Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Kilka pytań dot. C4000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Eurocolor na maile odpowiada, tylko nie na wszystkie i z tygodniowym opóznieniem
    Mi odpowiedzieli.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    kolejne pytanie:
    jakie macie akumulatory i ile trzymają (ile zdjeć można zrobić)?

ja mam Energizery 2300mA i trzymają strasznie krótko, po kilkudziesięciu zdjeciach z fleszem i LCD aparat sie wyłącza. Co dziwne aku są wtedy rozłądowane tylko do połowy. czym to może być spowodowane?
    Olympus C4000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    mam GP 2100 mAh i wytrzymują bardzo długo... wczoraj na pewnej imprezie zrobiłem ok 180 fotek uzywając LCD, na SHQ 2288x1520 i wszystkie z lampą... a aparat poki co nie sygnalizuje słabych aku...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    może być coś nie tak z aparatem, skoro już przy 1/2 aku wyłącza się?
    Olympus C4000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Ja mam Sanyo, jak na razie mój rekord ok, 250 fotek z tym 150 z fleszem
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja do C4000 używam Energizery 2300mAh. Zrobiłem około 250 fotek w tym około 20 z lampą (jeszcze działał ale dawał znaki że zasilanie siada). W większości zdjęcia były robione w trudnych warunkach (dużo zabawy z ostrością i kadrowaniem).

Co dziwne aku są wtedy rozłądowane tylko do połowy. czym to może być spowodowane?
    Rozumiem że do połowy na wskaźniku.

Mogą być dwie zasadnicze przyczyny.
    1. Akumulatory są zdziadziałe (stare), i przy większym obciążeniu siada napięcie (wystarczy że tylko jeden jest uszkodzony).
    2. Aparat zbytnio obciąża akumulatory .
    3. Ładowarka jest do bani

[1,2] Sprawdzić można to w prosty sposób, wkładasz w aparat baterie alkaliczne i strzelasz fotki, jak padnie niemal natychmiast to pada aparat jak nie to winne są akumulatory.
    Jak znasz jakiegoś elektronika to za pomocą prostego miernika można sprawdzić akumulatory. Możesz do naładowanych podłączyć żaróweczkę i porównać który jak trzyma.
    Testery mają również w sklepach elektronicznych (czasami można ich uprosić zwłaszcza jak handlują takimi akumulatorkami).
    Co do sprawdzenia ładowarki to tylko przez pomiary elektroniczne lub testowe ładowanie innych sprawdzonych akumulatorów.

pozdrawiam
    mario222

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    Ja również mam jedno pyt. dot c-4000 a ściślej jego obiektywu. Posiadam ten aparat od marca ale dopiero teraz zauwazyłem coś dla mnie dziwnego a mianowicie gdy obiektyw jest wysunięty to można jego tzn obiektywu obudową lekko poruszać na boki. Cały czas używałem tulejki wjęc wcześniej tego nie zauwazylem tym bardziej że nie mam zwyczaju dotykać obiektywu. Napisałem do eurocolor ale nie doczekałem sie odpwiedzi więc napisałem do sklepu przez który zakupilem swój aparat i otrzymałem odpowiedź że to NORMALNE zachowanie. Aż mi się nie chce wierzyć!!! przecież chyba w takim przypadku przemieszczają się wzgledem siebie również soczewki co nie powinno mieć przecież miejsca. Więc pytam posiadaczy c4000 czy to jest normalne?
    I jeszcze jedno, zdjęcia pod światło. Wychodzą straszne efekty halo, u was też tak jest? A może to wina własnie tego ruchomego obiektywu?
    Pozdrawiam

Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Luzy rzeczywiście są normalne. Nie przejmuj się nimi. Występują zresztą również w innych modelach a nie tylko w c4000.
    W zdjęciach pod słońce często będą występować refleksy i bliki i nic na to nie poradzisz. W żadnym wypadku nie jest to wina obiektywu. Zresztą ostatnio był wątek na ten temat - przeszukaj forum.

Pozdrawiam

Artur

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedz.