Witam, jestem tu nowy więc na początek chciałbym się przywitać
Od niedawna mam cyfrówkę Olympus C4000 i w związku z tym mam pare pytań:
1.Czy wszystkie zdjęcia robione trybem automatycznym (programowym) powinny wyjśc dobrze? U mnie średnio co drugie jest w porządku, pozostałe albo rozmazane (nieostre) albo mają coś nie tak z naświetleneim.
2.Niestety mam pecha i już w tydzień po kupieniu aparatu w środku obiektywu pojawił sie pyłek (na zdjęciach na szczęscie go nei widać). NIe wiem skąd bo nigdzie z aparatem nei chodziłem. Czy taki pyłek może niekorzystnie wpływac np. na pracę autofokusa? Wiem że czyszczenie kosztuje bardzo drogo, czy mam to tak zostawić?
3.Ochrona obiektywu. Po historii z pyłkiem stwierdziłęm że nie ma co ryzykować i trzeba jakoś zabezpieczyć obiuektyw. Podobno najlepiej zrobic to tulejką z filtrem. I tu 2 pytania (nie śmiać się) - czy tuleje nosi sie cały czas, czy dokręca za każdym razem przy włączeniu aparatu? I czy może być takie coś:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32270091
4.Gdzie mogę kupic w miarę tani futerał na C4000? Szukałem na allegro ale one wszystkie są za cienkie, mają najkrótszy wymiar od 3 do 5cm, a C4000 ma głębokość bodajże 7cm. Są też większe, ale tu znowu są za duże, a nie chcę żeby mi aparat latał w pokrowcu.
Jak jeszcze sobie przypomne jakieś pytanie to je tu zamieszczę.
Z góry dzięki za odpowiedzi