i za dużo wymagam od tych szkiełek, czy jednak coś jest nie tak. Aha, wszystkie robione na pełnej dziurze (z wrażenia zapomniałem przymknąć ).

1. Weltblick f 135mm, przysłona 2.8

Industar f 50mm, przysłona 3,5

j/w

Helios f 58mm, przysłona 2

j/w
    Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez kobalt ; 18.06.09 o 20:24 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    hmm dla mnie one sa ostre co prawda helios lekko mydli na f2 ale na f2.8 powinno byc ok a jak przymkniesz do f4 to masz ostro na całym kadrze

jedynie co by sie przydało tym zdjęciom to mała obróbka dodanie kontrastu i dodanie ostrosci mozesz to zrobic np w picassie

zrob jeszcze raz sample i przyknij obiektyw na f4 i zrob jeszcze raz sample

aha i jeszcze jedno użyj stabilizacji

Renn
    Jestem taką marionetką nieasertywną
    "Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    wiem, że są ostre. W sumie chyba trochę wprawy musiałem nabrać. Wychodzą mi foty teraz już jakościowo lepsze (w pewnych sytuacjach) niż z kita. Co do kontrastu, etc to już te zdjęcia nie istnieją - były tylko zrobione dla potrzeb tego postu. Sorry za fałszywy alarm Musiałem się po prostu przyzwyczaić do tego aparatu bo była to przesiadka wymuszona awarią mojego sprzętu
    (do którego jednak raczej nie wrócę). Pozdr.