Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Kilka pytań dot. C4000

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Kilka pytań dot. C4000

Witam, jestem tu nowy więc na początek chciałbym się przywitać
    Od niedawna mam cyfrówkę Olympus C4000 i w związku z tym mam pare pytań:

1.Czy wszystkie zdjęcia robione trybem automatycznym (programowym) powinny wyjśc dobrze? U mnie średnio co drugie jest w porządku, pozostałe albo rozmazane (nieostre) albo mają coś nie tak z naświetleneim.
    2.Niestety mam pecha i już w tydzień po kupieniu aparatu w środku obiektywu pojawił sie pyłek (na zdjęciach na szczęscie go nei widać). NIe wiem skąd bo nigdzie z aparatem nei chodziłem. Czy taki pyłek może niekorzystnie wpływac np. na pracę autofokusa? Wiem że czyszczenie kosztuje bardzo drogo, czy mam to tak zostawić?
    3.Ochrona obiektywu. Po historii z pyłkiem stwierdziłęm że nie ma co ryzykować i trzeba jakoś zabezpieczyć obiuektyw. Podobno najlepiej zrobic to tulejką z filtrem. I tu 2 pytania (nie śmiać się) - czy tuleje nosi sie cały czas, czy dokręca za każdym razem przy włączeniu aparatu? I czy może być takie coś:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32270091
    4.Gdzie mogę kupic w miarę tani futerał na C4000? Szukałem na allegro ale one wszystkie są za cienkie, mają najkrótszy wymiar od 3 do 5cm, a C4000 ma głębokość bodajże 7cm. Są też większe, ale tu znowu są za duże, a nie chcę żeby mi aparat latał w pokrowcu.

Jak jeszcze sobie przypomne jakieś pytanie to je tu zamieszczę.

Z góry dzięki za odpowiedzi
    Olympus C4000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witaj! Odpowiem z doswiadczenia ale niezbyt fachowo technicznie
    ad.1. niekoniecznie wszystkie muszą wyjśc ok automat dobiera parametry w oparciu o uzyskane dane i ma prawo coś źle "oszacowac"
    Byc moze jednakze fakt nieostrosci wynika z Twojego przyzwyczajenia do standardowych aparatow? Wiele osób naciska spust i od razu rusza aparatem odejmując od oka... kwestia nawyku
    ad.2. byc moze zalezy gdzie taki pyłek sie miesci - ja tez miałem w pierwszym obiektywie a wieksza częśc fotek wychodziła OK
    ad.3. tulejkę mozesz nosic cały czas lub odkręcac kiedy zechcesz lub kiedy chcesz uniknąc negatywnych efektów (winietowanie itd.), kwestia producenta filtrow to oddzielny temat rzeka...
    ad.4. poszukaj w sklepach z artykułami foto... jest niezły wybor... najlepiej przymierzyc na miejscu!
    Powodzenia

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedź. Ale czy moge nie zdejmowac tujelki przy wyłączaniu aparatu? Czy aparat bedzie mogl normalnie schowac obiektyw?
    Olympus C4000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ja nie zdejmuję tulejki tyle ze musisz miec większą torbę bo obiektyw co prawda sie chowa ale tulejka zostaje...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tak jak qwertym ja bym wręcz zakazał zdjewmowania tulejki przy wyłączaniu, unikniesz wniknięcia pyłu i kurzu do wnętrza tulejki. Obiektyw będzie chować się jak dawniej, lecz nawet bezpieczniej.
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    dzięki MichelCat jest jeszcze jeden mały detal... zdejmujac tulejkę musisz nosic ze sobą dwa dekielki bo ten z tulejki jest za duzy na obiektyw

Awatar Ola
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam,
    ponieważ zapytania dotyczą OLYMPUSA C4000 to pozwolę sobie i ja je zadać.
    1. Standardowa "Lens cap" jest słabo przymocowana do obiektywu, więc czasami przy wyjmowaniu aparatu z futerału udaje mi się na nieszczęście palcem dotknąć obiektywu. Czy w takich przypadkach można go czyścić jakimiś specjalistycznymi ściereczkami? Jeśli tak to jakimi i gdzie je można kupić.
    2. W grudniu będę pływać "Zawiszą" po Bałtyku, okazji do fajnych fotek nie zabraknie, ale już teraz zastanawiam się jak chronić aparat przed mrozem. Może macie jakieś dobre rady?
    Pozdrawiam
    OLYMPUS C-4000+statyw Velbon

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    hmmm... mogę jedynie odpowiedziec z własnego doswiadczenia... a zatem robiłem fotki nawet w temp rzędu - 20 stopni i nic sie nie stało -przy czym aparat wyjmowałem z torby jedynie na czas pstryknięcia (zainstalowanie na statywie tez zajmuje troche czasu wiec nie była to kwestia sekund ). Co do czyszczenia obiektywu uzywam takich nasączanych alkoholem ściereczek do okularów... tyle ze u nas w kraju ich nie spotykam...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    1. Tulejka zalozona na stale to najlepsze rozwiazanie dla ochrony obiektywu ale o tulejkach jakie i gdzie juz bylo wiele razy wiec wystarczy poszukac na stronce - osobiscie polecam sklep http://foto-tip.pl/ i jak sadze czytelnicy tego forum generalnie takze ten sklep polecaja.

2. Co do czyszczenia obiektywow - na forum sa dwie szkoly czyscic i nie czyscic. Wydaje mi sie ze najlepiej czyscic jak najrzadziej ale czasem trzeba iw owczas najpier gruszka i pedzelkiem a potem jednak trzeba dotknac szkla - ja uzywam takich spjalnych bbiulek i plynu - do kupienia w sklepach foto.

3. Co do zdjec z Zawiszy to okazje pewnie beda ale muszisz dbac o aparat bo wilgoci a zwlaszcza slonej morskiej wody to on nie lubi. Najlpsza bylaby obudowa do zdjec podwodnych ale to duze, niporeczne i przede wszystkim b. drogie. Wiec musi wystarczyc tulejka i troche dbalosci po zdjeciach aparat chowac w bezpieczne miejsce (+porzadna torba) mysle ze nie od parady byloby owinac w cos suchego - recznik czy np. pieluche tetrowa (na marginesie: mam tego w domu duzo w zwiazku z moimi blizniakami ale rewelacyjnie przydaje sie np. przy wycieraniu szyb w samochodzie wiec moze i tu). a zdrowy rozum po zdjeciach nie powinno sie od razu chowac do czegos wodoszczelnego bo mogloby zaaprowac. Dla ochrony LCD moglabys tez pomyslec o folii nakeljanej na monitorek.
    Cinek74

Zadowolony posiadacz C-5050Z okazyjnie przesiadający się na Minoltę A2.

http://www.master.pl/~cinek74

Jesli chodzi o czyszczenie obiektywu (i filtrów), to bardzo dobrze sprawdzają się również takie szmatki z mikrofazy do okularów. Do kupienia u optyka lub w sklepach ze sprzetem fotograficznym za jakieś 5 - 10 zł.
    Aha! Przy zakupie tulejki kupiłam również odpowiedniej wielkości dekielek, ale rzeczywiście ciągle spadał przy wyjmowaniu aparatu z torby. Teraz używam zatyczki od mojego starego zenita ttl - sprawdza się o niebo lepiej.
    C-4000 + 16MB + 128MB + tuleja + UV + statyw = )
    Wiedźmie foty na PLFOTO
    Prywatna galeria zdjęć Wiedźmy